Μπάρα

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

HUMINT: Ο από μηχανής Θεός

Ο χώρος του HUMINT (Human Intelligence, Πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές) είναι από εκείνους τους χώρους που παίζει στα όρια της ανθρώπινης ηθικής, και αυτό αποτελεί και μία από τις δυσκολίες του επαγγέλματος. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα ακραίας τακτικής που χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες του χώρου, είναι ο «από μηχανής Θεός». 

Με απλά λόγια, το να φέρει ο αξιωματικός υποθέσεως τον υποψήφιο προς στρατολόγηση σε μία θέση όπου να τον δει ως τον σωτήρα του, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος τον έφερε σε αυτή τη κατάσταση ακριβώς για να τον στρατολογήσει.

Πηγή: GettyImages.com

Υπάρχουν αμέτρητα έμπρακτα παραδείγματα από αυτή τη τακτική για στρατολόγηση πρακτόρων από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά εδώ θα δούμε ένα πολύ αντιπροσωπευτικό από τη CIA (Central Intelligence Angecy, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ. 

Είναι ένα περιστατικό που διέρρευσε ο κύριος Έντουραντ Σνόουντεν από το διάστημα που εργάζοντο εις τη CIA και είχε τοποθετηθεί ως διπλωματικός ακόλουθος εις τη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γενεύη της Ελβετίας το 2007. 

Η δουλειά του ήταν να συντηρεί και να βοηθά σε οποιοδήποτε τεχνικό ζήτημα του σταθμού της CIA εκεί, αλλά όποτε χρειάζονταν βοηθούσε και σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να ζητούσε η CIA ή οι συνάδελφοι του.

Πηγή: ThreatPost.com

Σε μία εκδήλωση που είχαν προσκαλέσει και το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ ο Έ. Σνόουντεν υπό τη κάλυψη του ότι είναι ο «τεχνικός υπολογιστών της πρεσβείας» γνώρισε έναν επιφανή άντρα από τη Σαουδική Αραβία που είχε σχέσεις με οικονομικά ιδρύματα της Ελβετίας. 

Καθώς σηκώθηκε από το τραπέζι για να πάει προς τη τουαλέτα, ενημέρωσε έναν συνάδελφο του που ήταν αξιωματικός υποθέσεων της CIA με διπλωματική κάλυψη για αυτό τον ενδιαφέροντα υποψήφιο στόχο προς στρατολόγηση και ο συνάδελφος του έβαλε αμέσως σε λειτουργία όλες τις τακτικές του.

Πηγή: LakeGenevaPartyRental.com

Αρχικά του έκανε μικρές διευκολύνσεις, ήταν εκεί για να τον πάει βόλτα στα καλύτερα μαγαζιά και αξιοθέατα της Ελβετίας, κτλ. 

Ωστόσο, όταν έπειτα από μήνες του έκανε τη πρόταση να δουλέψει για τη κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Σαουδάραβας αρνήθηκε. 

Και εδώ ο αξιωματικός υποθέσεων της CIA έβαλε σε εφαρμογή τη τακτική του από μηχανής Θεού.

Πηγή: ShutterStock.com

Ένα βράδυ προσκάλεσε τον Σαουδάραβα για να πάνε σε ένα νυχτερινό μαγαζί. 

Εκεί ο αξιωματικός τον κερνούσε συνεχώς και τον ωθούσε να πιει πολύ. 

Όταν ήταν να φύγουν, ο Σαουδάραβας δεν ήθελε να οδηγήσει αλλά με πειθώ ο αξιωματικός του άλλαξε την άποψη, και έτσι μπήκε στο ακριβό του αμάξι και ξεκίνησε προς την οικία του.

Πηγή: HelloSwitzerland.ch

Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν τυχαία. 

Με το που μπαίνει στο αμάξι ο αξιωματικός καλεί τη τροχαία της Ελβετίας να αναφέρει τον «μεθυσμένο οδηγό που είναι επικίνδυνος» και πράγματι η αστυνομία τον συλλαμβάνει, του κατασχέτει την άδεια κυκλοφορίας, αλλά σχεδόν τον καταστρέφει οικονομικά με τα πρόστιμα καθώς στην Ελβετία τα πρόστιμα υπολογίζονται βάσει του εισοδήματος σου.

Πηγή: DidierRuef.photoshelter.com

Σιγά-σιγά η οικονομική και κοινωνική του κατάσταση άρχιζε να χειροτερεύει και εκεί έρχεται ο αξιωματικός υποθέσεων της CIA ως από μηχανής Θεός, να του τα λύσει όλα με αντάλλαγμα τη στρατολόγηση του ως πράκτορα των ΗΠΑ.

Κάτι το όποιο και επέτυχε με αυτή τη τακτική.

Πηγή: CheatSheet.com

Σίγουρα κανένας αξιωματικός δε θέλει οι πράκτορες του να τον μισούν γιατί δε θα του παρέχουν έγκυρες πληροφορίες. 

Έτσι, αυτή η τακτική απαιτεί αρκετή εμπειρία και σχεδιασμό ώστε να μη καταλάβει ο στόχος προς στρατολόγηση ότι οι «κακοτυχίες» του δεν ήτο συμπτώσεις, αλλά ένα προσεκτικά μελετημένο θεατρικό έργο για να τον αναγκάσουν να δεχθεί τη προσφορά τους. 

Τώρα από τη πλευρά της αντικατασκοπείας, ο κανόνας είναι απλός. 

Πρέπει να κόβεις τον αέρα άμεσα σε όποιον έχεις τη παραμικρή υποψία ότι ίσως να έχει δόλιο σκοπό. 

Εάν ο Σαουδάραβας αυτός δεν είχε δεχθεί να βγει έξω με τον αξιωματικό, να του συμπεριφέρεται ως φίλο, να είχε απαντήσει άμεσα ότι «σέβομαι το έργο σου αλλά δε πρόκειται να συνεργαστώ με καμία υπηρεσία και κανένα κράτος, δε θα ήθελα να ξαναμιλήσουμε ποτέ», να διακόψει κάθε επαφή, κτλ. θα είχε περάσει καθαρά το μήνυμα ότι «δεν είμαι αυτός που ψάχνεις». 

Αλλά όσο αφήνει κανείς περιθώρια και δίνει ελπίδες σε έναν αξιωματικό υποθέσεων, εκείνος θα βρει το τρόπο να τον στρατολογήσει. 

Να θυμάστε, κανένας δε σου προσφέρει χρήματα (είτε ως μετρητά, είτε ως υλικά ή διευκολύνσεις) χωρίς αντάλλαγμα. 

Εάν δε ξέρετε απολύτως σίγουρα γιατί το κάνει, τότε καλύτερα να υποθέσετε το χειρότερο σενάριο και να δράσετε ανάλογα.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου