Μπάρα

Κυριακή, 12 Απριλίου 2020

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ! ΒΟΜΒΕΣ ΆΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ… ΤΟ ΥΠΟΥΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

aggelos-syrigos-630x359

Η Αθήνα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις συντονισμένες μετακινήσεις μεταναστών από διάφορες δομές στο εσωτερικό της Τουρκίας προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και απέναντι από τα ελληνικά νησιά, καθώς σύμφωνα με όσα έλεγαν τις τελευταίες ώρες στρατιωτικές πηγές είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να είναι και ασθενείς του COVID-19.
Η ανησυχία της Αθήνας, όπως επιβεβαίωναν και πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι ίσως η Άγκυρα να επιδιώκει να ασκήσει ξανά πίεση τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ευρώπη. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι έγιναν και απόπειρες ορισμένοι από τους μετανάστες να περάσουν με μικρές λέμβους στα νησιά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πολλοί από τους μετανάστες βρίσκονται μέχρι πρόσφατα στο Παζάρ Κουλέ και επεδίωξαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος παραβιάζοντας την ελληνοτουρκική μεθόριο από τα τέλη Φεβρουαρίου και επί περίπου ένα μήνα.

Όπως στον Εβρο

Η τουρκική αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή φέρεται να παίζει τον ίδιο ρόλο με εκείνο που είχε στην υπόθεση του Έβρου, κατευθύνοντας και καθοδηγώντας τους να περάσουν τα σύνορα, υπό τις οδηγίες του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε σχέση με τις τελεταίες κινήσεις, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Josoor International Solidarity ανέφερε ότι περίπου 250 άνθρωποι από τον καταυλισμό Οσμανίγιε μεταφέρθηκαν συντονισμένα με λεωφορεία σε έναν άλλο καταυλισμό κοντά στη Σμύρνη με σκοπό την απέλασή τους στην Ελλάδα.
Φέρονται δε να μην έχουν νερό και φαγητό.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία στο παρελθόν είχε αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η ελληνική αστυνομία και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν βάναυσα κακομεταχειριστεί όσους πέρασαν τη μεθόριο του Έβρου, ανέβασε μάλιστα και σχετικά βίντεο με τους μετανάστες που εστάλησαν στα παράλια.Στη σελίδα της στο Facebook, η οργάνωση Josoor έχει επίσης ανεβάσει τα σχετικά βίντεο, ενώ επιτίθεται και σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης τα οποία κατηγορεί ότι έχουν προβεί σε ρατσιστικά σχόλια εναντίον της.
Ωστόσο, ο διαχειριστής της σελίδας φαίνεται να επικοινωνεί με άλλες οργανώσεις ρωτώντας αν διαθέτουν βάρκες στην περιοχή – ενδεχομένως για να μπορέσουν να μεταφερθούν οι μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Μία από αυτές, η Sea Watch, είναι επίσης Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ασχολείται με τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα.

Στις 4 Απριλίου υπενθυμίζουμε γράφαμε:

Τον φόβο του μήπως η Τουρκία στείλει επίτηδες μετανάστες και πρόσφυγες φορείς του κορωνοϊού στα ελληνικά νησιά, διατύπωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ο καθηγητής και βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος ενώ μίλησε ακόμη και για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Είπε χαρακτηριστικά: Ενώ ως τώρα όσοι έφθαναν στα νησιά, έφθαναν σε συγκεκριμένα 4-5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με βάρκες των 20-30 ατόμων, αναμένουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν παλιά παροπλισμένα σκάφη και να στείλουν 100, 200, 300 άτομα πίσω από τα μεγάλα νησιά, στο κεντρικό και δυτικό Αιγαίο, δηλαδή όπως έφθασαν στην Τζια.
Το δεύτερο που περιμένουμε και προετοιμαζόμαστε είναι όταν θα φτιάξει ο καιρός και θα τελειώσει η ιστορία με τον κορωνοϊό, θα υπάρξει πίεση στο νότιο τμήμα του Έβρου.
Το τρίτο που μας ανησυχεί σφόδρα είναι μη τυχόν στείλουν επίτηδες άτομα που είναι φορείς του κορωνοϊού για να μεταφέρον τον ιό σε κάποιος από τους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου.
Γι’ αυτό γίνεται απόλυτος διαχωρισμός όσων φθάνουν πλέον στα νησιά.

Και πρόσθεσε: Εκείνο που δεν θα δούμε μέχρι να τελειώσει ο κορωνοϊος είναι ένα θερμό επεισόδιο ένα, να βγάλουν πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο για να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας.
Εκτιμώ ότι αυτό θα το δούμε όταν τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στα τελευταία γεγονότα στον Εβρο: «Αυτό που συνέβη στον Έβρο, αφενός μεν εμπόδισε την Τουρκία να μας αποσταθεροποιήσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, και κατά κύριο λόγο αφαίρεσε την απειλή του προσφυγικού από την Τουρκία προς την Ευρώπη.
»Ο Ερντογάν κάθε δίμηνο, τρίμηνο απειλούσε την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες.
»Και άνοιξε τις πύλες και ξεφούσκωσε όλο στον Έβρο», τόνισε ο κ. Συρίγος.

Και πρόσθεσε: «Το άλλο σκέλος που έχει ενοχλήσει πολύ την Τουρκία είναι ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες, ένα τουρκικό πλοίο, το οποίο μετέφερε πυραύλους προς τη Λιβύη εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του Αιγαίου, στην Ανατολική Μεσόγειο και μία γαλλική φρεγάτα, μαζί με μία ελληνική το εμπόδισαν να συνεχίσει, απειλώντας ότι αν συνεχίσει το πλου, θα ανέβουν να κάνουν νηοψία στο πλοίο, διότι θεωρούν ότι μεταφέρει παρανόμως όπλα προς τους Λίβυους, κάτι που αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
»Οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν αν στρέψουν το πλοίο προς ένα τουρκικό λιμάνι, όπου παραμένουν».

Υπό το φώς αυτών των εξελίξεων όμως ο κ. Συρίγος κατέληξε σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί και θα πρέπει η Ελλάδα να προετοιμάζεται για ένα θερμό επεισόδιο:
«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Έχουμε ακόμα την εντύπωση ότι περιμένουμε ένα θερμό επεισόδιο παλαιού τύπου, δηλαδή να βγει κάποιος με το καράβι του και να πάει να αντιπαρατεθεί με τα δικά μας καράβια.
»Αυτό που είχαμε στον Έβρο ξεπέρασε το θερμό επεισόδιο.  Ήταν επίθεση άλλου τύπου».

Πηγή: makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου