Μπάρα

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Νίκος Καρτελιάς ο Πρώτος Έλληνας Βάτραχος.



Ο πρώτος Έλληνας βατραχάνθρωπος που εκπαιδεύτηκε από τους Αμερικανούς και εντυπωσίασε στη διαβολοβδομάδα.
Δημιούργησε την Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών στον Σκαραμαγκά..
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, λίγο πριν την απόβαση της Νορμανδίας οι Αμερικανοί είχαν δημιουργήσει ένα σώμα το οποίο αποβιβάστηκε στις γαλλικές ακτές.
Το σώμα αυτό μπορούσε να κάνει καταδρομικές ενέργειες και δολιοφθορές πίσω από τις γραμμές του εχθρού, και ήταν ανεξάρτητο από τις υπόλοιπες μονάδες του αμερικανικού στρατού.
Το σώμα αυτό ήταν οι Underwater Demolition Tams. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1954 ένας Έλληνας υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, ο Νίκος Καρτελιάς μαζί με 7 στελέχη του πολεμικού ναυτικού, εστάλησαν για εκπαίδευση στην ειδική μονάδα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με στόχο να επιστρέψουν και να γίνει μια παρόμοια μονάδα στην Ελλάδα.
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν πολλοί υπαξιωματικοί από διάφορες χώρες του νεοσύστατου ΝΑΤΟ.
Την Τρίτη εβδομάδα οι υποψήφιοι βατραχάνθρωποι έπρεπε να περάσουν τη λεγόμενη διαβολοβδομάδα. Εξαντλητικά ωράρια, αϋπνία, κολύμπι σε παγωμένα νερά, δύσκολος στίβος μάχης και πολλές άλλες δοκιμασίες άγνωστες μέχρι τότε στους ευρωπαϊκούς στρατούς. 


Από τους 156 που ξεκίνησαν ολοκλήρωσαν 20. 19 Αμερικανοί και 1 Έλληνας ο Νίκος Καρτελιάς που η απόδοσή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετική!

Η ίδρυση των ΟΥΚ
Μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα ο ναύαρχος Κιοσσές τον ρώτησε τί παραπάνω είχαν οι Αμερικανοί από τους Έλληνες σε προσόντα;
Η απάντηση ήταν τα κίνητρα: καλύτερη διατροφή, εξοπλισμό, διαχείριση του χρόνου και οικονομικό επίδομα.
Φυσικά διέθεταν οργανωμένη εκπαίδευση και κατάλληλες υποδομές. Ο Έλληνας ναύαρχος σε συνεργασία με τον Καρτελιά, οργάνωσαν τη νέα μονάδα Διοίκησης υποβρυχίων καταστροφών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διατροφή, με μεγάλες ποσότητες για τους δόκιμους, ενώ στον υπόλοιπο στρατό ειδικά οι κληρωτοί διαμαρτύρονταν για τις μικρές μερίδες. Επίσης δόθηκε ένα επίδομα 600 δραχμών
Ο πρώτος στίβος μάχης δημιουργήθηκε το 1957 στο Σκαραμαγκά και η εκπαίδευση περιελάμβανε καταδύσεις στη Βουλιαγμένη.
Εκείνη τη περίοδο δημιουργήθηκαν 8 σχολεία εκπαίδευσης, από τα οποία βγήκαν οι πρώτοι βατραχάνθρωποι.
Το 1960 ο Καρτελιάς, παραιτήθηκε από το πολεμικό ναυτικό παραπονούμενος για την βαθμολογική του εξέλιξη, επειδή δεν αναγνωρίστηκε θαλάσσια υπηρεσία με το αιτιολογικό ότι η μονάδα του εκπαιδευόταν στην στεριά.
Ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλλε τα μέγιστα στην ίδρυση των επίλεκτων του πολεμικού ναυτικού.... 





Ο πρώτος Έλληνας βατραχάνθρωπος που εκπαιδεύτηκε από τους Αμερικανούς και εντυπωσίασε στη διαβολοβδομάδα. Δημιούργησε την πρώτη μονάδα υποβρύχιων καταστροφών 1.2k Shares Share Tweet Pin Email Πηγή εικόνας: Youtube Στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, λίγο πριν την απόβαση της Νορμανδίας οι Αμερικανοί είχαν δημιουργήσει ένα σώμα το οποίο αποβιβάστηκε στις γαλλικές ακτές. Το σώμα αυτό μπορούσε να κάνει καταδρομικές ενέργειες και δολιοφθορές πίσω από τις γραμμές του εχθρού, και ήταν ανεξάρτητο από τις υπόλοιπες μονάδες του αμερικανικού στρατού. Το σώμα αυτό ήταν οι Underwater Demolition Tams. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1954 ένας Έλληνας υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, ο Νίκος Καρτελιάς μαζί με 7 στελέχη του πολεμικού ναυτικού, εστάλησαν για εκπαίδευση στην ειδική μονάδα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με στόχο να επιστρέψουν και να γίνει μια παρόμοια μονάδα στην Ελλάδα. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν πολλοί υπαξιωματικοί από διάφορες χώρες του νεοσύστατου ΝΑΤΟ. Τη Τρίτη εβδομάδα οι υποψήφιοι βατραχάνθρωποι έπρεπε να περάσουν τη λεγόμενη διαβολοβδομάδα. Εξαντλητικά ωράρια, αϋπνία, κολύμπι σε παγωμένα νερά, δύσκολος στίβος μάχης και πολλές άλλες δοκιμασίες άγνωστες μέχρι τότε στους ευρωπαϊκούς στρατούς. Από τους 156 που ξεκίνησαν ολοκλήρωσαν 20. 19 Αμερικανοί και 1 Έλληνας ο Νίκος Καρτελιάς που η απόδοσή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετική! Πηγή εικόνας: Youtube Η ίδρυση των ΟΥΚ Μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα ο ναύαρχος Κιοσσές τον ρώτησε τί παραπάνω είχαν οι Αμερικανοί από τους Έλληνες σε προσόντα; Η απάντηση ήταν τα κίνητρα: καλύτερη διατροφή,εξοπλισμό, διαχείριση του χρόνου και οικονομικό επίδομα. Φυσικά διέθεταν οργανωμένη εκπαίδευση και κατάλληλες υποδομές. Ο Έλληνας ναύαρχος σε συνεργασία με τον Καρτελιά, οργάνωσαν τη νέα μονάδα Διοίκησης υποβρυχίων καταστροφών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διατροφή, με μεγάλες ποσότητες για τους δόκιμους, ενώ στον υπόλοιπο στρατό ειδικά οι κληρωτοί διαμαρτύρονταν για τις μικρές μερίδες. Επίσης δόθηκε ένα επίδομα 600 δραχμών Ο πρώτος στίβος μάχης δημιουργήθηκε το 1957 στο Σκαραμαγκά και η εκπαίδευση περιελάμβανε καταδύσεις στη Βουλιαγμένη. Εκείνη τη περίοδο δημιουργήθηκαν 8 σχολεία εκπαίδευσης, από τα οποία βγήκαν οι πρώτοι βατραχάνθρωποι. Το 1960 ο Καρτελιάς, παραιτήθηκε από το πολεμικό ναυτικό παραπονούμενος για την βαθμολογική του εξέλιξη, επειδή δεν αναγνωρίστηκε θαλάσσια υπηρεσία με το αιτιολογικό ότι η μονάδα του εκπαιδευόταν στην στεριά. Ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλλε τα μέγιστα στην ίδρυση των επίλεκτων του πολεμικού ναυτικού....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-protos-ellinas-vatrachanthropos-poy-ekpaideytike-apo-toys-amerikanoys-kai-entyposiase-sti-diavolovdomada-dimioyrgise-tin-proti-monada-ypovrychion-katastrofon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου