Μπάρα

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΝΑΟΥΣΑ-ΘΥΣΙΑ ΑΡΑΠΙΤΣΑΣ 22 Απριλίου 1822


Γράφει ο Στρατηγός:  Γ. Γιάγκου
ΝΑΟΥΣΑ-ΘΥΣΙΑ ΑΡΑΠΙΤΣΑΣ 22 Απριλίου 1822 

  Άνοιξη του 1822

Σύσσωμοι οι κάτοικοι της ιστορικής και ευημερούσας αυτής μακεδονικής πόλεως ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ.

Με λάβαρο τους τον αναγεννώμενο φοίνικα και μαζί με τους κλέφτες και αρματολούς του Βερμίου ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ κατά της τουρκικής τυραννίας.
Εκπληρώνουν ένα χρέος προς την Ιστορία μα και προς τους υπόλοιπους αγωνιζομένους Έλληνες.
Ο τούρκος Μεχμέτ Εμίν Πασάς με 12000 στρατό καταφθάνει και πολιορκεί την πόλη. 

Οι Ναουσαίοι μάχονται σθεναρά σε κάθε γωνιά και σπίτι και παρά την ηρωική αντίσταση η πόλη καταλαμβάνεται σταδιακά και καταστρέφεται ολοκληρωτικά με τους κατοίκους να κατασφάζονται και να ανδραποδίζονται.
ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ της 22ας ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1822.
Κορυφαία πράξη ηρωισμού έλαβε χώρα στη τοποθεσία Στουμπάνοι όταν αρκετές ΓΥΝΑΙΚΕΣ με τα παιδιά στην αγκαλιά τους έπεσαν στα παγωμένα νερά του καταρράκτη της ΑΡΑΠΙΤΣΑΣ προτιμώντας το θάνατο από την ατίμωση των βαρβάρων.

Σε ένα ΤΟΠΟ ΣΥΜΒΟΛΟ, ενός από αυτούς που κρατούν ζωντανά το ΕΘΝΟΣ μας, αλλά και που δημιουργούν οράματα και παρακαταθήκες για το μέλλον.ΗΡΩΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ αντάξιες των μαχομένων ΑΝΔΡΩΝ που δεν έλειψαν ποτέ και υπάρχουν φωτεινές σ όλη την ένδοξη μας διαδρομή.
Τις θαυμάζουμε ακόμη και σήμερα, υπερήφανες και λεβεντόκορμες να ΣΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΧΟΡΟ στο σύντομο βιντεάκι που ανέβασα.
Η Νάουσα με Βασιλικό Διάταγμα του 1955 χαρακτηρίσθηκε « ηρωική πόλη» και το 1973 υψώθηκε στο χώρο της θυσίας αυτό το μνημείο.
 

ΕΙΧΑ προσωπικά την τύχη να υπηρετήσω 2 όμορφα και αξέχαστα χρόνια ως μικρός αξιωματικός των Καταδρομών σ αυτή την πόλη-στολίδι, με τους ΩΡΑΙΟΥΣ φιλοπρόοδους και φιλόξενους κατοίκους της, ( όπως όλοι οι Μακεδόνες άλλωστε ), στους οποίους ΑΦΙΕΡΩΝΩ με αγάπη και εκτίμηση αυτη τη δημοσίευση μου.
 
Η φωτογραφίες είναι από επίσκεψη μου εκεί, μετά από χρόνια, το καλοκαίρι που πέρασε.





Το Βίντεο του Στρατηγού: Πατήστε ΕΔΩ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου