Μπάρα

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Μνημόσυνο Ιερού Λόχου και απονομή πράσινου μπερέ στον δισέγγονο του Στρατηγού Τσιγάντε


Από Σάββας Δ. Βλάσσης 

Το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ των Ιερολοχιτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μνημείο του Ιερού Λόχου στο Πεδίον του Άρεως, παρουσία της ΥΦΕΘΑ Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Β΄, ο οποίος τέλεσε και την μνημόσυνο και παλαιών καταδρομέων.
Εφέτος, στην όλη τελετή συμπεριλήφθηκε και η μεταφορά της βαλσαμωμένης καρδιάς του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ιδρυτού του δευτέρου Ιερού Λόχου του Δραγατσανίου, ο οποίος καταστράφηκε στην μάχη του Δραγατσανίου στις 7 Ιουνίου 1821. Το κειμήλιο, φυλάσσεται μαζί με την βαλσαμωμένη καρδιά του αδελφού του Γεωργίου Υψηλάντη, στον ναό των Παμμέγιστων Ταξιαρχών, που βρίσκεται πίσω από το Μέγαρο Μαξίμου και με έγκριση της κυβερνήσεως συμπεριλήφθηκε η μεταφορά του για τις ανάγκες του μνημοσύνου του Ιερού Λόχου. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, υπήρξε ηγέτης της Φιλικής Εταιρείας και αρχηγός της ελληνικής Επαναστάσεως στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Το 1843, ο αδελφός του Γεώργιος, υπέβαλε αίτημα στον βασιλιά Όθωνα, να φέρει την καρδιά του αδελφού του στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας επιθυμία του. Ο βασιλιάς συγκατέθεσε άμεσα και η καρδιά τοποθετήθηκε στις 3 Απριλίου 1843 με επίσημη τελετή στην τότε Μητρόπολη της Αγίας Ειρήνης.
Το επάργυρο με την βαλσαμωμένη καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη. (ΣΔΒ 2018)
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε προσκλητήριο νεκρών κι ακολούθως, ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας, Ιερολοχίτης ο ίδιος, εκφώνησε ομιλία για τον Ιερό Λόχο και τον Χριστόδουλο Τσιγάντε. Ο στρατηγός τόνισε ότι ο Ιερός Λόχος απελευθέρωσε τα νησιά σε όλο το Αιγαίο, της Δωδεκανήσου συμπεριλαμβανομένης κι εν συνεχεία οι Ιερολοχίτες πρωτοστάτησαν στην συγκρότηση των Δυνάμεων Καταδρομών του Ελληνικού Στρατού.
Κατάθεση στεφάνου από τον Ιερολοχίτη Αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Κόρκα. (ΣΔΒ 2018)
Χορωδία από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων έψαλε τον ύμνο του Ιερού Λόχου, σε μια από τις ωραιότερες εκτελέσεις που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Στον ύμνο, που συνέθεσε ο Ιερολοχίτης Υπίλαρχος Ανδρέας Έρσελμαν, έχει επέλθει μία ελαφρά αλλαγή στις μέρες μας. Ο στίχος “Περήφανη να ‘ναι η μάνα, που έκανε τέτοια παιδιά, που έτοιμα είναι να πέσουν μ’ αλεξίπτωτα μεσ’ στην φωτιά”, αποδίδεται σήμερα “που έτοιμα είναι να πέσουν με τα όπλα τους μεσ’ στην φωτιά”, προφανώς επειδή οι κληρωτοί στρατεύσιμοι που υπηρετούν στις μονάδες της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων “Ιερός Λόχος”, δεν είναι εκπαιδευμένοι στα αλεξίπτωτα.
Απονομή πράσινου μπερέ στον δισέγγονο του Στρατηγού Τσιγάντε, καταδρομέα Γεράσιμο Τσιγάντε. (ΣΔΒ 2018)
Μετά την κατάθεση στεφάνων από την ΥΦΕΘΑ, τον Α/ΓΕΣ και τον Αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Κόρκα, έγινε μία ξεχωριστή τελετή. Η ΥΦΕΘΑ απένειμε το πράσινο μπερέ στον Γεράσιμο, δισέγγονο του διοικητού του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Τσιγάντε, ο οποίος υπηρετεί στο ΚΕΕΔ, έχοντας καταταχθεί εθελοντικώς για την στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις.
Ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, σφίγγει το χέρι του καταδρομέα Γεράσιμου Τσιγάντε, δισέγγονου του θρυλικού διοικητού του Ιερού Λόχου. (ΣΔΒ 2018)
Παρόντων και των γονέων του, ο δισέγγονος του θρυλικού Τσιγάντε, έλαβε ευχές από τον Α/ΓΕΣ, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και έτυχε αντικείμενο αγάπης, νουθεσιών και ευχών από τους παρευρισκομένους παλαιούς καταδρομείς.
Ο διοικητής του ΚΕΕΔ Συνταγματάρχης Στυλιανός Γασπαράκης, με τον δισέγγονο του Χριστόδουλου Τσιγάντε. (ΣΔΒ 2018)
Το drone της 13ης ΔΕΕ για την υλοποίηση μέτρων ασφαλείας του χώρου της τελετής. (ΣΔΒ 2018)

 Πηγή: doureios.com



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου