Μπάρα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΘΕ: Το απόλυτο Βατερλώ κράτους και ιδιωτικών εταιριών

ΠΑΘΕ: Το απόλυτο Βατερλώ κράτους και ιδιωτικών εταιριών
 
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι Έλληνες πολίτες γίνονται έρμαια της κρατικής αλλά και ιδιωτικής αναλγησίας, αφού οι πολυαναμενόμενες διακοπές των Χριστουγέννων αποδείχτηκαν για δεκάδες χιλιάδες οδηγούς εφιάλτης ταλαιπωρίας, με πολλούς από αυτούς να παραμένουν ακινητοποιημένοι στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ή να διανύουν ελάχιστα χιλιόμετρα σε διάστημα 6 και πλέον ωρών!

Με το πρώτο χιόνι λοιπόν της χρονιάς και τις πρώτες δυσκολίες που προέκυψαν στο -πανάκριβο και πληρωμένο από τις οικονομίες των Ελλήνων πολιτών- οδικό δίκτυο, σημειώθηκαν εικόνες απόλυτου χάους, με χιλιάδες οχήματα να εγκλωβίζονται σε μια ακτίνα λίγων χιλιομέτρων, νταλίκες να διπλώνουν και να δυσχεραίνουν την κατάσταση, τα εκχιονιστικά μηχανήματα να τρέχουν και να μη φτάνουν, και, τελικά, τους εκδρομείς να περνούν την πρώτη μέρα της άδειας τους πίσω από το τιμόνι, σχεδόν ακίνητοι.

«Δεν πληρώνω» στα διόδια

Μάλιστα, ενώ τα διόδια στα περισσότερα σημεία είχαν ανοίξει το απόγευμα προκειμένου να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι οδηγοί με ταλαιπωρία αλλά και κόστος, πριν από τη Λαμία οι υπεύθυνοι είχαν το θράσσος να τα λειτουργήσουν κανονικά! Οι αγανακτισμένοι οδηγοί -που βρίσκονταν στο τιμόνι περισσότερο από 5 ώρες- άρχισαν να κορνάρουν ομαδικά διαμαρτυρόμενοι, ενώ πολλοί από αυτούς αρνήθηκαν να πληρώσουν και σήκωναν τις μπάρες!

Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε ανέτοιμος και απέτυχε, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες που κατασκευάσαν και συντηρούν τους δρόμους, λαμβάνοντας διαρκώς μεγάλα αντίτιμα διοδίων, δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν στο ελάχιστο τον ρόλο τους, διαχειριζόμενες μια δύσκολη κατάσταση. Μια κατάσταση πέρα για πέρα προβλέψιμη, αφού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για τα καιρικά φαινόμενα από τα μέσα της εβδομάδας!

​Οι ουρές το βράδυ της Παρασκευής έφταναν ακόμα τα 15 χιλιόμετρα, με την ουρά να φτάνει μέχρι το Ακραίφνιο, ακόμα κι όταν τα ακινητοποιημένα λόγω βλάβης ή ατυχημάτων οχήματών απομακρύνθηκανΑντί λοιπόν να αποσυμφορήσουν έναν σύγχρονο και σε πολλά σημεία ολοκαίνουριο αυτοκινητόδρομο, οι υπηρεσίες προσπαθούσαν επί ώρες να απεγκλωβίσουν τους αγανακτισμένους οδηγούς, σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος, αφού μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής, τα οχήματα κινούνταν σημειωτόν, ακόμα και μετά τη Λαμία. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι η απαγόρευση στην κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, που επέτειναν το πρόβλημα, αποφασίστηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής κι ενώ ο εθνικός άξονας της χώρας είχε στην κυριολεξία παραλύσει.

Οι ουρές το βράδυ της Παρασκευής έφταναν ακόμα τα 15 χιλιόμετρα, με την ουρά να φτάνει μέχρι το Ακραίφνιο, ακόμα κι όταν τα ακινητοποιημένα λόγω βλάβης ή ατυχημάτων οχήματών απομακρύνθηκαν. Δυστυχώς, τα ειδικά μηχανήματα δεν είχαν πρόσβαση να περάσουν ώστε να καθαρίσουν το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα με νέα ντεραπαρίσματα..






​Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και πολιτικός υπεύθυνος του μηχανισμού που όφειλε να διασφαλίσει με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια την έξοδο των Ελλήνων πολιτών για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, Κώστας Μπακογιάννης, ηττήθηκε κατά κράτος από τον πρώτο χιονιάΔεν αρκούν τα χαμόγελα, οι δημόσιες σχέσεις και η πολιτική ευλυγισία για να λύσουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και πολιτικός υπεύθυνος του μηχανισμού που όφειλε να διασφαλίσει με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια την έξοδο των Ελλήνων πολιτών για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, Κώστας Μπακογιάννης, ηττήθηκε κατά κράτος από τον πρώτο χιονιά. Μπορεί να είναι νέος και φερέλπις, μπορεί να φέρει ένα ιστορικό όνομα, αλλά παρόλα αυτά στην πράξη ο μηχανισμός ο οποίος όφειλε να ξεδιπλώσει κατά μήκος της ΠΑΘΕ που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του, απλά δεν λειτούργησε.

Ο κύριος Μπακογιάννης οφείλει να εξηγήσει γιατί, αλλά πριν από αυτό οφείλουν να εξηγήσουν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κύριος Τόσκας και ο υπουργός Περιβάλλοντος κύριος Σπίρτζης. Είναι πολύ ωραίο να συμμετέχουν σε εγκαίνια και φιέστες για έργα που έχει χρηματοδοτήσει με το αίμα του ο Έλληνας πολίτης. Αυτά τα έργα πρέπει να λειτουργούν. Ε λοιπόν, με τον πρώτο χιονιά, απέτυχαν συλλήβδην. Όλοι αυτοί που χαμογελούν στις κάμερες, κόβωντας κορδέλες...

Εφιαλτική έξοδος για χιλιάδες οδηγούς

Οι εικόνες από το ύψος της λίμνης Υλίκης έως και τη Λαμία, ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δηλαδή στις 22:30 το βράδυ της Παρασκευής, θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα, με τους ανθρώπους να ρωτούν με αγωνία ο ένας τον άλλον πότε και πώς θα απεγκλωβιστούν από τον εφιάλτη.

Στις 19:10 επίσημα ανακοινώθηκε ότι άνοιξε ο δρόμος στο Μαρτίνο, αλλά η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Μαρτυρίες εκδρομέων που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο σημείο όπου διεκόπη η κυκλοφορία, εξηγούσαν στο zougla.gr πως η ουρά δεκάδων χιλιομέτρων που είχε σχηματιστεί νωρίτερα στα σύνορα του Νομού Βοιωτίας με τη Φθιώτιδα, ήταν κυριολεκτικά ακίνητη, ακόμα και μετά τις 20:00 το βράδυ
.

Ο αναγνώστης πέρασε από τα διόδια των Αφιδνών στις 14:25 και περί τις 20:00 βρισκόταν στο Μαρτίνο! Διάνυσε δηλαδή 94 χιλιόμετρα σε περίπου 6 ώρες. Σύμφωνα με πλοηγούς οδήγησης, η απόσταση αυτή καλύπτεται υπό κανονικές συνθήκες σε 56 λεπτά.
Ο αναγνώστης πέρασε από τα διόδια των Αφιδνών στις 14:25 και περί τις 20:00 βρισκόταν στο Μαρτίνο! Διάνυσε δηλαδή 94 χιλιόμετρα σε περίπου 6 ώρες. Σύμφωνα με πλοηγούς οδήγησης, η απόσταση αυτή καλύπτεται υπό κανονικές συνθήκες σε 56 λεπτά.


Με λίγα λόγια, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως το πρόβλημα διευθετήθηκε όταν το ίδιο το πρόβλημα ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Κλασσική νοοτροπία δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόκειται για φιάσκο για το οποίο ευθύνεται καταρχήν η διεύθυνση τροχαίας εθνικών οδών αλλά και στη συνέχεια όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών στους αυτοκινητοδρόμους, από τη στιγμή μάλιστα που καταβάλλεται τέτοιο αντίτιμο υπό τη μορφή διοδίων.

Ακραίφνιο, ώρα 20:00. Μερικοί αγανακτισμένοι οδηγοί αψηφούν το κρύο και βγαίνουν εκτός των οχημάτων τους...
Ακραίφνιο, ώρα 20:00. Μερικοί αγανακτισμένοι οδηγοί αψηφούν το κρύο και βγαίνουν εκτός των οχημάτων τους...


Οι αρμόδιες αρχές αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες εκμετάλλευονται τους αυτοκινητοδρόμους οφείλουν εξηγήσεις στους πολίτες για τέτοιου είδους φαινόμενα που καταδεικνύουν ότι όσα και να πούμε, όσα και να γραφούν, δεν είναι σε θέση να αλλάξουν τη νοοτροπία του «κοτζαμπάση» που χαρακτηρίζει τους αρμόδιους φορείς.

Με μια απίστευτη ελαφρότητα, σε μια χώρα στην οποία σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στην Ευρώπη, και παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, άφησαν τον κόσμο να ταλαιπωρείται καθιστώντας τη χριστουγεννιάτικη έξοδο εφιαλτική.

Μάχη για τον απεγκλωβισμό

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, κατά τις 20:00 σιγά-σιγά αποκαθίσταται η ροή των Ι.Χ. αυτοκινήτων να κινούνται με κατεύθυνση προς Λαμία και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, θα χρειαστεί όμως αρκετή ώρα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην κυκλοφορία, καθώς εκατοντάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί στο ρεύμα προς την Λαμία ενώ άλλα αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί κοντά στο Κάστρο της Βοιωτίας.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί στη γέφυρα το Μαρτίνου:
 
Τα βίντεο στο Zougla.gr   εδώ

Τόσκας για το κυκλοφοριακό χάος: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην εθνική οδό, λόγω της κακοκαιρίας και τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν από όλους τους αρμόδιους φορείς, για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, σε ό,τι αφορά τον υπουργό, είπε ότι από το μέρος της Πολιτείας καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες και επισήμανε ότι την ευθύνη την έχουν αυτοί που εκμεταλλεύονται τους δρόμους...

Το χρονικό του εφιάλτη

Γύρω στις 19:00 της Παρασκευής και ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν πως εξομαλύνεται με βραδείς ρυθμούς η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Λαμία, χιλιάδες αυτοκίνητα και δεκάδες χιλιάδες εκδρομείς εξακολουθούσαν να είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ Κάστρου και Τραγάνας.

Για πολλές ώρες και από νωρίς το απόγευμα ο αυτοκινητόδρομος είχε κλείσει στο ρεύμα προς Λαμία, με ιδιαίτερα προβλήματα στο Κάστρο, το Μαρτίνο και την Τραγάνα, όπου δίπλωσαν νταλίκες και πλαγιολίσθησαν λεωφορεία.

Πολλά προβλήματα είχε και η κάθοδος προς Αθήνα, σε διάφορα σημεία, ακόμη και στο ύψος της Τανάγρας. Τα συνεργεία κατάφεραν να δώσουν και πάλι τον δρόμο στην κυκλοφορία, αλλά όπως παρατηρήθηκε, τα περισσότερα οχήματα δεν ήταν εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα ο αυτοκινητόδρομος Αθηνών-Λαμίας «κόπηκε» στο ύψος του 126ου χλμ, μετά τα διόδια της Τραγάνας, όπου είχαν διπλώσει δύο νταλίκες, εγκλωβίζοντας και ένα τουριστικό λεωφορείο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Νέας Οδού, Γεράσιμος Μονοκρούσος, είχε δημιουργηθεί πολύ μεγάλο μποτιλιάρισμα, από το 117ο έως το 131ο χλμ και χρειάζεται αρκετή ώρα να αποκατασταθεί η κίνηση των αυτοκινήτων, δεδομένης της εξόδου για τις γιορτές. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε, ότι η εταιρεία έχει κινητοποιήσει 60 εκχιονιστικά μηχανήματα και αντιμετωπίζει επιτόπου όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες.

Το απόγευμα της Παρασκευής η Τροχαία απαγόρευσε την κυκλοφορία των I.X. Φορτηγών στην Αθηνών-Λαμίας από τα διόδια Αφιδνών μέχρι τη Λαμία.








ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 17Ο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ


Λόγω χιονόπτωσης, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πεντέλη, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου μέχρι τη λεωφόρο Διονύσου, ενώ στη λεωφόρο Πάρνηθος, μέχρι πριν από λίγη ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων δειξαγόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Σοβαρά προβλήματα και στη Λαμία

Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, lίγο έξω από τη Λαμία, στις στροφές προς Μπράλο, έχουν διπλώσει δυο νταλίκες και η κυκλοφορία γίνεται με τρομερή δυσκολία, ενώ το χιόνι που πέφτει ακατάπαυστα έχει σκεπάσει το οδόστρωμα. 




Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα και στην εθνική οδό, όπου χιονίζει κατά μήκος του πετάλου του Μαλιακού κόλπου. Τα φαινόμενα είναι πιο έντονα στην περιοχή της Λοκρίδας όπου στο ύψος του Μαρτίνου τα αυτοκίνητα πάνε σημειωτόν. Σύμφωνα με την Αστυνομία Λαμίας μεταξύ Κάστρου και Μαρτίνου έχει πλαγιολισθήσει λεωφορείο, δημιουργώντας έντονο μποτιλιάρισμα και δυσκολία στην κίνηση των αυτοκινήτων. Το πρόβλημα επιτείνει το γεγονός ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν φέρουν αλυσίδες, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη δυσχέρεια στην κίνησή τους.

«Λίγο πριν το Μαρτίνο και μέχρι τη Μαλεσίνα έχουν ντεραπάρει πάνω από 20 αυτοκίνητα, μικρά και μεγάλα, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Πέρασα με τρομερή δυσκολία γιατί είχα 4χ4, αλλά σε λίγο δεν θα κινείται τίποτα...» είπε στο LamiaReport οδηγός που ταξίδευε από Αθήνα προς Λαμία.

Μετά τα διόδια της Τραγάνας προς Λαμία τα προβλήματα είναι λιγότερα, αφού έχει ξεκινήσει να υπάρχει ροή αυτοκινήτων, δημιουργώντας μία τουλάχιστον λωρίδα κατά μήκος της οποίας επιτρέπεται η κίνησή τους.






Από τις 3:00' το μεσημέρι η Δ/νση Αστυνομίας Φθιώτιδας εξέδωσε απαγορευτικό για την κυκλοφορία φορτηγών στην εθνική οδό. Το απαγορευτικό ισχύει και για τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν πόσο δύσκολα κινούνται τα αυτοκίνητα στην εθνική οδό. Είναι στο ύψος της γέφυρας του Μαρτίνου, λίγο πριν διπλώσουν οι νταλίκες και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.



Πηγή: Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου