Μπάρα

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Γεννήτριες (ΗΖ) - Τι πρέπει να προσέχουμε - Γιατί πρέπει να δηλώνονται;


Γεννήτριες …Τι μπορεί να προκληθεί με κακή χρήση των εφεδρικών μέσων ΗΖ (Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος ή Γεννήτρια);
Αρκετές φορές θα έχουμε συναντήσει κτίρια ή καταστήματα, ακόμη και κατοικίες και μάλιστα σε οποιουδήποτε μεγέθους κατοικία, να γίνεται χρήση ΗΖ.
Το ΗΖ είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή παραγωγής ρεύματος, ειδικά σε περιοχές με συχνές πτώσεις τάσης, ηλεκτρονικά, διακοπές ρεύματος κλπ.
Ανάλογα το μέγεθος και την ισχύ του ΗΖ θα κάνουμε και ανάλογη εγκατάσταση. Στις περιπτώσεις που η εγκατάστασή μας είναι μεγάλη και χρειαστούμε σταθερή εγκατάσταση, τα πράγματα γίνονται βάση κανόνων και από ειδικούς εγκαταστάτες. Ένας ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα τακτοποιήσει το θέμα όπως πρέπει, με τα αντίστοιχα καλώδια, τους αντίστοιχους πίνακες ή μετατροπές στους υπάρχοντες, για τοποθέτηση κατάλληλων εξαρτημάτων αυτόματης μεταγωγής ή απόρριψης φορτίων.
Αυτά κατασκευάζονται σε διάφορους τύπους και μεγέθη. Οι κινητήρες που χρησιμοποιούνται στα ΗΖ μπορεί να είναι πετρέλαιο ή και βενζίνη (οι μικρότεροι). Ένα ΗΖ πχ 5KVA μπορεί να είναι βενζινοκίνητο. Ενώ όσο ανεβαίνουμε σε ισχύ, αυτά κατασκευάζονται με Diesel κινητήρες, τα οποία ΗΖ μπορεί να φτάσουν σε χιλιάδες KVA ισχύος. Φανταστείτε ότι στα μη διασυνδεμένα νησιά της χώρας μας, η ΔΕΗ παράγει ρεύμα με τεράστιες γεννήτριες που κινούνται ντιζελοκινητήρες!!  


Ας αφήσουμε όμως τα θηρία (που εκεί υπάρχει επίβλεψη αυστηρή και προδιαγραφές) και ας περάσουμε στους μικρούς καταναλωτές…
Τι γίνεται με τους καταναλωτές οι οποίοι κάνουν χρήση ΗΖ στο ακίνητό τους;
Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κοιτάμε όταν εγκαθιστούμε ακόμη και ένα μικρό ΗΖ είναι ειδικά η ασφάλεια προσώπων και κατά δεύτερο η ασφάλεια των συσκευών που θα καλύψουμε, ακόμη και του ίδιου του ΗΖ.
Τι εννοώ με όλα αυτά; Θα τα δούμε όλα παρακάτω…
Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν ένα ΗΖ και χωρίς να υπολογίσουν τίποτα, χωρίς την επέμβαση ενός Αδειούχου Ηλεκτρολόγου, αγοράζουν  μια γεννήτρια και ρωτάνε πως θα φτιάξουν ένα φις να το βάλουν σε μια πρίζα, όταν πέσει το ρεύμα από τον πάροχο, για να έχουν ρεύμα στο σπίτι! Ή στο κατάστημα!! Εγκληματική πράξη κανονικά!
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε δει τέτοια περιστατικά, στα οποία, σε περίπτωση μονοφασικού ΗΖ , να έχουν ρεύμα όλοι οι ουδέτεροι στην εγκατάσταση και οι φάσεις χωρίς ρεύμα. Όμως τα πάντα θα λειτουργούν!!
‘’Καλυτερεύουν’’ λίγο τα πράγματα όταν ο άθλιος καταναλωτής που τα φτιάχνει όλα από το Youtube, έχει αγοράσει τριφασική γεννήτρια. Εκεί αναγκαστικά (αν δε μπερδέψει τα καλώδια στην τριφασική φίσσα) θα τροφοδοτηθεί ‘’σωστά η εγκατάσταση. Πάλι όμως εξαρτάται σε ποιο σημείο θα εγκαταστήσει το φίς!
Για να μη μακρηγορώ, οι πατέντες με φις και λοιπά κόλπα πρέπει να τοποθετούνται ΜΟΝΟ στον ηλεκτρικό πίνακα και μάλιστα πριν από το ρελέ διαρροής και μόνο από έμπειρο αδειούχο ηλεκτρολόγο. Όλες οι εγκαταστάσεις είτε τροφοδοτούνται από ΗΖ , είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή, πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.
Φτάνει μόνο να τοποθετηθεί ένα φις στον γενικό διακόπτη του πίνακα;
Και βέβαια όχι, εγκληματική ενέργεια ψευτοεπιχειρηματιών. Η εγκατάσταση ενός ΗΖ είναι μια πολύ υπεύθυνη εργασία, απαιτεί γνώσεις  και προσοχή. Διαβάστε κανόνες ιδιοπαραγωγής, στον ΕΛΟΤ HD 384 κεφάλαιο 55 / 551
Τι μπορεί να συμβεί αν τροφοδοτήσουμε κατ ευθείαν στον ηλεκτρικό πίνακα ένα ΗΖ; (και όμως, ΜΟΝΟ εκεί πρέπει να τοποθετείται)
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ακόμη και θανατηφόρο ατύχημα! Ναι όπως το ακούτε. Αν δεν τοποθετηθούν τα κατάλληλα εξαρτήματα στον πίνακα μπορεί να θρηνήσουμε θύματα. Διαβάστε προσεκτικά πως μπορεί να γίνει αυτό……
Για να κοπεί η παροχή από τη ΔΕΗ, σημαίνει ότι για κάποιο λόγο το δίκτυο έμεινε από ρεύμα. Συνήθως λόγω εργασιών ή βλάβης σε κάποιο υποσταθμό ή μετασχηματιστή, ή επάνω σε κολώνες…

 
Όταν λοιπόν εμείς βάλουμε μπροστά το ΗΖ το ρεύμα θα τροφοδοτήσει όλη μας την εγκατάσταση. Όμως θα τροφοδοτήσει και προς τα πίσω!! Εννοείται ότι είναι πολύ σημαντική εργασία η τοποθέτηση ΗΖ.
Ο Αδειούχος εγκαταστάτης έχει να κάνει κάποια πράγματα στην εγκατάσταση, πριν βάλουμε μπρος αυτό το ρημάδι το ΗΖ ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα, ή το παιδί του γείτονα ή τον άνθρωπο της ΔΕΗ που βρίσκεται επάνω στην κολώνα για επισκευές στη γειτονιά!!!
Φανταστείτε κάποιους καταναλωτές άθλιους, που παίρνουν γεννήτρια και την κουμπώνουν στη πρίζα του μπαλκονιού, χωρίς καμία άλλη ενέργεια.
Θυμήθηκα τώρα κάτι άλλους άθλιους που λέει: ‘’Γείτονα; Πέτα μου τη μπαλαντέζα και δώσε μου ρεύμα από τη πρίζα του μπαλκονιού, να τη βάλω στη πρίζα του δικού μου μπαλκονιού να πάρω ρεύμα!!!
Κανονικά τέτοιες συσκευές θα έπρεπε να πωλούνται ΜΌΝΟ κατόπιν ειδικής άδειας …..τι λέω τώρα θα μου πείτε.
Στην πιο απλή περίπτωση λοιπόν, ο ηλεκτρολόγος θα τοποθετήσει ένα διακόπτη μεταγωγικό! Τι κάνει αυτός; Με το που κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα, θα πρέπει να πάμε στον πίνακα μας και να …πειράξουμε αυτόν το διακόπτη, αν δε το κάνουμε, ρεύμα δεν θα έχουμε.
Τι κάνει αυτός ο μεταγωγικός διακόπτης;
Κατ αρχήν κλείνει στη θέση μηδέν κάθε κύκλωμα από όπου και αν προέρχεται. Γυρίζοντάς τον σε θέση ένα, τροφοδοτούμαστε από τη ΔΕΗ και γυρίζοντάς τον στη θέση 2, τροφοδοτούμαστε από ΗΖ. Αυτή είναι η πιο απλή και ασφαλής εν μέρει διαδικασία για την τοποθέτηση ενός μικρού χειροκίνητου ΗΖ.
Όταν έχουμε μικρό ΗΖ πρέπει να υπολογίσουμε τα φορτία που θα τροφοδοτήσουμε απ αυτό ώστε να μη γονατίσουμε το ΗΖ, ίσως ακόμη και να το καταστρέψουμε.
Πχ, λέμε ότι θέλουμε με το ΗΖ να λειτουργήσουν μόνο τα φώτα και κανα δύο τρείς πρίζες. Στις οποίες όμως δε θα πλακωθώ στις σόμπες και στους βραστήρες! Πρέπει για την αγορά ενός ΗΖ πρώτα να δούμε τι απαιτήσεις έχουμε και μετά να κάνουμε την αγορά. Και σ αυτό, πάλι ένας ηλεκτρολόγος ή ένας έμπειρος πωλητής ΗΖ θα μπορέσει να μας καθοδηγήσει.
Αφού διαλέξουμε το ΗΖ και έχουμε επιλέξει και τα φορτία που θα τροφοδοτήσουμε, πρέπει να τοποθετηθεί κάποιο ρελέ στον ηλεκτρικό πίνακα. Μιλώ για τις περιπτώσεις που ΔΕΝ θέλουμε να καλύψουμε όλη μας την εγκατάσταση. Το ρελέ αυτό είναι ρελέ ισχύος και η διαφορά του είναι ότι, όταν έχουμε ρεύμα από ΔΕΗ περνά ρεύμα από τις επαφές του. Όταν κόψει η ΔΕΗ και πάρει μπροστά το ΗΖ αυτό θα οπλίσει, οπότε και θα κόψει τις επαφές, άρα θα έχουμε ρεύμα μόνο στα φορτία που έχουμε δώσει εκτός αυτού του ρελέ.
Γιατί πρέπει να δηλώνουμε στη ΔΕΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και χωρίς αντιρρήσεις, όταν κάνουμε μόνιμη εγκατάσταση ΗΖ;
Πιο πάνω αναφέραμε ότι μπορεί να προκληθεί ακόμη και θανατηφόρο ατύχημα με την τοποθέτηση ΗΖ σε μια εγκατάσταση, ειδικά όταν αυτή γίνεται από τον ίδιο τον άθλιο ιδιοκτήτη χωρίς επέμβαση ηλεκτρολόγου και όλων των απαραίτητων υλικών που χρειάζεται μια σοβαρή και ασφαλής εγκατάσταση. Πως μπορεί να γίνει αυτό….
Όταν παίρνει μπροστά ένα ΗΖ αυτό στέλνει ρεύμα προς την εγκατάσταση και αν δεν έχουν τοποθετηθεί αυτά που πρέπει, τότε το ρεύμα επιστρέφει προς τη ΔΕΗ !!! Άρα όποιος εργάζεται σε καλώδια σε στύλους θα του έρθει ουρανοκατέβατη!! Γι αυτό χρειάζονται οι μεταγωγές στους πίνακες, ή αν το ΗΖ είναι καλό μηχάνημα και έχει ζητηθεί  από τον πελάτη να ξεκινά αυτόματα, τότε έρχεται μαζί με τη μεταγωγή του από τον προμηθευτή.
Πως δηλώνουμε στο ΔΕΔΔΗΕ την εγκατάσταση ΗΖ;
Φυσικά με μια ΥΔΕ (Πιστοποιητικό Ηλεκτρικής Εγκατάστασης). Αν παρατηρήσετε στο κάτω μέρος της σελίδας της ΥΔΕ έχει το ειδικό κουτάκι που συμπληρώνουμε όταν έχουμε ΗΖ. Άρα βάζουμε τα απαραίτητα στοιχεία και το καταθέτουμε στο ΔΕΔΔΗΕ.

 

Γιατί πρέπει να το δηλώσω στο ΔΕΔΔΗΕ;
Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα και μίσος προς τους καταναλωτές. Θέλει απλά να γνωρίζει ότι υπάρχει ΗΖ γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή όταν χρειαστεί να κάνει εργασίες, το προσωπικό του πρέπει να εργάζεται σε ασφαλές περιβάλλον! Ούτε θα μας μαλώσει επειδή βάλαμε ΗΖ ούτε τίποτα. Ο μόνος λόγος που το ζητά είναι αυτός!
Φανταστείτε εργασίες ΔΕΔΔΗΕ σε στύλους μέσης τάσης 20KV και ξαφνικά να πάρει μπροστά το ΗΖ του γείτονα, και να στείλει στο μετασχηματιστή της ΔΕΗ 400v  στο δευτερεύον, τι έχει να γίνει στο πρωτεύον του μετασχηματιστή και σε όποιον είναι σκαρφαλωμένος στο στύλο!!!


Σχεδόν τα ίδια ισχύουν και για τα φωτοβολταϊκά! Επειδή και αυτό παραγωγή ρεύματος είναι, θα χρειαστούν τα μέτρα ασφαλείας που αναφέραμε. Και πάλι, γι αυτό το λόγο ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά να δηλώσουμε το οποιοδήποτε οικιακό φωτοβολταϊκό.
Στον παρακάτω σύνδεσμο, στο site του Κου Σαρρή, μπορείτε να δείτε και τις σχετικές νομοθεσίες όσο αφορά τα ΗΖ....http://www.sarrisg.gr

Θα μιλήσουμε και για τα φωτοβολταϊκά σε άλλο άρθρο μας. Ευχαριστούμε που διαβάσατε το 
άρθρο.

Πηγή:  electricalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου