Μπάρα

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Βάση TURKSOM στη Σομαλία

Στο άρθρο μας «Τα τουρκικά τυφέκια στη Σομαλία» αναφέραμε μία υποδομή της Τουρκίας εις τη Σομαλία, είναι η στρατιωτική βάση TURKSOM και σε αυτό το άρθρο θα τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. 

Η υποδομή βρίσκεται εις τη πρωτεύουσα της χώρας, στο Μογκαντίσου, και πιο συγκεκριμένα εις τας συντεταγμένας 1°59’46.8″N 45°16’05.0″E το οποίο είναι επίσης ορατό και από το Google Maps από αυτό το σύνδεσμο.

Πηγή: Google.com


Είναι μία υποδομή 400 στρεμμάτων η οποία άνοιξε επίσημα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2015 έπειτα από συμφωνία των δύο χωρών για αμυντική συνεργασία. 

Το κόστος της βάσης ήτο $50 εκατομμύρια και εις τη Τουρκία η βάση αυτή αναφέρεται ως «Somali Türk Görev Kuvveti Komutanlığı» (Τουρκική Διοίκηση Ειδικού Αποσπάσματος Σομαλίας) και διοικητής της βάσης είναι ο Συνταγματάρχης Μεχμέτ Γιασίν Καλίν που βλέπετε παρακάτω στο χώρο του στίβου της βάσης.

Πηγή: AA.com.tr

Η βάση είναι γνωστή στη δύση και το διεθνή τύπο ως TURKSOM και η βασική της αποστολή είναι η εκπαίδευση Σομαλών στρατιωτών και ειδικών ασφαλείας. Σήμερα η βάση μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1500 εκπαιδευόμενους κάθε στιγμή και επισήμως προσφέρει τα ακόλουθα σχολεία.
  • Σχολή Αξιωματικών διάρκειας δύο ετών
  • Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση διάρκειας ενός έτους

Πηγή: Google.com & Wikimapia.org (επεξεργασμένη)


Παραπάνω βλέπετε τη κεντρική πύλη του στρατοπέδου από την εσωτερική πλευρά. 

Σύμφωνα με το τουρκικό τύπο, η βάση κατασκευάστηκε ως ανώτατο εκπαιδευτικό στρατιωτικό ίδρυμα με παροχές επιπέδου πανεπιστημίου. 

Στη βάση υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας, ένα συνεδριακό κέντρο, χώροι εκπαιδεύσεων, γήπεδα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης, ειδικές αίθουσες θαλάσσιας εκπαιδεύσεως, τμήματα ξένων γλωσσών, κουρείς, και άλλες δομές ψυχαγωγίας.

Πηγή: Google.com & StratejikOrtak.com (επεξεργασμένη)


Στη παραπάνω φωτογραφία είναι οι στρατώνες-λόχοι εκπαιδεύσεως της βάσεως όταν ήτο ακόμα υπό κατασκευή. Αναφορικά με το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημες αναφορές ανέρχεται περίπου στα 300 άτομα και προέρχονται από όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. 

Αξίζει αναφέρουμε ότι καθώς ο ΟΗΕ έχει εμπάργκο στη παροχή οπλικών συστημάτων στη Τουρκία, για εκπαίδευση των Σομαλών σε σύγχρονα οπλικά συστήματα οι εκπαιδευόμενοι μεταφέρονται εις τη Τουρκία για αυτού του είδους την εκπαίδευση.

Πηγή: Google.com & Haberler.com (επεξεργασμένη)


Το διοικητήριο της μονάδος ευρίσκεται μπροστά από το στίβο και δίπλα του έχει και το τζαμί της μονάδος. 

Στις περισσότερες επίσημες εκδηλώσεις θα δείτε επισήμους να φωτογραφίζονται στα σκαλοπάτια από αυτό το μικρό κτήριο. 

Στη συνέχεια μπορείτε να το δείτε λίγο πιο καθαρά.

Πηγή: Google.com & Wikimapia.org (επεξεργασμένη)


Η τουρκία υπολογίζει να εκπαιδεύσει δέκα χιλιάδες Σομαλούς σε αυτή την υποδομή, και να αποτελέσει το σημείο δημιουργίας μίας στενότερης σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Οι απόφοιτοι των σχολείων της βάσης TURKSOM φέρουν ένα χαρακτηριστικό μπλε μπερέ. Παρακάτω βλέπετε το πως ήταν οι υποδομές της βάσεως το 2019.

Πηγή: Google.com & TSK.tr (επεξεργασμένη)


Το Υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας κατά καιρούς δημοσιεύει βίντεο όπου πολλές λεπτομέρειες της υποδομές είναι ξεκάθαρα ορατές, ένα από τα καλύτερα εξ’αυτών μπορείτε να παρακολουθήσετε στη συνέχεια. 

Σε αυτό το βίντεο θα δείτε διάφορους χώρους που είναι ξεκάθαρα ορατοί από δορυφορικές φωτογραφίες όπως επίσης και άλλους που δεν είναι, όπως είναι για παράδειγμα το κέντρο ελέγχου του συστήματος κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης από τις κάμερες στη περίμετρο του στρατοπέδου.

Όπως βλέπετε από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, πέραν της εκπαιδεύσεως και οπλισμού, οι Σομαλοί στρατιώτες φορούν τη τουρκική παραλλαγή του στρατού ξηράς, και με παρόμοια διακριτικά. 

Στη συνέχεια βλέπετε πως είναι οι ταυτότητες εισόδου των Σομαλών εκπαιδευομένων από στιγμιότυπο του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού «TRT Haber». 

Όπως διαβάζουμε η ταυτότητα αναγράφει «Τουρκικό Κέντρο Στρατιωτικής Εκπαιδεύσεως» εις την αγγλικήν γλώσσαν.

Πηγή: TRTHaber.com


Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι φαίνεται πως όλες οι εκπαιδεύσεις γίνονται εις τη τουρκικήν γλώσσαν με διερμηνείς για τους εκπαιδευόμενους. 

Όπως βλέπετε στη συνέχεια, ακόμα και οι διαφάνειες είναι στα τουρκικά. 

Η διαφάνεια που βλέπετε στη συνέχεια από στιγμιότυπο του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού «TRT Haber» αναγράφει «μέρη αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών».

Πηγή: TRTHaber.com


Φυσικά μία τέτοια δράση από τη Τουρκία δε μπορεί παρά να φέρει και κάποιες ακόμα απειλές για τη Τουρκία. Αρχικά, με τη TURKSOM η Τουρκία έχει γίνει στόχος πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων εις τη Σομαλία. 

Η πιο πρόσφατη εξ’αυτών ήτο τον Ιούνιο του 2020 όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το εκρηκτικό του γιλέκο στη πύλη της βάσης. 

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ.

Πηγή: APNews.com

Αντιστοίχως, τις αρχές Οκτωβρίου του 2020 στο κέντρο εκπαιδεύσεως ειδικών δυνάμεων στην Ισπάρτα της Τουρκίας έγινε βίαιη συμπλοκή ανάμεσα σε Σομαλούς που είχαν μεταφερθεί από το TURKSOM για εκπαίδευση και Λίβυους στρατιώτες με αποτέλεσμα τραυματισμό 23 στρατιωτών.

Πηγή: TourkikaNea.gr


Η βάση TURKSOM αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική υποδομή της Τουρκίας στο εξωτερικό, και είναι ένας στρατηγικός στόχος της Τουρκίας για επέκταση της εις την αφρικανική ήπειρο. 

Σοβαρά γεωπολιτικά ερευνητικά κέντρα όπως το Research Gate έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι πέραν των εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων, το TURKSOM αποτελεί ένα εργαλείο στη αναχρονιστική νεο-οθωμανική πολιτική της Τουρκίας και χρησιμοποιείται συχνά για προώθηση της εξωτερικής της πολιτικής, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της Τουρκίας ως τον ηγέτη και οδηγό του μουσουλμανικού κόσμου.

Πηγή: Google.com & TSK.tr (επεξεργασμένη)


Παραπάνω είναι η εξωτερική όψη της κεντρικής πύλης του TURKSOM. Όπως και εάν το δει κανείς, το στρατόπεδο αυτό είναι μία σημαντική υποδομή για τη Τουρκία αλλά και τον ισλαμικό κόσμο της αφρικανικής ηπείρου. 

Όπως και με το ζήτημα του οπλισμού, η Τουρκία κινείται στα όρια της νομιμότητος με αυτές τις δράσεις σε μία χώρα που έχει διεθνή εμπάργκο από τον ΟΗΕ, και όλα αυτά θα πρέπει σίγουρα να ανησυχούν την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου