Μπάρα

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Κριτικές Όπλων: Υποπολυβόλο HK MP5 SF A2

Ώρα να δούμε ένα από τα πιο δημοφιλή υποπολυβόλα, το γερμανικό MP5 (Maschinenpistole 5, Αυτόματο πιστόλι 5) στην έκδοση SF A2 από τη πασίγνωστη εταιρία Heckler & Koch.
Είναι ένα όπλο που δε χρειάζεται συστάσεις καθώς από το 1966 που βγήκε στην αγορά έως σήμερα παραμένει διεθνώς αναγνωρίσιμο και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη.
Η έκδοση SF A2 που θα δούμε εδώ είναι αυτή με σταθερό κοντάκιο και ημιαυτόματη λειτουργία.
Η έκδοση MP5 SF A2 βγήκε στην αγορά το 1986 και παραμένει μία πολύ διαδεδομένη πρόταση.  
Προσοχή! Όσα γράφουμε εδώ είναι η προσωπική μας κριτική βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας με αυτό το υποπολυβόλο, σε καμία περίπτωση δεν είναι μία αντικειμενική παρουσίαση.




Πηγή: ModernFirearms.net

Τα υποπολυβόλα της οικογένειας MP5 έχουν κυκλοφορήσει σε παραπάνω από 100 διαφορετικές διαμορφώσεις. Μία από αυτές είναι αυτή που βλέπουμε εδώ.
Η διαμόρφωση MP5 A2 σημαίνει όπλο με σταθερό κοντάκιο, και το SF (Single Fire, ημιαυτόματο) δηλώνει ότι έρχεται με μηχανισμό σκανδάλης δύο επιλογών.
Ασφάλεια και ημιαυτόματη βολή. Αυτή η έκδοση ήταν μία απαίτηση του FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) των ΗΠΑ για τα στελέχη της.
Ο λόγος ήταν ότι το FBI είδε βάσει στατιστικών ότι οι αυτόματες βολές δεν έχουν σχεδόν καμία πρακτική εφαρμογή σε ένα υποπολυβόλο για αστυνομικές δυνάμεις.
Σταδιακά, το MP5 SF A2 άρχισε να υιοθετείτε και από τις βρετανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, και από πολίτες.


Πηγή: MilitaryFactory.com

Το όπλο είναι σχεδιασμένο για το διαμέτρημα 9×19mm με γεμιστήρες χωρητικότητας 30 φυσιγγίων (αν και υπάρχουν και μικρότεροι και μεγαλύτεροι στην αγορά), έχει βάρος 2.9 κιλά, συνολικό μήκος 68 εκατοστά, και κάννη μήκους 22.5 εκατοστών (δηλαδή 8.9″).
 Αυτά σε συνδυασμό με την απλότητα και αξιοπιστία του ήταν οι βασικοί λόγοι που το κάνουν να παραμένει τόσο δημοφιλές σε ομάδες που δρουν σε περιορισμένους χώρους όπως είναι οι αστυνομικοί, αντιτρομοκρατικές ομάδες, σωματοφύλακες, κτλ.


Πηγή: MG-42.net

Οι σχεδιαστές του δε προσπάθησαν να κάνουν φανταχτερές καινοτομίες. Απλώς πήραν όλα τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του τυφεκίου G3 της HK και τα προσάρμοσαν σε αυτό το νέο διαμέτρημα.
Το MP5 A2 ήρθε ως ανάγκη για ένα πιο απλό υποπολυβόλο με σταθερό κοντάκιο που προσφέρει σαφώς καλύτερη σκόπευση από το MP5 A1 το οποίο δε διαθέτει κοντάκιο.
Πέρα από αυτό, εάν το χρησιμοποιήσετε και γνωρίζετε ήδη το χειρισμό όπλων τύπου G3 θα νοιώσετε μεγάλη οικειότητα.
Όλα τα κομβία χειρισμού είναι στα ίδια σημεία, έχει το ίδιο σκοπευτικό σύστημα, αναστολέα γεμιστήρα, κτλ.


Πηγή: GunsAmerica.com

Προσωπικά έχουμε χρησιμοποιήσει το MP5 SF A2 της HK πολλές φορές και το θεωρούμε μέχρι και σήμερα ένα πολύ αξιόλογο όπλο.
Σαφώς και συγκριτικά με όπλα όπως για παράδειγμα το MP7 που είδαμε στο άρθρο μας «Υποπολυβόλο HK MP7 A1» είναι πάρα πολύ πίσω τεχνολογικά.
Αλλά με βάση τη σημερινή του τιμή και απόδοση, παραμένει μία καλή επιλογή για το σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε.
Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με το MP7 δεν είναι τόσο εξειδικευμένο όπλο, και έχει πολύ περισσότερες πρακτικές εφαρμογές. Βλέπετε μία προσωπική φωτογραφία μας από το MP5 SF A2 εδώ.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εν συντομία, στα πλεονεκτήματα του βάζουμε την αξιοπιστία, απλότητα, επεκτασιμότητα, και ευχρηστία.
Θα λέγαμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα με τα MP5 είναι το πόσο καλοσχεδιασμένα και ζυγισμένα είναι.
Κυριολεκτικά νομίζεις ότι βάλλεις με αεροβόλο και όχι με πυροβόλο όπλο ακόμα και στις εκδόσεις με επιλογή αυτόματης βολής.
Πολύ καλοφτιαγμένο όπλο που λειτουργεί ως εργαλείο.
Μπορεί να μην έχει ελκυστική εμφάνιση, αλλά κάνει ότι πρέπει να κάνει σωστά και αξιόπιστα.



Πηγή: Sturmgewehr.com

Στα μειονεκτήματα είναι ότι μιλάμε για ένα παρωχημένο πλέον όπλο. Δηλαδή, με στην ίδια τιμή, και φτηνότερα, σήμερα μπορεί να βρει κανείς ανώτερα όπλα στην ίδια κατηγορία.
Επίσης, για υποπολυβόλα αυτής της κατηγορίας στις ημέρες μας οι περισσότεροι αποφεύγουν το διαμέτρημα 9×19mm λόγω του ότι εάν πρέπει να καταφύγεις σε ένα υποπολυβόλο, μάλλον το πιστόλι σου δεν ήταν επαρκές.
Άρα μάλλον θέλεις κάτι είτε πιο ισχυρό είτε πιο διατρητικό.
Τέλος, η προσάρτηση σύγχρονων παρελκόμενων που είναι σχεδόν απαραίτητα πλέον όπως σκοπευτικά συστήματα, φακούς, κτλ. μπορεί να γίνει αλλά είναι περισσότερο πατέντα παρά κάτι σχεδιασμένο εξ’αρχής.


Πηγή: TheFirearmBlog.com

Άρα, θα προτείναμε σε κάποιον να το αγοράσει;
Στον ιδιωτικό τομέα τα όπλα αυτά είναι πανάκριβα.
Μιλάμε για τιμές άνω των $8000 άρα θα λέγαμε ότι είναι σχεδόν απαγορευτικά.
Εάν απλώς θέλετε κάτι που να μοιάζει σαν MP5 υπάρχουν φτηνές επιλογές όπως ήταν για παράδειγμα εκείνο που είδαμε στο άρθρο μας «Υποπολυβόλο LDT HSG94» αλλά εάν θέλετε ένα αυθεντικό MP5 SF A2 θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να κάνετε μία μεγάλη επένδυση.
Αυτό τώρα σε συνδυασμό με τα μειονεκτήματα που αναφέραμε παραπάνω μας κάνουν να τείνουμε έντονα προς το «όχι» σε αυτή την ερώτηση.
Σαφώς και ως όπλο αυτοάμυνας έχει αποδείξει αμέτρητες φορές την αξία του, αλλά με αυτά τα χρήματα μπορείτε να βρείτε κάτι έτη φωτός μπροστά από το συγκεκριμένο.
Τώρα στο κρατικό τομέα, αρκετά κράτη ήδη έχουν αυτά τα όπλα και οι τιμές τους είναι σαφώς χαμηλότερες.
Εκεί η απόφαση είναι πιο δύσκολη αλλά και πάλι, είναι ένα αρκετά απαρχαιωμένο υποπολυβόλο. Δε τίθεται θέμα αξιοπιστίας και ποιότητας κατασκευής, αλλά κάθε ημέρα που περνάει απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις σημερινές ανάγκες.

Πηγή: Defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου