Μπάρα

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Βάση PATA της Βρετανικής SAS

Πρόσφατα ένα λάθος επαγγελματιών οδήγησε στην αποκάλυψη δεκάδων μυστικών υποδομών και εγκαταστάσεων σε όλο το κόσμο. Έτσι κάπως αποκαλύφθηκε και η ακριβής τοποθεσία μίας μέχρι σήμερα απόρρητης βάση αντιτρομοκρατικής εκπαιδεύσεως από τις Βρετανικές ειδικές δυνάμεις, τη γνωστή σε όλους SAS (Special Air Service, Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία). Μάλιστα σήμερα η συγκεκριμένη βάση επίσημα περιγράφεται ως ένα μία από τις κεντρικές βάσεις της υπηρεσίας.



Πηγή: HerefordTimes.com

Στο χωριό Ποντρίλας που βρίσκεται στο Χάρντφορντσιρ της Μεγάλης Βρετανίας υπάρχει μία εγκαταλελειμμένη αποθήκη πυρομαχικών μαζί με κάποιες κατεστραμμένες σιδηροδρομικές γραμμές. Αργότερα η βάση αυτή είχε λειτουργήσει ως κέντρο εκπαιδεύσεως με όνομα PATA (Pontrilas Army Training Area, Περιοχή Εκπαιδεύσεως Στρατού Ποντρίλας), αλλά θεωρούνταν εδώ και πολλά χρόνια μία εγκαταλελειμμένη βάση κοντά στα σύνορα με την Ουαλία. Μπορείτε να δείτε που ακριβώς βρίσκεται η βάση ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps.


Πηγή: Google.com

Τον Ιανουάριο του 2018 η εταιρία Strava που ειδικεύεται στη διαχείριση δεδομένων από συσκευές fitness tracking άνοιξε όλα τα δεδομένα της για όλο το κόσμο ώστε να μπορεί να δει κανείς τις πιο συνηθισμένες διαδρομές που τρέχουν άλλοι κάτοχοι από συσκευές fitness tracking. Αυτό που δε προέβλεψε η εταιρία Strava ήταν ότι πολλοί επαγγελματίες πολεμιστές χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές. Έτσι σύντομα άρχισαν να αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες τοποθεσίες από απόρρητες υποδομές και εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, στη φαινομενικά παρατημένη PATA είδαμε μεγάλη δραστηριότητα από στρατιώτες της SAS που τρέχουν γύρω από τη βάση αλλά και στο δρόμο έξω από τη βάση. Μπορείτε να δείτε μόνοι σας το χάρτη από την υπηρεσία Strava ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.


Πηγή: Labs.strava.com

Σύντομα, τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη στελεχών της SAS στη PATA και περισσότεροι άρχισαν να μελετούν τις διαθέσιμες δορυφορικές φωτογραφίες αλλά και ιστορικό υλικό. Για παράδειγμα, παρακάτω βλέπετε στελέχη της SAS μαζί με συναδέλφους τους από την Αμερικανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία Delta Force μέσα στη βάση PATA από το 1992.


Πηγή: Reddit.com

Κάτι που σύμφωνα με τις διαθέσιμες δορυφορικές φωτογραφίες εμφανίστηκε περίπου το 2007 στη βάση ήταν ένα αεροσκάφος, για την ακρίβεια ένα «κλειστό σκοπευτήριο» που είναι ομοίωμα ενός Boeing 747. Βλέπετε το αντίστοιχο υλικό από το βρετανικό τύπο παρακάτω. Αριστερά είναι μία τρισδιάστατη αναπαράσταση του αεροσκάφους εκπαιδεύσεως για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας, και δεξιά το ομοίωμα πραγματικού μεγέθους από τη βάση PATA σήμερα.


Πηγή: DailyMail.co.uk

Επίσης, το 2012 είδαμε ότι κατασκευάστηκε ένα μεγάλο κλειστό σκοπευτήριο το οποίο εξωτερικά έχει μήκος 150 μέτρα. Και αυτό μπορείτε να το δείτε καλύτερα στη φωτογραφία που ακολουθεί.


Πηγή: Google.com

Στη βάση βλέπουμε επίσης δύο μικρότερα ανοικτά σκοπευτήρια 270 μοιρών. Τα βλέπετε και αυτά καλύτερα στη δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί.


Πηγή: Google.com

Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη αρκετοί κάτοικοι της Ουαλίας και του μικρού χωριού έκλεισαν το δρόμο και έκαναν διαμαρτυρίες ότι τους θέτουν σε κίνδυνο κάνοντας τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις δίπλα τους και χωρίς τη συγκατάθεση τους. Τελικά, το Υπουργείο Αμύνης παραδέχθηκε ότι η βάση αποτελεί κέντρο εκπαιδεύσεως της SAS αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι ξένες δυνάμεις εκπαιδεύονται εκεί. Δήλωσε επίσης ότι η βάση συντηρείται από την αμυντική βιομηχανία QinetiQ ως κέντρο αντιτρομοκρατικών και καταδρομικών εκπαιδεύσεων. Βλέπετε το δρόμο έξω από τη βάση παρακάτω.


Πηγή: Wikipedia.org

Έρευνα του BBC έδειξε ότι στη βάση αυτή είχε χάσει τη ζωή του το Σεπτέμβριο του 2006 ο Λοχαγός Πεζοναυτών Γκόρντον Κάμπελ που τον βλέπετε παρακάτω. Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο γιατί εκπαιδεύονταν εκεί ένα στέλεχος των Βασιλικών Πεζοναυτών. Αυτό που συνέβη ήταν ότι ο 28χρονος Γ. Κάμπελ γλίστρησε από το σχοινί του ελικοπτέρου από το οποίο έκανε καταρρίχηση με τη μέθοδο fast-rope και έπεσε στο έδαφος βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.


Πηγή: BBC.com

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν αναφορές των κατοίκων ότι η βάση συνεχίζει και λειτουργεί χωρίς να έχει αλλάξει κάτι. Ωστόσο, αυτή η ιστορία αποτελεί ένα καλό μάθημα για κάθε επαγγελματία που θέλει να χρησιμοποιεί τεχνολογίες όπως fitness trackers χωρίς να αντιλαμβάνεται το κίνδυνο στον οποίο βάζει τον εαυτό του, τους συναδέλφους του, αλλά και την ίδια του τη πατρίδα.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου