Μπάρα

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Μπαράζ επαφών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ουάσινγκτον

Ομιλία του στο “Atlantic Council”

Μπαράζ επαφών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ουάσινγκτον



 
 
Στο διεθνές συνέδριο για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων (“2018 Chiefs of Defence Conference to Counter-Violent Extremist Organizations”), που διοργανώνει ο Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγός του Σώματος των Πεζοναυτών Joseph F. Dunford USMC, που διεξάγεται σήμερα στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 ομολόγων του από όλο τον κόσμο, πρόκειται να συμμετάσχει σήμερα και ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.



Ο Έλληνας Αρχηγός χθες, πρώτη ημέρα της παραμονής του στην Ουάσινγκτον, συμμετείχε σε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης», που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης “Atlantic Council”, σε συνεργασία με το “American Hellenic Institute” και με συντονιστή τον πρώην Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ πρέσβυ Alexander Vershbow.
Ο Ναύαρχος Αποστολάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Τις διαχρονικά άριστες σχέσεις των ΕΔ των δύο χωρών, σχέσεις οι οποίες επιστεγάστηκαν προσφάτως από τις επισκέψεις του Έλληνος ΥΕΘΑ Π.Καμμένου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, και του Αμερικανού Προέδρου του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού J.F.Dunford προ μηνός περίου στην Ελλάδα.
- Το σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή μας της Ανατολικής Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ανάπτυξη διεθνών αμυντικών συνεργασιών, όπως των τριμερών Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, που μπορούν να «κουμπώσουν» και άλλα φιλικά κράτη της μέσης Ανατολής ή των Βαλκανίων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συναφών προκλήσεων τριμερών.



Το ευρύ φάσμα διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών στις οποίες συμμετέχουν οι Ελληνικές ΕΔ με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας τη σταθερότητα στον ευρύτερο χώρο εθνικού και συμμαχικού ενδιαφέροντος. Ο Ναύαρχος Αποστολάκης έκανε ειδική μνεία στις περιφερειακές πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας, που προωθούν οι Ελληνικές ΕΔ, όπως οι πολυεθνικές ασκήσεις «Ηνίοχος», «Μέδουσα», “Noble Dina”, “Salamis Storm 2018”, αλλά και η «Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ».
- Την εκπλήρωση των αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας που απορρέουν από τη συμμετοχή της τόσο στο ΝΑΤΟ, με το 2% του ΑΕΚ για τις αμυντικές δαπάνες, παρά την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και στον ΟΗΕ.
- Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία στο διεθνές πεδίο, με τον Α/ΓΕΕΘΑ να τονίζει την εξακολουθητική παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια κατάσταση «που αντιμετωπίζεται από τις Ελληνικές ΕΔ με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς ο Αρχηγός.



- Τη μεγάλη, στρατηγικής σημασίας, αεροναυτικές υποδομές της Σούδας στην Κρήτη.
- Τέλος, το στάδιο αναδιοργανώσεως, που διέρχονται οι Ελληνικές ΕΔ στο πλαίσιο «της επαυξήσεως της αποτελεσματικότητός τους», όπως τόνισε ο Αρχηγός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες επίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με τον πρέσβυ Χάρη Λαλάκο, καθώς και με το προσωπικό των Ελληνικών ΕΔ, που υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής πρωτευούσης

Πηγή: newpost.gr 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου