Μπάρα

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Σιγαστήρας Καραμπίνας SilencerCo Salvo 12

Το 2014 η αμερικανική εταιρία SilencerCo κυκλοφόρησε έναν από τους ελάχιστους σιγαστήρες για λειόκαννες καραμπίνες διαμετρήματος 12 (12-gauge). Ο σιγαστήρας αυτός ονομάζεται Salvo 12 και σε αυτό το άρθρο θα τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.


Πηγή: SilencerShop.com
Πηγή: SilencerShop.com

Όσο περνάνε τα χρόνια όλο και περισσότερες χώρες επιτρέπουν τη χρήση σιγαστήρων καθώς μειώνονται τα περιστατικά χρόνιας απώλειας ακοής. Σε αυτό βασίστηκε και η εταιρία SilencerCo το 2014 όταν κυκλοφόρησε αυτό το σιγαστήρα που απευθύνεται σε κυνηγούς. Δεν είναι φτηνός καθώς κοστίζει γύρω στα $1000 αλλά προσφέρει μία σημαντική διαφορά. Όταν μία καραμπίνα διαμετρήματος 12 προκαλεί θορύβους επιπέδου 151dB (δηλαδή αντίστοιχο με με τον ήχο ενός μαχητικού αεροσκάφους όταν απογειώνεται), αυτός ο σιγαστήρας μπορεί να το μειώσει στα 136.8db (δηλαδή κάτι αντίστοιχο με το επίπεδο θορύβου μίας σειρήνας περιπολικού). Μία πολύ σημαντική μείωση.

Πηγή: ArmsList.com
Πηγή: ArmsList.com

Ο σιγαστήρας είναι ρυθμιζόμενος όπως θα δούμε στη συνέχεια και φτάνει σε συνολικό βάρος τα 978 γραμμάρια. Το μήκος του μπορεί να είναι από 6″ (15.24 εκατοστά) μέχρι 12″ (30.48 εκατοστά) και προσαρμόζεται στο όπλο μέσω ενός τσοκ που βιδώνει στη κάννη του όπλου και επάνω σε αυτό βιδώνεται ο σιγαστήρας Salvo 12. Βλέπετε πως είναι το συγκεκριμένο τσοκ όταν έχει αφαιρεθεί ο σιγαστήρας καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: SoldierSystems.net
Πηγή: SoldierSystems.net

Η αρχή λειτουργίας του είναι ότι ακριβώς είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Πως Λειτουργούν οι Σιγαστήρες». Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι οι θάλαμοι ψύξης και εκτόνωσης των αερίων δεν είναι κυλινδρικοί αλλά έχουν αυτό το χαρακτηριστικό σχήμα των σιγαστήρων της SilencerCo όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω.

Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Η μεγάλη διαφορά του Salvo 12 από τον παραπάνω σιγαστήρα είναι ότι είναι αρθρωτός. Δηλαδή έχει δύο μεταλλικές ράβδους που συγκρατούν τα τμήματα του. Παρακάτω βλέπετε πως είναι όταν ξεβιδώσει κανείς τις δύο βίδες (τύπου Allen) που συγκρατούν τη βάση του σιγαστήρα. Όπως βλέπετε έχει δύο μεγάλες ράβδους δεξιά και αριστερά που συγκρατούν όλα τα τμήματα του ενωμένα, και μέσα στη κάννη έχει περιμετρικά μικρότερες ράβδους που λειτουργούν ως οδηγοί για το συγκεντρωτήρα του φυσιγγίου.

Πηγή: YouTube.com/channel/UCejw7OVzo03vQWuYXqAgiBg
Πηγή: YouTube.com/channel/UCejw7OVzo03vQWuYXqAgiBg

Χάρη σε αυτό τον αρθρωτό σχεδιασμό της SilncerCo μπορεί κανείς να προσαρμόσει το σιγαστήρα Salvo 12 στις ανάγκες του πολύ εύκολα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αγοράσει τις ράβδους αντίστοιχου μήκους από την εταιρία SilencerCo και σε ελάχιστα λεπτά να αφαιρέσει ή να προσθέσει μέρη του σιγαστήρα.

Πηγή: CapitolArmory.com
Πηγή: CapitolArmory.com

Λόγω του σιγαστήρα, ένα επιπρόσθετο θετικό είναι ότι μειώνεται και η ανάκρουση που είναι συνήθως πολύ ισχυρή σε όπλα διαμετρήματος 12. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αέρια εξέρχονται της κάννης με μικρότερη ταχύτητα. Παρακάτω βλέπετε όλα τα περιεχόμενα της συλλογής σιγαστήρα Salvo 12 εκτός από τα τσοκ όπως περιγράφονται στο εγχειρίδιο του.

Πηγή: SilencerCo.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: SilencerCo.com (επεξεργασμένη)

Ο σιγαστήρας έρχεται συναρμολογημένος και έτοιμος για χρήση χωρίς καμία προετοιμασία. Η εταιρία προτείνει το λύσιμο και καθαρισμό του κάθε 1200 βολές και σε καμία περίπτωση τη χρήση του για πάνω από 2000 βολές χωρίς καθάρισμα. Το καθάρισμα του είναι εύκολο. Με ένα κλειδί Allen ξεβιδώνουμε τις δύο βίδες που συγκρατούν τη βάση εφόσον πρώτα έχουμε αφαιρέσει το σιγαστήρα από το όπλο και στη συνέχεια βγάζουμε ένα προς ένα τα εξαρτήματα του και καθαρίζουμε τα υπολείμματα πυρίτιδας με απλά καθαριστικά όπλων.

Πηγή: SilencerCo.com
Πηγή: SilencerCo.com

Λόγο του εξαιρετικά απλού σχεδιασμού του, ο σιγαστήρας Salvo 12 μπορεί να έχει μία τεράστια διάρκεια ζωής ένα συντηρηθεί κατάλληλα. Το βάρος του μπορεί να γίνει θέμα αλλά με μείωση των τμημάτων του σε όπλα με μακριές κάννες αυτό λύνεται εύκολα. Παρότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε χρήση, ο βασικός του στόχος είναι στη προστασία της ακοής των κυνηγών και αυτό φαίνεται και από την επίσημη διαφήμηση της εταιρίας SilencerCo που τη βλέπετε στη συνέχεια.




Οι σιγαστήρες για καραμπίνες διαμετρήματος 12 δεν είναι ούτε κάτι συνηθισμένο, ούτε κάτι εύκολο από τεχνικής άποψης. Η εταιρία SilencerCo είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική, που προσφέρει ένα σύγχρονο αρθρωτό σιγαστήρα που ταιριάζει σε όλες τις καραμπίνες διαμετρήματος 12. Βλέπετε παρακάτω τα περιεχόμενα της συσκευασίας του όπως τα περιγράψαμε και νωρίτερα.


Πηγή: ArmsList.com
Πηγή: ArmsList.com

Με τους σιγαστήρες να γίνονται όλο και πιο προσιτοί στον απλό πολίτη είναι ευχάριστο να βλέπουμε εταιρίες να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και να σκέφτονται τους κυνηγούς. Μία από τις ομάδες που σπάνια κάνουν χρήση προστατευτικών ωτοασπίδων, κυρίως λόγω της ανάγκης να έχουν υψηλή επίγνωση της κατάστασης για να εντοπίζουν γρήγορα τα θηράματα τους. Πολύ καλή ιδέα αν και η υλοποίηση σίγουρα έχει περιθώρια βελτίωσης. Ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε μικρότερους και ελαφρύτερους σιγαστήρες για καραμπίνες διαμετρήματος 12 με την ίδια, ή και καλύτερη, απόδοση.

Πηγή: ShotgunNews.com
Πηγή: ShotgunNews.com

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου