Μπάρα

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο Saiga 223

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η γνωστή ρωσική βιομηχανία όπλων Kalashnikov Concern διατηρεί μία θυγατρική εταιρία, την εταιρία Saiga (сайга) που παράγει τα όπλα της στο εργοστάσιο Izhmash της Kalashnikov, και ασχολείται αποκλειστικά με τη κατασκευή όπλων για μη στρατιωτική χρήση (κυνήγι, σκοποβολή, αυτοάμυνα, κτλ).
Εδώ θα δούμε ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα της Saiga για το δημοφιλές «δυτικό» διαμέτρημα του .223 Remington ή αλλιώς 5.56×45mm (εάν δε γνωρίζετε τη διαφορά διαβάστε το άρθρο μας «Διαφορά .223 και 5.56×45»).
 Είναι ένα πολύ διαδεδομένο όπλο σε πολίτες καθώς χρησιμοποιεί ένα πολύ δημοφιλές διαμέτρημα, σε ένα όπλο σχεδιασμού Kalashnikov.  
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: ArnzenArms.com

Το τυφέκιο 223 της ρωσικής εταιρίας Saiga βγήκε τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με στόχο το άνοιγμα στις αγορές της δύσης όπου το πιο διαδεδομένο με μεγάλη διαφορά διαμέτρημα είναι το .223 Remington.
Επιπρόσθετα, βλέποντας ότι το μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό είναι από το χώρο του κυνηγιού, η Saiga πήρε το θρυλικό και ιστορικά αποδεδειγμένα αποτελεσματικό σχεδιασμό του AK, και το μετέτρεψε σε ένα τυφέκιο κυνηγίου για το διαμέτρημα .223 Remington.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι πιστοποιημένο και για φυσίγγια διαμετρήματος 5.56×45mm NATO.
Ο λόγος που αναγράφει .223 Remington και όχι 5.56×45mm NATO είναι καθαρά για ευκολότερη εξαγωγή σε Ευρώπη και ΗΠΑ ως τυφέκιο σκοποβολής και κυνηγιού, και όχι «πολεμικό» τυφέκιο όπως αναφέρονται συχνά από άτομα εκτός του χώρου.


Πηγή: 24HourCampfire.com

Για τους παραπάνω λόγους, όπως μπορείτε να δείτε στις περισσότερες φωτογραφίες του άρθρου μας, έρχεται με ένα κορμό που ταιριάζει στο ρόλο του.
Δηλαδή, έχει κοντάκιο χωρίς πιστολοειδή λαβή, διαφορετική (πιο ελαφριά) σκανδάλη, μεγάλο πλαστικό χειροφυλακτήρα, και δε διαθέτει φλογοκρύπτη.
Συχνά θα τα δείτε τροποποιημένα ώστε να θυμίζουν περισσότερο κλασικά AK τυφέκια, αλλά από το εργοστάσιο βγαίνουν σε αυτή τη διαμόρφωση.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όσον αφορά το μηχανισμό και τρόπο λειτουργίας, παραμένει ένα τυπικό AK χωρίς καμία τεράστια διαφορά.


Πηγή: Reddit.com

Αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, είναι ένα όπλο με δικό του σχεδιασμό γεμιστήρων, εσωτερικά χρωμιωμένη κάννη μήκους 41.5 εκατοστών, πρεσαριστό κορμό, και βάρος 3.85 κιλά.
Τα παρελκόμενα του είναι από συνθετικό υλικό αλλά συχνά πολλοί τα αντικαθιστούν με παρελκόμενα όπλων ΑΚ που το φέρνουν πιο κοντά στο όπλο στο οποίο βασίζεται.


Πηγή: GunsAmerica.com

Στα πλεονεκτήματα έχουμε ότι είναι ένα όπλο όχι απλά σε σχεδιασμό ΑΚ, αλλά κατασκευασμένο στο ίδιο εργοστάσιο, με τα ίδια εξαρτήματα σε πολλά μέρη του.
Αυτό συνεπάγεται ότι έχει εξίσου καλή ποιότητα κατασκευής και ανθεκτικότητα.
Επίσης, είναι σχεδιασμένο για το πολύ δημοφιλές διαμέτρημα .223 Remington, σχεδόν όλα τα παρελκόμενα από τυφέκια τύπου ΑΚ ταιριάζουν στο όπλο, και τέλος, καθώς είναι ίδιου σχεδιασμού, εάν γνωρίζετε πως να χρησιμοποιείτε τυφέκια τύπου ΑΚ τότε δεν έχετε να μάθετε κάτι καινούργιο.


Πηγή: EveryGunPart.com

Στα μειονεκτήματα έχουμε τον όγκο του, είναι ένα μεγάλο τυφέκιο για ένα τέτοιο διαμέτρημα. Βέβαια ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι απευθύνεται σε πρώτον σε κυνηγούς, και δεύτερον σε σκοπευτές, που θέλουν κάτι μεγάλο και σταθερό.
Εξίσου αρνητικό θεωρούμε το βάρος του που ξεπερνάει τα 4 κιλά όταν το γεμίσουμε.
Κάτι που το κάνει πολύ κουραστικό, πολύ γρήγορα. Αυτά είναι κατά τη γνώμη μας τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα.
Άλλα λιγότερο σημαντικά είναι ότι χρησιμοποιεί διαφορετικούς γεμιστήρες, έχει μόνο πλαϊνή ράγα σοβιετικού σχεδιασμού για προσάρτηση σκοπευτικών, και όπως τα περισσότερα ΑΚ, μία σκληρή σκανδάλη.


Πηγή: OKShooters.com

Παρότι δεν είχαμε ποτέ στη κατοχή μας ένα Saiga 223, έχουμε χρησιμοποιήσει τέτοια τυφέκια αρκετές φορές σε σκοπευτήρια.
Εν συντομία, το πολύ μεγάλο βάρος και όγκος του σε συνδυασμό με το μικρό διαμέτρημα που χρησιμοποιεί, εξαλείφει σχεδόν οποιαδήποτε ανάκρουση.
Όμως, για τον ίδιο λόγο ακόμα και έπειτα από μερικές δεκάδες βολές το όπλο γίνεται πολύ κουραστικό.
Φανταζόμαστε ότι η μεταφορά του και επώμιση για ώρες κάτω από δύσκολες συνθήκες απλά θα μεγεθύνει αυτό το πρόβλημα.
Σε θέμα αξιοπιστίας, ευστοχίας, εργονομίας, και λειτουργικότητας ήταν ότι θα περίμενε κανείς από ένα όπλο της οικογενείας ΑΚ.
Ένα απλό στη χρήση τυφέκιο κατασκευασμένο για πολύ σκληρή χρήση.
Βλέπετε ένα τυφέκιο Saiga 223 με το οποίο είχαμε ρίξει μερικές δεκάδες βολές παρακάτω.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στο ερώτημα με το οποίο κλείνουμε πάντοτε τις κριτικές μας, αξίζει να το αγοράσει κανείς;
Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση καθώς η τιμή του είναι κάτω των $600 καινούργιο. Κάτι πολύ ανταγωνιστικό για ένα τόσο καλό ποιοτικά τυφέκιο.
Ωστόσο, ο όγκος και βάρος του είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα.
Άρα θα λέγαμε ότι για άμυνα στο σπίτι ή γενικά, χρήση κάποιου τύπου που δεν απαιτεί συνεχή μεταφορά ή επώμιση του, θα λέγαμε ότι είναι μια αξιόλογη πρόταση εάν θέλετε αυτό το συνδυασμό (δηλαδή 5.56×45mm σε όπλο τύπου ΑΚ).
Σε κάθε άλλη περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και της κυνηγετικής χρήσης, δε θα το προτείναμε σε κάποιον.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου