Μπάρα

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018

Εντοπίστηκε το υποβρύχιο ARA San Juan, έναν χρόνο και μια μέρα μετά την εξαφάνισή του στον Ατλαντικό


Συγγενείς των μελών του πληρώματος του υποβρυχίου ARA San Juan έξω από τη ναυτική βάση στη Mar del Plata της Αργεντινή, 17 Νοεμβρίου 2018.

Η απώλεια του υποβρυχίου οδήγησε στην απομάκρυνση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Αργεντινής, έναν μήνα αργότερα. (AP Photo/Federico Cosso)
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.
Η αμερικανική εταιρεία Ocean Infinity, στην οποία ανέθεσαν οι Αρχές της Αργεντινής την έρευνα για τον εντοπισμό του υποβρυχίου ARA San Juan, που εξαφανίστηκε και η τύχη του αγνοείτο από τη 15η Νοεμβρίου 2017, το βρήκε την Παρασκευή, γνωστοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό της λατινοαμερικάνικης χώρας μέσω Twitter.


«Το υπουργείο Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής ενημερώνουν ότι η εξέταση του αντικειμένου 24 το οποίο εντοπίστηκε από την εταιρεία Ocean Infinity με τη βοήθεια μιας τηλεχειριζόμενης συσκευής σε βάθος 800 μέτρων επέτρεψε τον εντοπισμό του ARA San Juan», ανέφερε σε ανάρτησή του το επιτελείο.


Οι αρχές της Αργεντινής, που είχαν αναστείλει τις έρευνες για το νεότερο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας την 1η Δεκεμβρίου, αποφάσισαν αυτές να ξαναρχίσουν στα τέλη του Οκτωβρίου, αφού ανέθεσαν τη σύμβαση επ’ αμοιβή στην Ocean Infinity.
Το υποβρύχιο, με 44 μέλη πληρώματος, εξαφανίστηκε αφού ανέφερε ότι είχε ένα ηλεκτρολογικό πρόβλημα.


Στις — άκαρπες ως την Παρασκευή — έρευνες για τον εντοπισμό του είχαν επιστρατευθεί πλοία, αεροσκάφη, εξοπλισμός και ειδικοί από περίπου δέκα χώρες, από τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής εξάλλου ανακοίνωσε πως δεν θα προβεί σε διαδικασίες ανέλκυσής του επειδή δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και τεχνογνωσία.


Η ανακοίνωση από τον υπουργό Άμυνας Όσκαρ Αγουάδ προκάλεσε οργή και θλίψη, ενώ μόλις πριν μερικές ημέρες ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι είχε υποσχεθεί να κάνει τα πάντα για να φτάσει στην αλήθεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου