Μπάρα

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Συσκευή ανίχνευσης εκρηκτικών XPAK G2 της RedXDefense

Πρόσφατα είδαμε ότι οι συσκευές XPAK G2 της αμερικανικής εταιρίας RedXDefense πωλούνται πλέον από τα στρατιωτικά αποθέματα στο eBay για $75,000 σε άψογη κατάσταση. Αυτές οι συσκευές είχαν αγοραστεί από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ το 2011 κυρίως για στελέχη της ναυτονομίας και πυροτεχνουργούς για ελέγχους υπολειμμάτων εκρηκτικών υλών σε ανθρώπους και αντικείμενα. Αυτή τη συσκευή θα δούμε στο άρθρο μας. Παρακάτω βλέπετε ένα από τα καταστήματα που πλέον τις προσφέρει σε οποιονδήποτε στο κόσμο από τα στρατιωτικά αποθέματα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.


Πηγή: eBay.com

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για μία φορητή συσκευή τεχνολογίας σχεδόν 10 ετών. Άρα δεν είναι ότι καλύτερο υπάρχει εκεί έξω αλλά η τιμή στην οποία προσφέρεται είναι πολύ λογική εάν αναλογιστούμε ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ πλήρωνε $600,000 για κάθε μία από αυτές το 2011. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το τι έκανε αυτή τη συσκευή τόσο καλή για ομάδες ναυτονομίας πρέπει κανείς να καταλάβει το πως λειτουργούσε. Βλέπετε ένα σχετικό βίντεο από τη κατασκευάστρια εταιρία εδώ.




Η συσκευή είχε ένα αφαιρούμενο ρολό με ένα ειδικά σχεδιασμένο χαρτί ανίχνευσης εκρηκτικών υλών. Ο ύποπτος πιάνει το ρολό, έπειτα αυτό τοποθετείται στη συσκευή, και γίνεται ανάλυση του. Ο ναυτονόμος κοιτάει από την οθόνη περιστρέφοντας το ρολό για να δει εάν υπάρχουν ίχνη εκρηκτικών υλών. Το θετικό του XPAK G2 είναι ότι πέρα από τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών προσφέρει και δύο ακόμα σημαντικές λειτουργίες. Πρώτον, αυτόματα καταγράφει σε βάση δεδομένων όλα τα δείγματα που ελέγχει μαζί με την ώρα, το στίγμα GPS, και άλλες πληροφορίες. Δεύτερον, επιτρέπει το διαμοιρασμό αυτών των συλλεχθέντων δεδομένων για ανάλυση τους σε μεγαλύτερη κλίμακα.


Πηγή: RedXDefense.com

Όπως είδατε η συσκευή έχει απεικόνιση φθοριομετρικού εντοπισμού (δηλαδή μέτρηση υπεριώδους ακτινοβολίας βάσει του φθορισμού που παράγει το δείγμα) και ένας από τους σημαντικούς λόγους που κέρδισε το συμβόλαιο το 2011 ήταν ότι ήταν εξίσου αποτελεσματική με τυποποιημένες αλλά και αυτοσχέδιες εκρηκτικές ύλες. Ουσιαστικά, η συσκευή έχει δύο καταστάσεις λειτουργίας. Τη βασική και τη προχωρημένη. Η βασική εντοπίζει όλες τις εκρηκτικές ύλες που αναφέρει το εγχειρίδιο της συσκευής ενώ η προχωρημένη εντοπίζει περισσότερες ύλες, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για εντοπισμό αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών.

Πηγή: eBay.com

Όπως διαβάζουμε στο εγχειρίδιο χρήσης του, έχει δοκιμαστεί και προσφέρει εγγυημένο εντοπισμό στις ακόλουθες εκρηκτικές ύλες: TNT, DNT, RDX, PETN, HMX, Semtex, Tetryl, C4, PE -4, COMP B, φύλλο Deta, φύλλο Prima, ακαριαίο πυραγωγό σχοινί, σχοινί Prima, Πικρικό οξύ, TNB, DNB, νιτρογλυκερίνη, νιτρικό αμμώνιο, νιτρική ουρία, και TATP. Παρακάτω βλέπετε πως φαίνεται στη συσκευή όταν εντοπιστεί κάποιο ίχνος εκρηκτικής ύλης. Είναι ορατό με σκούρο χρώμα. Όταν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη σημαίνει ότι δεν εντοπίστηκε κάτι.

Πηγή: RedXDefense.com

Μετά από κάθε χρήση πρέπει να αλλαχθεί ασφαλώς το χαρτί ανίχνευσης στο ρολό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ίδιο ρολό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για έλεγχο αντικειμένων όπως βλέπετε για παράδειγμα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: RedXDefense.com

Αναφορικά με τις χρήσεις, η κατασκευάστρια εταιρία έχει την ακόλουθη λίστα από πιθανές χρήσεις της συσκευής XPAK G2 στον ιδιωτικό και κρατικό τομέα.
  • Έλεγχος εισόδου: Ταχεία δειγματοληψία ατόμων σε εισόδους βάσεων, πρεσβειών, κτιρίων, κρίσιμων υποδομών, αεροδρομίων, γεγονότων, και εγκαταστάσεων.
  • Επιτόπιος έλεγχος: Τυχαίος έλεγχος ατόμων ή/και των αντικειμένων τους όταν ο πλήρης έλεγχος εισόδου δεν είναι πρακτικός ή απαραίτητος.
  • Έλεγχος οχημάτων: Έλεγχος σε οχήματα σε μπλόκα ή εισόδους χώρου στάθμευσης για παραλαβές.
  • Έλεγχος μεγάλου αριθμού χειραποσκευών: Έλεγχος αποσκευών, χαρτοφυλάκων, τσαντών, και άλλων χειραποσκευών σε αεροδρόμια, λεωφορεία, και άλλα σημεία αφίξεως και αναχωρήσεως.
  • Έλεγχος αλληλογραφίας και πακέτων: Έλεγχος γραμμάτων, δεμάτων, και παλετών μεταφοράς κατά την άφιξη σε πρεσβείες, ταχυδρομεία, κυβερνητικά κτίρια, ή μεγάλες επιχειρήσεις μεταφορών.
  • Έλεγχος βάσει απειλών: Επιτόπου έλεγχος ατόμων, οχημάτων, ύποπτων δεμάτων, ή αλληλογραφίας ως απάντηση σε μία απειλή.
  • Συλλογή πληροφοριών: Συλλογή πληροφοριών για δραστηριότητες κατασκευής βομβών.
Πηγή: eBay.com

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι μία χρήσιμη συσκευή αλλά σίγουρα απαρχαιωμένη για τα σημερινά δεδομένα. Παρ’όλα αυτά, και με δεδομένη τη τιμή της, θα λέγαμε ότι παραμένει μία ενδιαφέρουσα πρόταση εάν αναζητείτε κάτι τέτοιο. Εάν το έχετε δοκιμάσει ή έχετε εμπειρία μαζί του, περιμένουμε στα σχόλια του άρθρου μας τις απόψεις σας.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου