Μπάρα

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

ΆΓΡΙΟΣ ΤΣΑΚΩΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ & ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ» – «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» – ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥΣ

skopia-ellada

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί σε όλους τους Έλληνες.

H εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς, έχει δημιουργήσει ένα περίεργο συναίσθημα.
Όπου και να βρεθούμε, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος.
Ξεπούλησαν την Ιστορία χιλιάδων ετών στους Σλάβους και στους Αλβανούς ενός κρατιδίου ανύπαρκτου ιστορικά.
Όμως η Δύση και ο Τσίπρας, έδωσαν τα πάντα σε μία χώρα, που έγινε ο… ομφαλός της γης για εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως είναι φυσικό, κάποια στιγμή οι φορτισμένοι συναισθηματικά Έλληνες, κάπου θα ξεσπούσαν.


ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη Διεθνή Εκθεση Βιολογικών Προϊόντων της Γερμανίας, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, οι προθέσεις των γειτόνων μας για την ονομασία της χώρας τους αποτυπώθηκαν στις γιγαντιαίες επιγραφές μπροστά από τα περίπτερα με τα προϊόντα τους που έγραφαν «MACEDONIAN ORGANIC PARTNERS», χωρίς να αναγράφεται πουθενά το North (Βόρεια), όπως συμφώνησαν οι δύο χώρες.
Οι συμμετοχές στην έκθεση κάλυπταν κάθε γωνιά του πλανήτη, από τη Βρετανία και την Ιταλία μέχρι την Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους Σκοπιανούς να καθιστούν σαφείς τις προθέσεις για την ονομασία τους στη διεθνή αγορά.
Στην πλειονότητά τους οι εκθέτες παρουσίαζαν τα προϊόντα τους υπό την ομπρέλα της χώρας τους, με εξαίρεση την Ελλάδα, που έδωσε το «παρών» με περίπου δέκα μεμονωμένα περίπτερα.
Οι επιγραφές των Σκοπιανών προκάλεσαν έντονη δυσφορία στους Ελληνες, που φτάνοντας στην έκθεση είχαν μια δυσάρεστη έκπληξη…


«Είστε Ελληνες;»

Το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες , έγινε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους Σκοπιανούς εκθέτες και εκπροσώπους εταιριών από την Ελλάδα που πλησίασαν το περίπτερό τους και τους ζήτησαν το λόγο.
Ο διάλογος που ακολούθησε είναι χαρακτηριστικός της αποφασιστικότητας των Σκοπιανών να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, αποδεικνύοντας ότι η όποια μάχη στη διπλωματική σκακιέρα δόθηκε μόνο με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Είστε Ελληνες;», ρώτησαν τους Σκοπιανούς που στέκονταν στην είσοδο του περιπτέρου και εκείνοι απάντησαν μονολεκτικά «όχι».
«Τότε γιατί έχετε αυτή την επιγραφή μπροστά στο περίπτερό σας;
Πρέπει να την κατεβάσετε αμέσως», τους είπαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιριών. «Δεν έχουμε εμείς την ευθύνη, το περίπτερο έχει σχεδιαστεί από το αρμόδιο υπουργείο της χώρας μας», ήταν η απάντηση.

Πράγματι, πρώτο στους διοργανωτές εμφανίζεται στην επιγραφή το υπουργείο της χώρας ως υπουργείο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και συγκεκριμένα ως «Μinistry of Agriculture Forestry and Water Economy Republic of Macedonia» (υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Υδατοκαλλιέργειας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»).


ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ

Οι εξαγωγείς κρασιού πιστεύουν ότι τώρα με η Συμφωνία των Πρεσπών και το νέο όνομα του κράτους, μπορεί να βρεθεί λύση στα κρασιά από ολόκληρη την περιοχή της γεωγραφικής Μακεδονίας στις ετικέτες που έχουν τον τίτλο «Μακεδονικός Οίνος».
«Εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε τον όρο «μακεδονικός οίνος».
Θα ήταν καλό να βρούμε μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο των διεθνών νόμων , δηλαδή να χρησιμοποιούμε το επίθετο «μακεδονικός» για ολόκληρη τη γεωγραφική Μακεδονία», λέει ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου «Στόμπι» Μίντσο Γιορντάνοφ.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε έρθει σε επικοινωνία για αυτό, αλλά πιστεύω ότι η ένωσή μας θα λάβει υπόψη το πρόβλημα και θα το προωθήσει αναφέροντας τη θέση μας στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», δήλωσε ο Γιορντάνοφ.
Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα κανένας οίνος στην περιοχή των Σκοπίων δεν αναφέρεται ως ‘μακεδονικός’ στις εξαγωγές.

Το καταλάβατε;
Πλέον θα φθάσουμε στο σημείο να υπάρχει αμφισβήτηση και για το εμπορικό σήμα.
Οι Σκοπιανοί θα διεκδικήσουν τα πάντα, από την στιγμή που ο Τσίπρας τους έδωσε γη και ύδωρ και μετά τι ακολουθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου