Μπάρα

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

ΧΑΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ»

 
 

Οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της (ΨΕΥΤΟ)Μακεδονίας θα είναι η πρώτοι από τις κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών που θα συναντηθούν μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών, γράφει αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ραντμίλα Σεκερίνσκα της (ΨΕΥΤΟ)Μακεδονίας θα συναντηθούν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ καθώς αναφέρουν επίσημες πηγές των Σκοπίων και της Αθήνας.
Είναι πολύ πιθανόν μετά τη συνάντηση να ανακοινωθεί η διεξαγωγή μια κοινής άσκησης των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 17 της Συμφωνίας, σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Αθήνα πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή για να μην αφήσει χρόνο στην Τουρκία.
«Στην Αθήνα κανείς δεν θέλει να αυξηθεί η τουρκική επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας μετά την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
 
Ως εκ τούτου, οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων είναι ο μόνος τρόπος για την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζει ελληνική εφημερίδα, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
 
ministrat
 
Τουρκικά τανκς μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με δημοσίευα, το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας είχε αναλάβει την εκπαίδευση των στελεχών και την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων του κρατιδίου. Έτσι λοιπόν, σχεδίαζε, με τη σύμφωνη γνώμη του φιλότουρκου «αρχαιομακεδόνα» προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, τη δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης τεθωρακισμένων μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη.
Τα μεμέτια εκτός από το να βρεθούν στα μετόπισθεν μας, αφού από τον Έβρο δεν μπορούν να προελάσουν, στόχος των Τούρκων είναι από στρατηγικό σημείο να θέσουν σε «ομηρία» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πως όμως θα το πετύχουν αυτό?
Ελέγχοντας τον Διευρωπαϊκό Διάδρομο 10, ο οποίος ενώνει την πρωτεύουσα της πΓΔΜ με το Σάλτσμπουργκ μέσω Λουμπλιάνας, Ζάγκρεμπ, Βελιγραδίου και Σκοπίων, όπως και τη μελλοντική σύνδεση του Αξιού με τον Δούναβη, ενός τεραστίου τεχνικού έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία.
Από την ίδια θέση οι Τούρκοι θα απειλούσαν επίσης και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δηλαδή τους αγωγούς που περνάνε και θα περάσουν από ελληνικό έδαφος. Η τοποθεσία της τουρκικής βάσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ήταν μακριά από το Πολύκαστρο.
Σε αυτή οι Τούρκοι σκόπευαν να αναπτύξουν άρματα μάχης, αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, απειλώντας ευθέως και διαρκώς τη Θεσσαλονίκη.
Το μουσουλμανικό τόξο
Την περασμένη Άνοιξη το ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε γραφεία στα Σκόπια. Όχι φυσικά για να «ψαρέψει» ψηφοφόρους αλλά για να στρατολογήσει οπαδούς αφοσιωμένους στα «σύνορα της καρδιάς» του Τούρκου προέδρου.
Δεκάδες εθελοντές ταξίδεψαν από τα Σκόπια μέσω Τουρκίας στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και υπάρχει η ασφαλής εκτίμηση ότι εάν η χώρα παρέμενε περιθωριοποιημένη την επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να γίνει ένα από τα προπύργια ενός βαλκανικού τζιχάντ δίπλα μας.
 
 
ΠΗΓΗ: makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου