Μπάρα

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ! “ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ” – ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΛΕΥΑΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

20210521_60a771c1adc4b

“Όσοι ζήσαμε την καταστροφή από κοντά, είδαμε πράγματα τα οποία πρέπει να ειπωθούν και πρέπει να απαντηθούν” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας”.

Η οργή είναι διάχυτη ακόμη και των «γαλάζιων» αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον τρόπο με τον οποίον το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη αντιμετώπισε τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας την Τρίτη 24 Αυγούστου, με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το βόρειο τμήμα του νησιού, ο προερχόμενος από τη ΝΔ, περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση που έτυχαν από τον κρατικό μηχανισμό.

Σε μια συνεδρίαση, με έντονο το κλίμα οργής, ο Φάνης Σπανός έκανε λόγο για πρωτοφανή καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια, καθώς η φωτιά άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, προκαλώντας ζημιές ή και καταστρέφοντας ολοσχερώς σπίτια, καλλιέργειες και επιχειρήσεις.

Μίλησε, επίσης, και για «ερωτήματα» γύρω από το «τι έγινε και γιατί έγινε».

Ειδικότερα, όσον αφορά στο «τι και πώς έγινε», τα όσα ανέφερε είναι χαρακτηριστικά: «Όσοι ζήσαμε την καταστροφή από κοντά, είδαμε πράγματα, τα οποία πρέπει να ειπωθούν και πρέπει να απαντηθούν. Είδαμε πραγματικότητες, τις οποίες εάν θέλουμε να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα και τους συμπολίτες μας στα μάτια, πρέπει να τις βάλουμε εδώ, σε αυτό το τραπέζι. […]

Η επικεφαλίδα του τι και του πώς είναι ότι κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα, με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, όπου τα λιγοστά μέσα επίγεια, είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν, αλλά ήταν δική τους πρωτοβουλία».

Αναφορικά με τις απαντήσεις που δόθηκαν και σχετικά με τα πολλαπλά μέτωπα που βρίσκονταν σε εξέλιξη την ίδια περίοδο με την Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας, με εμφανείς αιχμές, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τόνισε ότι όταν δίνονται προτεραιότητες, πρέπει «να κοιτάζεις στα μάτια και αυτούς στους οποίους δεν έδωσες προτεραιότητα, γιατί υποτίμησες το φαινόμενο».

«Είμαστε ξεκάθαρα όλοι θύματα αυτής της πραγματικότητας» είπε.

«Αμέτρητες φορές φωνάξαμε για να πούμε το εξής απλό, ότι οι μπουλντόζες δεν σβήνουν τις φωτιές από μόνες τους» ανέφερε επίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την οργή και την αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση του κρατικού μηχανισμού στο θέμα των πυρκαγιών της Εύβοιας, εξέφρασε και ο -εξίσου «γαλάζιος»- δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς.

«Ο τόπος δεν ρήμαξε γιατί δεν ήμασταν παρόντες στην πρώτη γραμμή. Ένας είναι ο λόγος. Η ανεπάρκεια, η αναξιοσύνη, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από το κεντρικό κράτος. Δεν νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό…», σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του.

Σημειώνεται ότι βίντεο από τη συνεδρίαση έχει αναρτήσει και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

 


 

Να σημειωθεί ότι μετά από σειρά καταγγελιών σχετικά με τη φωτιά στην Εύβοια, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας διέταξε επείγουσα έρευνα για το πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά και για τους λόγους που επεκτάθηκε καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις.

Πηγή: Makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου