Μπάρα

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Φακός κράνους SureFire HL1-A-TN

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα γνωστό φακό κράνους που μέχρι και σήμερα αποτελεί βασικό εξοπλισμό σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και μονάδες. Ασφαλώς μιλάμε για το φακό HL1-A-TN της αμερικανικής εταιρίας SureFire ο οποίος σήμερα είναι διαθέσιμος και στη λιανική αγορά για τιμή της τάξης των $190.


Πηγή: SecurityProUSA.com

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η περιγραφή μας βασίζεται στη στρατιωτική έκδοση του φακού που χορηγείται από την Αμερικανική κυβέρνηση. Πρακτικά δε πρέπει να υπάρχει καμία διαφορά αλλά εάν γνωρίζετε κάποια διαφορά πέραν της συσκευασίας, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε στα σχόλια του άρθρου. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία τη συσκευασία του SureFire HL1-A-TN όπως έρχεται από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το όνομα του φακού είναι από τα αρχικά των λέξεων «Helmet Light» (Φακός Κράνους), δηλαδή HL1-A, και βγαίνει σε δύο εκδόσεις. Σε αυτή με απόχρωση ερήμου (έκδοση HL1-A-TN καταχωρημένη στο ΝΑΤΟ με τον αριθμό 6220-01-549-4174), και σε μαύρη απόχρωση (κωδικός HL1-A-BK καταχωρημένος στο ΝΑΤΟ με τον αριθμό 6220-01-549-0581). Ο φακός είναι σχεδιασμένος για τα κράνη τύπου MICH αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και σε άλλα πιο μοντέρνα κράνη. Μέσα στη συσκευασία υπάρχει το εγχειρίδιο χρήσης, ο φακός, μία μπαταρία λιθίου των 3V τύπου CR123A, και η βάση τοποθέτησης του φακού. Παρατηρήστε ότι ο φακός έχει επάνω του δύο μικρά αυτοκόλλητα. Ένα λευκό και ένα μπλε. Αυτό υποδηλώνει τα χρώματα που έχουν τα LED που διαθέτει. Ο φακός βγαίνει και σε άλλες εκδόσεις με άλλους συνδυασμούς χρωμάτων.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από τη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε ότι ο φακός έχει και στο πλάι του ένα ακόμα LED που αναγράφει IFF (Identify Friendly/Foe, Αναγνώριση Φίλιων/Εχθρικών δυνάμεων). Αυτό είναι ένα LED υπέρυθρης ακτινοβολίας (InfraRed, IR) που όταν ενεργοποιείται παράγει ένα συγκεκριμένο παλμό υπέρυθρου φωτός ώστε οι φίλιες δυνάμεις να αναγνωρίζονται μεταξύ τους όταν φέρουν διόπτρες νυχτερινής όρασης. Βλέπετε πως ακριβώς φαίνεται αυτό στο βίντεο που ακολουθεί.
Ο φακός μαζί με τη μπαταρία και τη βάση του ζυγίζει μόλις 88 γραμμάρια και έχει 10 χρόνια εγγύηση για οποιαδήποτε βλάβη. Βλέπετε ακόμα μία φωτογραφία παρακάτω που δείχνει πως φέρεται ο φακός στο κράνος.


Πηγή: MilitaryBlog.jp

Ο φακός είναι αδιάβροχος και σήμερα πλέον κατασκευάζεται με περιστρεφόμενη βάση 20 θέσεων. Ωστόσο, η παλαιότερη έκδοση που παρουσιάζουμε εδώ είχε σταθερή βάση που ασφαλίζει με δύο απλές βίδες σύσφιξης επάνω στο κράνος. Βλέπετε τη βάση καλύτερα στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εφόσον τοποθετήσουμε τη βάση στο κράνος, τη σφίγγουμε, και έπειτα απλά σύρουμε το φακό στις ράγες που βλέπετε παραπάνω. Για να τον απελευθερώσουμε πιέζουμε το διακόπτη που βλέπετε παραπάνω στο πίσω μέρος της βάσης και έπειτα σύρουμε προς τα εμπρός το φακό.

Πηγή: NationsWell.com

Για τη τοποθέτηση της μπαταρίας, πιέζουμε το πώμα της και το στρέφουμε μέχρι οι εγκοπές του να απελευθερωθούν. Να τονίσουμε ότι απαιτεί αρκετή πίεση ώστε να μην είναι δύσκολο αλλά και να μη μπορεί εύκολα να ξεκλειδώσει κατά λάθος. Βλέπετε το πώμα της μπαταρίας όταν το έχουμε ανοίξει στη φωτογραφία που ακολουθεί.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως μπορείτε να δείτε, το πώμα έχει ένα δεύτερο κομβίο επάνω του με την επιγραφή «Disable» (Απενεργοποίηση) και ένα δεξίοστροφο βέλος. Ακόμα και με τη μπαταρία τοποθετημένη, εάν στρέψουμε αυτό το κομβίο μέχρι να μη πηγαίνει άλλο, τότε η μπαταρία θα αποσυνδεθεί εσωτερικά και έτσι ο φακός θα πάψει να λειτουργεί.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από τη παραπάνω φωτογραφία φαίνονται δύο ακόμα διακόπτες που έχει στο πίσω μέρος του ο φακός. Οι διακόπτες αυτοί αντιστοιχούν στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα φωτός. Ο διακόπτης που βλέπετε παρακάτω στα αριστερά ενεργοποιεί και απενεργοποιεί το πομπό IFF ο οποίος με μία μπαταρία CR123A προσφέρει αυτονομία 120 ωρών σε με ισχύ 1.72mW.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αντίστοιχα, ο διακόπτης που βλέπετε στα δεξιά έχει τρεις θέσεις για το ορατό φως. Στη μεσαία θέση είναι απενεργοποιημένο, στην αριστερή θέση ανάβει τα δύο LED μπλε απόχρωσης για φωτισμό γενικής χρήσης χωρίς να χάνουμε τη φυσική νυχτερινή όραση των ματιών μας, και στη δεξιά θέση ανάβει τα τρία LED λευκού φωτός.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σίγουρα θα παρατηρήσατε ότι ο φακός έχει και ένα μεγάλο κουμπί στο κέντρο του, ακριβώς επάνω από το IFF. Αυτό το κουμπί αλλάζει το επίπεδο φωτεινότητας των LED ορατού φωτός. Για την ακρίβεια, έχει τρία επίπεδα τα οποία αντιστοιχούν στις ακόλουθες τιμές.
  • Λευκό χαμηλό: 1.4 Lumens/48 ώρες αυτονομία
  • Λευκό μεσαίο: 5 Lumens/28 ώρες αυτονομία
  • Λευκό υψηλό : 19.2 Lumens/6 ώρες αυτονομία
  • Μπλε χαμηλό : 0.3 Lumens/96 ώρες αυτονομία
  • Μπλε μεσαίο : 0.8 Lumens/48 ώρες αυτονομία
  • Μπλε υψηλό : 2.5 Lumens/20 ώρες αυτονομία
Πηγή: WorthPoint.com

Σήμερα η εταιρία SureFire βγάζει και άλλες βάσεις για τοποθέτηση του φακού στο φορέα βαλλιστικών πλακών, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει η ουσία, ο φακός. Προσωπικά, το θεωρούμε ένα βολικό και χρήσιμο φακό εάν κάνετε μεγάλης διάρκειας νυχτερινές επιχειρήσεις με κράνη τύπου MICH. Σε άλλη περίπτωση δε θα το προτείναμε σε κάποιον καθώς δεν είναι και κάποιο φτηνό υλικό. Είναι ένα πολύ εξειδικευμένο υλικό για μία πολύ συγκεκριμένη δουλειά.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου