Μπάρα

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Smith & Wesson M&P9 FDE VTAC

Το M&P9 FDE (Flat Dark Earth, Ματ Σκούρα Γη) με σκοπευτικό νυκτός VTAC (Viking Tactics) της Smith & Wesson είναι ένα πολύ αγαπημένο μας όπλο, και ίσως από τα ελάχιστα όπλα που μπορεί να ανταγωνιστεί τον ηγέτη αυτής της κατηγορίας, το Glock. Στο παρελθόν έχουμε γράψει γενικά πράγματα για αυτό το όπλο στα άρθρα μας «Smith&Wesson M&P» και «Πιστόλι Smith & Wesson M&P 2.0» αλλά εδώ θα δούμε τη προσωπική μας κριτική για το συγκεκριμένο μοντέλο. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτό το άρθρο είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: CalGuns.net

Η εμπειρία μας με αυτό το πιστόλι είναι μεγάλη και σε κάθε είδους περιβάλλον καθώς ήταν το βασικό μας όπλο για ένα μεγάλο διάστημα. Το πιστόλι υπάρχει διαθέσιμο σε δύο παραλλαγές, μία με διακόπτη ασφαλείας στο ύψος του αντίχειρα (όπως αυτό της επόμενης φωτογραφίας), και μία χωρίς εξωτερικό διακόπτη ασφαλείας. Ασφαλώς το πιστόλι έχει πολλαπλές εσωτερικές ασφάλειες όπως ασφάλεια επικρουστήρα, ασφάλεια σκανδάλης, κτλ. Αλλά καθώς ερχόμασταν από όπλα τύπου 1911 προτιμήσαμε την έκδοση με εξωτερικό διακόπτη ασφαλείας. Κάτι εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι τα πρώτα μοντέλα της εταιρίας είχαν χαραγμένο στον ολισθητήρα το «STAINLESS» ενώ τα νεότερα δε το έχουν. Ωστόσο, όλα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Πάμε όμως να δούμε το πιστόλι.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο


Τα τέλη του 2011 ο βετεράνος πολέμου και ιδιοκτήτης της εταιρίας VTAC (Viking Tactics), κύριος Κάιλ Λαμπ, συνεργάστηκε με την εταιρία Smith & Wesson για τη κατασκευή μίας βελτιωμένης έκδοσης του πιστολιού M&P (Military & Police, Στρατός & Αστυνομία). Το αποτέλεσμα ήταν ένα M&P σε διαμέτρημα 9×19mm Parabellum, δηλαδή το πιστόλι M&P9, σε κανονικό μέγεθος, με βαφή FDE (Flat Dark Earth, Ματ Σκούρα Γη) και με το σκοπευτικό σύστημα ημέρας-νυκτός VTAC Warrior. Κατά τη γνώμη μας, είναι ίσως το καλύτερο πιστόλι εκεί έξω. Ναι, το βάζουμε πάνω και από τα Glock.

Πηγή: BudsGunshop.com

Ας αρχίσουμε με το σκοπευτικό VTAC Warrior, είναι ένα σκοπευτικό σύστημα κουκίδων που όμως έχει διπλή χρήση. Την ημέρα έχει λευκές κουκκίδες που κάνουν τη γρήγορη σκόπευση γρήγορη και εύκολη, και για τη νύχτα διαθέτει ραδιενεργό τρίτιο που προσφέρει εξίσου καλή σκοπευτική εικόνα. Βλέπετε καλύτερα το σκοπευτικό αυτό σύστημα παρακάτω.

Πηγή: VikingTactics.com

Αλλά ακόμα και αν αφήσουμε αυτό στην άκρη, άλλωστε οποιοσδήποτε μπορεί να το αγοράσει για περίπου $180 και να το προσθέσει στο πιστόλι του, πάμε στις άλλες λεπτομέρειες που το ξεχωρίζουν. Με μεγάλη διαφορά θα λέγαμε ότι το πρώτο είναι η ποιότητα κατασκευής. Από το πρώτο δευτερόλεπτο που το πιάνεις στα χέρια σου φαίνεται η προσοχή στη λεπτομέρεια και η ποιότητα των υλικών που επιλέχθηκαν. Δεν είναι απλά ένα όπλο που δουλεύει αξιόπιστα, είναι ένα όμορφο και υψηλής ποιότητας όπλο που δουλεύει αξιόπιστα. Μάλιστα, έρχεται με δύο γεμιστήρες των 17 φυσιγγίων και τρεις διαφορετικές ράχες λαβής για να το ταιριάξετε τέλεια στο χέρι σας. Και παρ’όλα αυτά η τιμή του είναι κάτω από $800 καινούργιο.

Πηγή: ArmsList.com

Έχει αναστολέα ολισθητήρα και από τις δύο πλευρές και όλοι οι διακόπτες μπορούν σε λίγα δευτερόλεπτα να μεταφερθούν από τη μία στην άλλη πλευρά ώστε να είναι εξίσου εύχρηστο τόσο σε αριστερόχειρες όσο και σε δεξιόχειρες. Διαθέτει ράγα Picatinny, και έχει τέσσερις μεταλλικές ράγες για τη καθοδήγηση του ολισθητήρα. Επίσης, όλος ο μηχανισμός του είναι από ανθεκτικά μέταλλα και όχι από συνθετικά πλαστικά εξαρτήματα.

Πηγή: GunsAmerica.com

Στο επάνω μέρος της θαλάμης έχει ένδειξη για το αν υπάρχει φυσίγγιο μέσα ή όχι, έχει βάρος μόλις 785 γραμμάρια. Επίσης, έρχεται με επίστρωση Armornite ώστε να έχει μεγάλη αντοχή στη διάβρωση. Για το τέλος όμως αφήσαμε το πιο σημαντικό, η εργονομία του. Η λαβή του είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, που έχουμε χρησιμοποιήσει ως σήμερα. Πραγματικά γίνεται ένα με το χέρι του χειριστή και έπειτα από λίγη εξοικείωση θα γίνει μάλλον από τα αγαπημένα σας όπλα.

Πηγή: All4Shooters.com

Δεν είναι όλα τέλεια όμως. Η σκανδάλη του είναι ελαφρώς πιο βαριά από των Glock. Ενδεικτικά, απαιτεί πίεση 2.95 κιλών όταν το ανάλογο Glock 17 χρειάζεται 2.49 κιλά. Επίσης, έχει λίγο πιο απαλή σκανδάλη που αφήνει μία αίσθηση σαν να πιέζεις κάποιο σφουγγάρι περισσότερο από τα Glock. Ευτυχώς, αυτό φτιάχνεται εύκολα αλλά σίγουρα το θεωρούμε μειονέκτημα (έχει διορθωθεί στην έκδοση M&P 2.0). Βλέπετε παρακάτω αριστερά τη σκανδάλη του M&P9 και δεξιά του Glock 17 όπου φαίνονται και οι δύο διαφορετικοί τύποι ασφάλειας σκανδάλης που διαθέτουν.

Πηγή: TheFirearmBlog.com

Προσωπικά θεωρούμε το M&P9 FDE VTAC ένα από τα πιο όμορφα, αξιόπιστα, και ποιοτικά πιστόλια που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα. Έχει κάποια μικρά μειονεκτήματα αλλά είναι λεπτομέρειες αναλογικά με τα πλεονεκτήματα του. Τέλος, θα προτείναμε σε κάποιον να το αγοράσει σήμερα; Μάλλον όχι, και ο λόγος είναι ότι το 2017 κυκλοφόρησε η έκδοση M&P 2.0 που είναι μία πολύ καλύτερη επιλογή από τη πρώτη γενιά του μοντέλου και μάλιστα κοστίζει περίπου $200 φτηνότερα από το M&P9 FDE VTAC. Βέβαια, δεν έχει το σκοπευτικό σύστημα VTAC Warrior αλλά με $180 μπορείτε να το τοποθετήσετε μόνοι σας. Εάν σας δοθεί η ευκαιρία δοκιμάστε το, πιστεύουμε ότι θα σας αφήσει πάρα πολύ θετικές εντυπώσεις.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου