Μπάρα

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ ΘΩΜΑΣ ΒΡΑΚΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΥΤΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ ΘΩΜΑΣ ΒΡΑΚΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΥΤΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ 1994 ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΜΕ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ Π.Α ΣΚΟΡΠΩΝΤΑΣ 5000 ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

 Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο που λέει "o ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΥΤΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ"

Την πρωία της 21ης Αυγούστου του 1994 ένα σημάδι από τον ουρανό έδωσε ελπίδα και δύναμη στον λαό της κατεχόμενης Ηπείρου.

Ένα μικρό ψεκαστικό PZL αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πάνω από τους Άγιους Σαράντα και την Χιμάρα και έριξε εθνικιστικές προκηρύξεις με το σύνθημα ‘Μπερίσα και Μέξι θα φύγετε πριν φέξει’.

Ο Ηπειρώτης Σμήναρχος Θωμάς Βρακάς ήταν πιλότος στα μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κι εκτοπίστηκε στα ψεκαστικά αεροσκάφη.

Τους λόγους της μετάταξής του τους αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής. 

Χωρίς να περιμένει την έγκριση κανενός πήρε το ψεκαστικό αεροπλάνο από την Κέρκυρα, πέρασε παράνομα στον ‘αλβανικό’ εναέριο χώρο και έριξε τις προκηρύξεις αυτές σε περιοχές όπου ζούσαν υπόδουλοι οι Έλληνες.

Η κίνησή του, σχολιάστηκε τελείως διαφορετικά στην Ελλάδα από ότι στην Βόρειο Ήπειρο.

Η Αλβανία οφείλει την ύπαρξή του κράτους της στους προδότες που κυβέρνησαν την Ελλάδα.

Οι Βορειοηπειρώτες δέχθηκαν με χαρά και υπερηφάνια την κίνηση του Βρακά.

Όσοι έτυχε να πέσει στα χέρια τους μια προκήρυξη, την κράτησαν σαν κάτι ιερό.

Πολλοί λανθασμένα όπως αποδείχθηκε θεώρησαν ότι η πράξη αυτή, δεν ήταν μεμονωμένη και σήμαινε την έλευση του ‘ποθούμενου’. Ντροπή ένοιωσαν όσοι Έλληνες παρακολούθησαν τις ειδήσεις της κρατικοδίαιτης ΕΡΤ καθώς συνειδητοποίησαν πως ο Έλληνας Ήρωας Βρακάς, έπρεπε να περάσει αεροδικείο στην Ελλάδα όπου τον θεώρησαν από τρελό μέχρι επικίνδυνο για το έθνος.

Ο λόγος είναι ότι ο Βρακάς αναπτέρωσε το ηθικό ενός ταπεινωμένου λαού που τα τελευταία 100 χρόνια είχε δει το ποθούμενο να πραγματοποιείται 3 φορές και να χάνεται, ενός λαού που είχε υπομείνει διωγμούς, εξορίες και βασανιστήρια, ενός λαού του οποία η ύπαρξη κινδύνευσε να αποτελέσει παρελθόν τόσο από το κομμουνιστικό καθεστώς όσο και απο το επόμενο δημοκρατικό του Μπερίσα.

Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον και άφηνε το πεδίο ελεύθερο στους Αλβανούς να καταδικάζουν τους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες επειδή σύμφωνα με τους αλβανικούς νόμους δήλωναν την εθνική τους ταυτότητα.

Μετά το περιστατικό, ο Βρακάς απεπέμφθη από την Πολεμική Αεροπορία με τις κατηγορίες της παράνομης χρήσης στρατιωτικού αεροσκάφους, της παράβασης κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, της διέλευσης στον εναέριο χώρο ξένης χώρας σε καιρό γενικής επιστρατεύσεως και διατάραξης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλη χώρα.

Ο Βρακάς τελικώς αθωώθηκε ύστερα από την απόφαση του αεροδικείου που εξεδόθη με ψήφους: τεσσάρων έναντι μιας.

Ο Βρακάς κατά την διάρκεια της απολογίας του, υποστήριξε πως η ενέργεια για την οποία κατηγορείτο έγινε σε μια στιγμή έξαρσης πατριωτισμού. 

Είχε απογειώσει το ψεκαστικό αεροσκάφος PZL το οποίο ανήκε στην ‘359 ΜΑΕΔΥ» από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και εκτέλεσε χαμηλή πτήση ώστε να μην εντοπιστεί από τα Αλβανικά ραντάρ.

 

ΕΙΣΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ...

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου