Μπάρα

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Glock 34 Gen3

Από το έτος 1998 η Αυστριακή εταιρία όπλων Glock ξεκίνησε τη παραγωγή του μοντέλου 34. Ενός όπλου ειδικά σχεδιασμένου για τον αγωνιστικό χώρο στο δημοφιλές διαμέτρημα των 9×19 χιλιοστών. Αντίστοιχα, η τρίτη γενιά (Gen3) των Glock είναι τα όπλα που κυκλοφόρησαν το διάστημα 1998-2010. Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον ημιαυτόματο πιστόλι που δεν υιοθετήθηκε όμως ευρέως στον αγωνιστικό χώρο. Σε αυτό το άρθρο θα το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και θα μοιραστούμε μαζί σας ότι μάθαμε από τη χρήση του βάσει της εμπειρίας μας. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.



Πηγή: LCAction.com

Όπως αντιλαμβάνεστε από τις παραπάνω ημερομηνίες, το μοντέλο 34 ήταν μία νέα πρόταση της Αυστριακής εταιρίας Glock μαζί με τη καινούργια, τότε, τρίτη γενιά των όπλων της. Μέχρι τότε, η εταιρία Glock είχε κάνει μία απόπειρα ένταξης στο χώρο του αθλητισμού με το πρώτο της μοντέλο, το μοντέλο 17, στην ειδική έκδοση 17L για την οποία έχουμε γράψει στο άρθρο μας «Πιστόλι Glock 17L». Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το 34 ήταν η εξέλιξη του 17L. Όμως αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα δύο μοντέλα ήταν διαθέσιμα με την εισαγωγή της τρίτης γενιάς στην αγορά.

Πηγή: GunListings.org

Άρα γιατί να επιλέξει το 34 και όχι το 17L ένας αγοραστής που ενδιαφέρεται για τον αγωνιστικό χώρο εφόσον και τα δύο βγαίνουν στην ίδια γενιά; Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρία, το 17L είναι αποκλειστικά για αγωνιστική χρήση, ενώ το 34 στόχευε σε ομάδες SWAT που θέλουν ένα όπλο με ίδια αίσθηση με τα 17άρια τους για χρήση σε αγώνες. Στο πρακτικό επίπεδο, βλέπετε τις μοναδικές διαφορές τους στον ακόλουθο πίνακα.

Glock 17L Glock 34 Διαφορά
Βάρος (άδειο) 675 γρ. 655 γρ. 20 γρ.
Βάρος (γεμάτο) 960 γρ. 940 γρ. 20 γρ.
Μήκος ολισθητήρα 22.5 εκ. 20.7 εκ. 2.2 εκ.
Απόσταση σκοπευτικών 20.5 εκ. 19.2 εκ. 1.3 εκ.
Μήκος κάννης 15.3 εκ. 13.5 εκ. 1.8 εκ.
Συνολικό μήκος 24.2 εκ. 22.4 εκ. 2.2 εκ.
Πηγή: OCGuns.com

Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για το ίδιο πιστόλι με 2 εκατοστά κοντύτερο ολισθητήρα και κάννη, που το κάνει περίπου 20 γραμμάρια ελαφρύτερο. Πέρα από αυτό, είναι το ίδιο ακριβώς πιστόλι με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και αίσθηση στον χειριστή. Γι’αυτό, παρότι και τα δύο κατασκευάζονται μέχρι και σήμερα, το 34 συχνά θεωρείται ως η εξέλιξη του 17L.

Πηγή: AmmoLand.com

Στα πλεονεκτήματα έχουμε τη τιμή του που για ένα όπλο αγωνιστικών προδιαγραφών είναι λογική, στα $600 κατά μέσο όρο. Όπως όλα τα Glock, είναι εκνευριστικά αξιόπιστο, θεωρούμε σχεδόν αδύνατο να σκεφτείτε κάποιο αξεσουάρ ή παρελκόμενο και να μην υπάρχει διαθέσιμο για αυτό το πιστόλι, και εάν χρησιμοποιείτε γενικά όπλα της οικογενείας Glock, τότε δεν έχετε να μάθετε κάτι νέο καθώς έχει την ίδια αίσθηση σκανδάλης και εργονομία. Τέλος, η μεγάλη κάννη το κάνει πολύ πιο εύστοχο από τα μικρότερα Glock όχι μόνο λόγω του μήκους της, αλλά λόγω του ότι και το κλισιοσκόπιο είναι πιο μακριά από το στόχαστρο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μικρές μετακινήσεις φαίνονται έντονα και έτσι μας επιτρέπει πιο καλή σκόπευση.

Πηγή: Gun.deals

Στα αρνητικά του θεωρούμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα. Είναι ένα πιστόλι Glock. Όπως θα έχετε δει στη σελίδα μας, είμαστε οι πρώτοι που προτείνουμε αυτά τα όπλα για χρήση που αφορά ζητήματα ζωής και θανάτου λόγω της αξιοπιστίας και ποιότητας κατασκευής τους. Αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν είναι όπλα αγωνιστικού τύπου, τουλάχιστον χωρίς εκτενείς τροποποιήσεις. Έχει μία σκανδάλη που είναι επιεικώς κακή ακόμα και για μέτρια όπλα αγωνιστικής χρήσης, ένα σταθερό σκοπευτικό καλούτσικο για αυτοάμυνα, αλλά πολύ κακό σε σχέση με ότι προσφέρουν άλλα όπλα ειδικά σχεδιασμένα για αγωνιστική χρήση, κτλ. Φαίνεται λες και η εταιρία Glock υπολόγισε ότι απλώς και μόνο τοποθετώντας μία μακρύτερη κάννη ένα όπλο «εργαλείο» θα μετατρέπονταν σε αγωνιστική έκδοση.

Πηγή: TheOutdoorsTrader.com

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, έχουμε εμπειρία της τάξης των χιλιάδων βολών με πιστόλι Glock 34 Gen3 σε χώρους σκοπευτηρίων και αγωνιστικούς χώρους σκοποβολής κάτω από διάφορες συνθήκες, και είναι ένα αξιόλογο πιστόλι. Είναι ένα κλασικό Glock με ότι συνεπάγεται αυτό, που προσφέρει λίγο καλύτερη ευστοχία. Κάτι που γίνεται ξεκάθαρα ορατό σε αποστάσεις άνω των 20 μέτρων. Πέρα από αυτό δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να θεωρήσουμε ότι ούτε καν ότι πλησιάζει όπλα σχεδιασμένα για αγωνιστική χρήση. Βλέπετε μία φωτογραφία του Glock 34 Gen3 μας στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Άρα θα το προτείναμε σε κάποιον να το αγοράσει; Ως όπλο αγωνιστικής χρήσης η απάντηση είναι εύκολη για εμάς, και είναι «όχι». Ωστόσο, έχουμε γνωρίσει μεγαλόσωμους επαγγελματίες που το χρησιμοποιούν επί χρόνια ως το βασικό όπλο αυτοάμυνας τους. Σαφώς και εάν έχετε την ικανότητα μεταφοράς ενός τόσο μεγάλου όπλου θα έχετε αυξημένη ευστοχία έναντι ενός Glock με κοντινότερη κάννη. Αλλά θεωρούμε ότι αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας καθώς δεν αφορά τον μέσο άνθρωπο. Εντούτοις, δε μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά «ναι» ή «όχι» για το Glock 34 Gen3 στο χώρο της αυτοάμυνας διότι έχει το χώρο του. Μάλιστα εδώ τα 2 εκατοστά διαφορά από το 17L το κάνουν και καλύτερη πρόταση για όσους αναζητούν κάτι τέτοιων διαστάσεων. Η μόνη μας προτροπή σε αυτά τα άτομα θα ήταν να κοιτάξουν κάτι νεώτερο από τη Gen3 διότι είμαστε ήδη στη πέμπτη γενιά και υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις ανάμεσα τους.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου