Μπάρα

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Το σμήνος drone αυτοκτονίας CH-901

Τα drone αυτοκτονίας δεν είναι κάτι νέο, υπάρχουν εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία και βασίζονται σε μία πολύ απλή αρχή. 
Έχεις ένα φτηνής κατασκευής μη επανδρωμένο αερόχημα που όμως αντί να πετάει απλώς, αποτελεί το ίδιο μία βόμβα και έτσι ο χειριστής του μπορεί να το ρίξει στο στόχο του. 
Αυτό που όμως παρουσίασε η Κίνα πρόσφατα πηγαίνει αυτό το όπλο σε ένα άλλο επίπεδο, με το CH-901 το οποίο λειτουργεί σε σμήνη έως και 48 τέτοιων αεροχημάτων ταυτόχρονα. 
Αυτό το όπλο θα δούμε και εμείς στο άρθρο μας.


Πηγή: TiananmensTremendousArchivements.wordpress.com


Επισήμως το CH-901 εμφανίστηκε στην αγορά το 2018 αλλά είναι γνωστό ότι αναπτύσσονταν από το 2016. 
Η εταιρεία που το αναπτύσσει είναι η CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation, Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας) και ανήκει στην οικογένεια των CH (Cai Hong) μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 
Η CASC είναι επίσης γνωστή και ως 11η Ακαδημία της CASC και 701 Ινστιτούτο Ερευνών στη Κίνα.


Πηγή: MilitaryDrones.org.cn


Στην έκθεση αμυντικού εξοπλισμού SOFEX 2018 έκανε την εμφάνιση του το CH-901 αναφέροντας ότι συνδυάζει βόμβα και drone με αυτονομία 40 λεπτών πτήσεως με ένα απλό ελικοφόρο κινητήρα για προώθηση στο πίσω του μέρος.
Το μέγιστο βάρος του είναι 9 κιλά και έχει σχεδιαστεί ώστε να μεταφέρεται και από πεζούς στρατιώτες μαζί με το σωλήνα εκτόξευσης του. 
Έχει αυτόνομο σύστημα πλοήγησης BDS/GPS, και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων 4Mbps με μέγιστη καθυστέρηση 200ms.


Πηγή: Quora.com


Η κεφαλή του μπορεί να αλλάξει σε αποστολή αναγνωρίσεως (με αισθητήρες καμερών και υπέρυθρης απεικόνισης), ή αποστολή εξουδετέρωσης. 
Για το δεύτερο η εταιρεία προσφέρει δύο επιλογές. 
Τις αντιαρματικές κεφαλές με στόχο να καταστρέφουν ελαφρά θωρακισμένα οχήματα (έως 10 εκατοστά θωράκισης), και τις θραυσματοφόρες που είναι κατά προσωπικού.


Πηγή: MilitaryDrones.org.cn (επεξεργασμένη)

Η ταχύτητα πτήσεως του είναι από 7 έως 120 χλμ/ώρα με εμβέλεια 10 χιλιομέτρων. Το κλείδωμα και ακολούθηση επίγειων στόχων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε απόσταση άνω του 1.5 χιλιομέτρου και από υψόμετρο έως και 1500 ποδών (450 μέτρα) από το επίπεδο της θάλασσας.

Πηγή: MilitaryDrones.org.cn (επεξεργασμένη)


Ο χειρισμός του drone γίνεται από το έδαφος μέσω μία φορητής συσκευής με οθόνη αφής, και μίας κεραίας που τοποθετείται επάνω σε τρίποδο και συνοδεύεται από εξωτερική μπαταρία. Μπορείτε να δείτε τη συσκευή χειρισμού του παρακάτω. 
Όλα τα βασικά στοιχεία πτήσεως γίνονται αυτοματοποιημένα. 
Ο χειριστής απλώς επιλέγει τα σημεία ενδιαφέροντος, υψόμετρο, στόχους, πορεία, κτλ.


Πηγή: YouTube.com/watch?v=JUg5GZqttkA


Σταδιακά η CASC βελτίωσε το CH-901 όχι τόσο ως drone αλλά ως προς τις μεθόδους ανάπτυξης και χειρισμού του. 
Για παράδειγμα, παρακάτω βλέπετε ένα πολλαπλό εκτοξευτή που επιτρέπει τη ταχεία ανάπτυξη 12 τέτοιων drone ταυτοχρόνως, ενώ ένας και μόνο στρατιώτης μέσω της παραπάνω συσκευής μπορεί να τα διαχειρίζεται όλα ως ένα σμήνος.


Πηγή: Granthshala.com

Και στη συνέχεια βλέπετε και ένα ανάλογο πολλαπλό εκτοξευτή τοποθετημένο επάνω σε όχημα 4×4 του στρατού ξηράς της Κίνας από τον Ιούλιο του 2017.

Πηγή: PopSci.com

Στις 13 Οκτωβρίου του 2020 αυτό πήγε ένα βήμα παραπάνω με ένα νέο βίντεο δοκιμών του CH-901 στο οποίο φαίνονται επιθέσεις αυτοκτονίας σε σμήνη, εκτόξευση από ελικόπτερο, αλλά και ένας νέος εκτοξευτής με δυνατότητα ανάπτυξης ενός σμήνους από 48 CH-901 σε λιγότερο από 3 λεπτά.



Το τελευταίο αποτελεί μία νέα απειλή καθώς μέσα σε ελάχιστο χρόνο ένα σμήνος από δεκάδες τέτοια drones αυτοκτονίας μπορεί να μεταφερθεί σχεδόν οπουδήποτε, να αναπτυχθεί, και να βάλλει ταυτόχρονα κατά πολλών στόχων εδάφους, κάνοντας την αντιαεροπορική άμυνα πολύ δύσκολη.

Πηγή: Mil.qianlong.com


Ασφαλώς, οι περισσότερες χώρες και εταιρείες του χώρου εργάζονται προς αυτή τη κατεύθυνση. 
Ένα παράδειγμα είχαμε δει και εις το άρθρο μας «Αμυντικό σύστημα Fortem DroneHunter F700». 
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ακόμη μία σχετικά νέα και ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία που όσο νωρίτερα τη διαχειριστεί κανείς, τόσο μεγαλύτερο τακτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα θα έχει στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: defensegr.wordpress.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου