Μπάρα

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Desert Eagle Mark XIX .44 Mag (χρυσό τιτανίου)

Ώρα να δούμε ένα πιστόλι που μας το έχετε ζητήσει αρκετές φορές, το χρυσό Desert Eagle της εταιρίας Magnum Research. 
Το όπλο που θα δούμε εμείς είναι εκείνο διαμετρήματος .44 Magnum αλλά υπάρχει και σε μεγαλύτερα διαμετρήματα. 
Ίσως το μέλλον να παρουσιάσουμε και κάποιο από αυτά. 
Είναι ένα πιστόλι με το οποίο έχουμε εμπειρία και εδώ θα μοιραστούμε μαζί σας την άποψη μας.  
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: Nettiaseet.fi

Η ιστορία του όπλου ξεκινάει το 1983 όταν η MRI (Magnum Research Inc.) κατέθεσε μία πατέντα για ένα πιστόλι που λειτουργεί λίγο-πολύ σαν τυφέκιο με επανατατικό ελατήριο και μηχανισμό κλείστρου παρόμοιο με το M-16. Δύο χρόνια αργότερα η IMI (Israel Military Industry, Στρατιωτική Βιομηχανία του Ισραήλ) βελτίωσε το σχέδιο και σταδιακά φτάσαμε στη κατασκευή του που έχει περάσει αρκετές φορές από τη μία εταιρία στην άλλη. Τα πρώτα χρόνια ήταν από την IMI, έπειτα από την MRI, έπειτα μαζί, κτλ. Ωστόσο, από το 2009 μέχρι και σήμερα όλα τα πιστόλια Desert Eagle (Αετός της ερήμου) κατασκευάζονται από την MRI (Magnum Research Inc.).

Πηγή: MajorPandemic.com

Ο λόγος που αυτό ο πιστόλι έχει αποκτήσει θρυλική φήμη είναι ότι δέχεται το μεγαλύτερο διαμέτρημα κεντρικής πυροδότησης από οποιοδήποτε άλλο ημιαυτόματο πιστόλι με γεμιστήρα υπάρχει στην αγορά. Θα περίμενε κανείς ότι το όπλο αυτό δε θα είχε καμία απολύτως θέση στον επιχειρησιακό χώρο, ωστόσο σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας το όπλο αυτό περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της JW GROM (Jednostka Wojskowa Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego, Στρατιωτική Μονάδα Ομάδων για Επιχειρησιακή Άμεση Αντίδραση) όπως επίσης και στη GOE (Grupo de Operações Especiais, Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων) της Πορτογαλίας.

Πηγή: MajorPandemic.com

Η έκδοση Mark XIX που βλέπουμε εδώ ξεκίνησε τη κυκλοφορία του τα μέσα της δεκαετίας του 1990 με δύο σημαντικές βελτιώσεις, πρώτον τη ράγα Picatinny στο επάνω μέρος του για προσάρτηση σκοπευτικών συστημάτων, και δεύτερον ότι με αλλαγή κάννης και γεμιστήρα μπορούσε να βάλλει με πολλά διαφορετικά διαμετρήματα. Επίσης, η εταιρία Magnum Research βλέπωντας τη μεγάλη απήχηση του κόσμου στο επιβλητικό αυτό πιστόλι το κυκλοφόρησε με πολλές διαφορετικές αποχρώσεις και επιμεταλλώσεις. Μία από αυτές ήταν και η «Titanium gold» (Χρυσό τιτανίου) την οποία βλέπουμε σε αυτό το άρθρο μας. Δεν είναι όμως ένα φτηνό πιστόλι. Σήμερα καινούργιο κοστίζει παραπάνω από $2000 στη συγκεκριμένη έκδοση του.

Πηγή: GunsAmerica.com

Είναι ένα πιστόλι με χωρητικότητα 8 φυσιγγίων όπου με άδειο γεμιστήρα έχει βάρος 1.8 κιλά! Επίσης, το συνολικό του μήκος είναι 27 εκατοστά. Άρα τι καλό έχει ένα τέτοιο πιστόλι; Πραγματικά δε μπορούμε να εντοπίσουμε κάτι πέραν της συλλεκτικής του αξίας, του εντυπωσιακού μηχανισμού λειτουργίας του, και ασφαλώς της μοναδικής εμφάνισης του.

Πηγή: Reddit.com

Προσωπικά έχουμε επαρκή εμπειρία με αυτό το πιστόλι εδώ και χρόνια για να εκφέρουμε μία άποψη. Ωστόσο, δεν είναι ένα πιστόλι που προτιμούμε να χρησιμοποιούμε συχνά καθώς έχει πολύ ακριβά πυρομαχικά, δεν είναι ευχάριστο (ογκώδες, βαρύ, κτλ.), και δε προσφέρει πολλά πέραν ψυχαγωγίας. Αξίζει να τονίσουμε ότι τόσο η σκανδάλη του είναι αρκετά καλή αναλογικά με το όπλο (απαιτεί πίεση περίπου 1.8 κιλά) και λόγω του βάρους του αλλά και του σχεδιασμού του έχει πολύ ελεγχόμενη ανάκρουση στο διαμέτρημα .44 Magnum. Βλέπετε το πιστόλι για το οποίο μιλάμε στην ακόλουθη φωτογραφία μας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο


Και για το ερώτημα, αξίζει να το αγοράσει κανείς; 
Για συλλεκτική αξία, σίγουρα είναι ένα πολύ ξεχωριστό όπλο. 
Τώρα για οποιαδήποτε πρακτική χρήση το θεωρούμε κακή επιλογή όχι μόνο λόγω όγκου και βάρους, αλλά και λόγω διαμετρήματος και χωρητικότητας. 
Είναι ένα διαμέτρημα που δεν επιτρέπει γρήγορες βολές και μας προσφέρει ελάχιστες ευκαιρίες με τη χωρητικότητα των 8 φυσιγγίων. 
Μία πιθανή χρήση του ίσως να είναι ως εφεδρικό όπλο για κυνηγούς που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλα ζώα όπως αρκούδες. 
Εκεί ίσως να φανεί χρήσιμο αλλά και πάλι υπάρχουν φτηνότερες επιλογές με εξίσου καλή απόδοση σε αυτό το χώρο.


Πηγή: AllOutdoor.com


Παρότι εντυπωσιακό, το χρυσό Desert Eagle Mark XIX της Magnum Research διαμετρήματος .44 Magnum δεν είναι ένα πρακτικό όπλο όπως και αν το δει κανείς. 
Είναι όμορφο, πολύ πρωτότυπο και αποτελεσματικό σχεδιαστικά, και σίγουρα πολύ πιο ελεγχόμενο σε βολές από τα αδερφάκια του μεγαλύτερων διαμετρημάτων. 
Αν σας περισσεύουν τα χρήματα αξίζει να το προσθέσετε στη συλλογή σας διότι δε χάνει εύκολα την αξία του. 
Αλλά για συχνή χρήση υπολογίστε τα έξοδα για τα πυρομαχικά του και τη συντήρηση. 
Κλείνοντας, σε καμία περίπτωση δε θα το προτείναμε για καθημερινή οπλοφορία ή/και αυτοάμυνα για τους λόγους που αναφέραμε στη προηγούμενη παράγραφο.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου