Μπάρα

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Βράβευση για το πλοίο της Κυρήνειας.



 

Φωτογραφίες από την Έκθεση Στατικού Μοντελισμού στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 23 και 24 Νοεμβρίου.


Ο Διακεκριμένος Μοντελιστής Κωνσταντίνος Λάππας Βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Μοντελιστών Βορείου Ελλάδος ΠΗΓΑΣΟΣ με το Χρυσό Βραβείο για το Στατικό Μοντέλο 511 το οποίο είναι η Ολκάς ένα Αρχαίο Εμπορικό πλοίο της Κυρήνειας σε Κλίμακα 1:25.


Πρόκειται για ιστιοφόρο φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευμάτων.
Το συγκεκριμένο ομοίωμα αποτελεί αντίγραφο του φημισμένου ναυαγίου της Κυρήνειας (στην Κύπρο) στο οποίο διασώθηκε το 60% του σκάφους.
Το «Κυρήνεια» είχε μήκος 14 μέτρα και πλάτος 4,5 μέτρα.
Το πλήρωμά του αποτελούνταν από τον καπετάνιο και τρεις ναύτες.
Το κέλυφός του συγκροτούνταν από πελεκητές σανίδες ενωμένες με τένοντες και εντορμίες (μόρσα) και ενισχυόταν εσωτερικά με διάσπαρτους ανισομήκεις νομείς.
Στο εσωτερικό του έφερε ένα επιπρόσθετο δάπεδο.
Δεν είχε κύριο κατάστρωμα αλλά δύο ακραία (στην πλώρη και στην πρύμνη).
Έφερε ένα μεγάλο ιστίο για την προώθησή του με πλήθος τροχαλιών για τον ευχερή χειρισμό του και τέσσερα κουπιά για μικροελιγμούς κατά τον ελλιμενισμό του.
Η πλοήγηση επιτυγχανόταν με τα δύο μεγάλα κουπιά της πρύμνης.


Στον κόλπο της Κυρήνειας βρέθηκε βυθισμένη μία ὁλκάς του 4ου π.Χ. αιώνα (περίπου σύγχρονη του Μεγάλου Αλεξάνδρου), που μετέφερε 400 αμφορείς με κρασί και λάδι από τη Χίο, τη Σάμο και τη Ρόδο, 29 μυλόπετρες από τη Νίσυρο και αμύγδαλα.






Στον κόλπο της Κυρήνειας βρέθηκε βυθισμένη μία ὁλκάς του 4ου π.Χ. αιώνα (περίπου σύγχρονη του Μεγάλου Αλεξάνδρου), που μετέφερε 400 αμφορείς με κρασί και λάδι από τη Χίο, τη Σάμο και τη Ρόδο, 29 μυλόπετρες από τη Νίσυρο και αμύγδαλα. Είχε μήκος 14μ και βάρος 14 τόνους.



Πηγή: Κ. Λαππας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου