Μπάρα

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Πιστόλι SIG Sauer P320

Τις αρχές του 2017 είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα στα ΜΜΕ η επιλογή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να μεταβούν σε αυτό το πιστόλι ως αντικαταστάτη του Beretta M9. Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε το πιστόλι SIG Sauer P320 σε λίγο μεγαλύτερο βάθος αναλύοντας τόσο την ιστορία του όσο και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και γνωρίσματα.

Πηγή: Range365.com
Πηγή: Range365.com

Σύντομη Ιστορία
Το πιστόλι αυτό έχει μία σχετικά σύντομη ιστορία που ξεκινάει από το 2014. Η γερμανο-ελβετική SIG Sauer είχε μείνει αρκετά πίσω στα όπλα δίχως εξωτερική σφύρα αλλά και στα ποιοτικά πολυμερή (πλαστικά) που έχουν κατακλύσει το κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Η μόνη προσπάθεια που είχε κάνει για να μπει στο χώρο των σύγχρονων ημιαυτόματων πιστολιών δίχως εξωτερική σφύρα ήταν το 2008 με το P250 που το βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Academy.com
Πηγή: Academy.com

Τα πράγματα όμως σύντομα άρχισαν να αλλάζουν και οι σχεδιαστές της SIG Sauer βρήκαν πολλά σημεία βελτίωσης στο P250. Τελικά, τον Ιανουάριο του 2015 βγήκε στην αγορά το P320. Ένα μικρό ημιαυτόματο πολυμερές πιστόλι, άξιο να ανταγωνιστεί όλους τους αντιπάλους του. Από τη πρώτη στιγμή το πιστόλι άφησε σε όλους πολύ θετικές εντυπώσεις αλλά λίγοι γνώριζαν το λαμπρό μέλλον του. Το Σεπτέμβριο του 2015 το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε το πρόγραμμα με κωδική ονομασία XM17 και προϋπολογισμό $100 εκατομμυρίων. Το πλήρες όνομα του προγράμματος ήταν MHS (Modular Handgun System, Επεκτάσιμο Σύστημα Όπλου Χειρός) με νούμερο 17 που αντιπροσωπεύει το έτος, δηλαδή 2017. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είχαν φέρει τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μία χαοτική κατάσταση. Για παράδειγμα, οι SEAL του Πολεμικού Ναυτικού χρησιμοποιούν τα SIG Sauer P226 και P228, οι Πεζοναύτες το Beretta M9, οι Rangers το Glock 19 και οι αντιτρομοκρατική στρατιωτική μονάδα Delta Force το Glock 22. Τελικά, έπειτα από πολλές δοκιμές νικητής αναδείχθηκε τα τέλη του Ιανουαρίου του 2017 το SIG Sauer P320 με τη κωδική ονομασία M17. Φυσικά μία τέτοια αποδοχή σημαίνει τεράστιες πωλήσεις για το όπλο αλλά και κάτι πολύ σημαντικό για κάθε πολίτη. Όλες οι εταιρίες θα κατασκευάζουν αξεσουάρ και εξαρτήματα για αυτό το όπλο για πάρα πολλές δεκαετίες. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι πέρα από το Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ, το όπλο αυτό ήδη χρησιμοποιείται από αρκετά αστυνομικά τμήματα στις ΗΠΑ. Εκτός των ΗΠΑ τώρα, η αστυνομία της Ταϊλάνδης το Φεβρουάριο του 2017 ενέκρινε την αγορά από 152 χιλιάδες τέτοια πιστόλια για τους αστυνομικούς της.

Πηγή: ModernServiceWeapons.com
Πηγή: ModernServiceWeapons.com

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Χώρα Προέλευσης Γερμανία & ΗΠΑ
Χώρα Κατασκευής ΗΠΑ
Όνομα Μοντέλου P320
Τύπος Όπλου Ημιαυτόματο πιστόλι
Διαμέτρημα 9×19mm Parabellum, .357 SIG, .40 S&W, ή .45 ACP
Σχεδιαστές Adrian Thomele, Thomas Metzger, Michael Mayerl, Ethan Lessard
Βάρος 708-833 γραμμάρια (ανάλογα το μοντέλο)
Μήκος 17-20.3 εκατοστά (ανάλογα το μοντέλο)
Δραστικό Βεληνεκές 50 μέτρα
Ταχύτητα Εξόδου Ανάλογα το μοντέλο/διαμέτρημα
Χωρητικότητα 6-21 σφαίρες (ανάλογα το μοντέλο)

Διαφορετικοί Τύποι
Ο στόχος του P320 αρχικά ήταν η λιανική αγορά αλλά μπαίνοντας σε αυτό το διαγωνισμό και κερδίζοντας τον του άνοιξαν πολλές πόρτες. Έτσι, σήμερα το SIG Sauer P320 είναι διαθέσιμο σε εννέα διαφορετικά μοντέλα. Όπως θα δείτε και μόνοι σας, τα μοντέλα του καλύπτουν όλες τις ανάγκες τόσο σε επίπεδο προσωπικής ασφάλειας, όσο και σε αγωνιστικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο.

  • P320 FDE Compact
    Το πιστόλι αυτό έχει απόχρωση FDE (Flat Dark Earth), είναι μικρό (18.3 εκατοστά) και προσφέρεται στα διαμετρήματα 9×19mm (με χωρητικότητα 15 φυσιγγίων), .357 SIG (με χωρητικότητα 13 φυσιγγίων),.40 S&W (με χωρητικότητα 13 φυσιγγίων), και .45 ACP (με χωρητικότητα 9 φυσιγγίων).
    Πηγή: SIGSauer.com
    Πηγή: SIGSauer.com
  • P320 Nitron CarryΌπως φαίνεται και από το όνομα του, αυτό είναι σχεδιασμένο για προσωπική ασφάλεια. Έχει ίδιο μήκος με την οικογένεια Compact αλλά μεγαλύτερη χωρητικότητα. Συγκεκριμένα, σε διαμέτρημα 9×19mm έχει χωρητικότητα 17 φυσιγγίων, σε .357 SIG έχει χωρητικότητα 14 φυσιγγίων, σε .40 S&W έχει χωρητικότητα 14 φυσιγγίων, και σε .45 ACP έχει χωρητικότητα 10 φυσιγγίων. Το Nitron αντιπροσωπεύει το χρώμα του.
    Πηγή: SigSauer.com
  • P320 Nitron Compact
    Αυτό είναι το ίδιο ακριβώς με το P320 FDE Compact που περιγράψαμε παραπάνω αλλά σε απόχρωση Nitron.
    Πηγή: RainierArms.com
  • P320 Nitron Full-Size
    Το πλήρους μεγέθους πιστόλι της οικογενείας P320 έχει συνολικό μήκος 20.3 εκατοστά και έχει ίδια χωρητικότητα με τη σειρά Carry.
    Πηγή: SigSauer.com
  • P320 Nitron Subcompact
    Αυτό είναι το πιο μικρό πιστόλι της σειράς P320 με μήκος 17 εκατοστά και χωρητικότητα 12 φυσιγγίων για 9×19mm, 10 φυσιγγίων για .40 S&W, και 6 φυσιγγίων για .45 ACP.
    Πηγή: SigSauer.com
  • P320 TACOPS Full
    Το πιστόλι αυτό είναι σχεδιασμένο για τακτική χρήση με επέκταση κάννης με σπείρωμα για σιγαστήρα, ψηλά σκοπευτικά για να λειτουργούν με σιγαστήρα, και με επέκταση γεμιστήρα για μεγαλύτερη χωρητικότητα. Αυτό το πιστόλι υπάρχει μόνο σε διαμέτρημα 9×19mm και έχει χωρητικότητα 21 φυσιγγίων.
    Πηγή: SigSauer.com
  • P320 TACOPS Carry
    Αντίστοιχο με το προηγούμενο. Η μόνη διαφορά σε αυτό είναι το μικρότερο συνολικό μήκος του που αντί για 20.3 εκατοστά είναι 18.3.
    Πηγή: SigSauer.com
  • P320 RX Full-Size
    Η σειρά RX απευθύνεται στο χώρο της αγωνιστικής σκοποβολής με σκοπευτικό ερυθρής κουκκίδας Romeo1 σε διαστάσεις πλήρους μεγέθους.
    Πηγή: SigSauer.com
  • P320 RX Compact
    Αντίστοιχα, εδώ είναι το ίδιο πιστόλι αλλά σε μικρότερες διαστάσεις, δηλαδή σε διαστάσεις Compact.
    Πηγή: SigSauer.com

Συνοψίζοντας, εάν αφαιρέσουμε τις διαφορές σε γεμιστήρα και σκοπευτικό σύστημα στα TACOPS και RX, όλα τα πιστόλια της οικογενείας P320 μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις ομάδες βάση των διαστάσεων τους. Από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο αυτά είναι Full-Size, Carry, Compact, και Sub-Compact.

Πηγή: EagleGunRangeTX.com

Αρχές Λειτουργίας
Σε αυτό το σημείο του άρθρου μας θα γίνει καλύτερα κατανοητό τι έκανε τις ΗΠΑ να επιλέξουν αυτό ως το νέο υπηρεσιακό όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα πιστόλι με αξιόλογο σχεδιασμό και κάποια κυριολεκτικά μοναδικά χαρακτηριστικά στο χώρο των ημιαυτόματων πιστολιών. Παρακάτω βλέπετε τα βασικά σημεία χειρισμού του από τις δύο πλευρές του.

Πηγή: RainierArms.com (επεξεργασμένη)

Η αρχή λειτουργίας του όπλου είναι παρόμοια με τα περισσότερα σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια. Ο ολισθητήρας μετακινείται με τη πίεση των αερίων, το πιστόλι χρησιμοποιεί κλίση τη κάννης για κλείδωμα του κλείστρου και έχει εξωτερικό εξολκέα για την απόρριψη του άδειου κάλυκα. Επίσης, όπως βλέπετε το πιστόλι δε διαθέτει καμία εξωτερική ασφάλεια στη πολιτική του έκδοση ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές των σύγχρονων ημιαυτόματων πιστολιών. Δυστυχώς, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θεώρησε, λόγω έλλειψης εμπειρίας του προσωπικού, ότι η στρατιωτική έκδοση του (δηλαδή το M17) πρέπει να έχει χειροκίνητο διακόπτη ασφαλείας και από τις δύο πλευρές. Πέρα από αυτό, το πιστόλι διαθέτει εσωτερική ασφάλεια επικρουστήρα που δεν επιτρέπει στον επικρουστήρα πρόσβαση στο καψύλιο του φυσιγγίου εάν δεν πιεστεί πρώτα η σκανδάλη. Βλέπετε ένα M17 με εξωτερικό διακόπτη ασφαλείας στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: RainierArms.com

Στο SIG Sauer P320 μπορούμε επίσης να δούμε ότι και εδώ ότι ακολουθήθηκε η άγρια επιφάνεια λαβής που βλέπουμε όλο και συχνότερα το τελευταίο καιρό. Αυτό προσφέρει μία γερή αντιολισθητική λαβή στο χειριστή και μας οδηγεί και στο πρώτο μοναδικό χαρακτηριστικό του όπλου.

Πηγή: GunsGunsGuns.net

Το πρώτο μοναδικό χαρακτηριστικό του P320 είναι αυτό που βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία. Όπως φαίνεται καθαρά, ο κορμός έχει ένα κόψιμο και από εκεί φαίνεται ο σειριακός αριθμός του όπλου. Στα πιστόλια P320 ο κορμός δε θεωρείται μέρος του όπλου και έτσι ο κάθε χειριστής μπορεί να αγοράσει όποιον κορμό του ταιριάζει και να τοποθετήσει μέσα του το μηχανισμό του όπλου. Βλέπετε ενδεικτικά τις διαστάσεις των διαθέσιμων κορμών παρακάτω.

Πηγή: SIGTalk.com

Αυτό προσφέρει τεράστια ευελιξία αλλά και εύκολη συντήρηση καθώς δεν απαιτείται κάποια εξειδίκευση ή ειδικός εξοπλισμός για μία τέτοια μετατροπή, κάτι που προσφέρει ε΄να τακτικό πλεονέκτημα καθώς κάνει τη συντήρηση του όπλου ακόμα πιο εύκολη χωρίς την ανάγκη γνώσεων οπλουργού.

Πηγή: TalonGunGrips.com

Το δεύτερο μοναδικό χαρακτηριστικό του P320 είναι άμεσα συνδεδεμένο με το παραπάνω. Λύνοντας το όπλο βλέπει κανείς μία συσκευασία από ανοξείδωτο ατσάλι που περιλαμβάνει όχι μόνο το μηχανισμό της σκανδάλης, αλλά και τις ράγες επάνω στις οποίες κινείται ο ολισθητήρας, το μηχανισμό απόρριψης, και όλα εξαρτήματα λειτουργίας του όπλου που βρίσκονται στο κορμό.

Πηγή: TheFirearmBlog.com

Αυτό σημαίνει ότι ο χειριστής μπορεί να αφαιρέσει χωρίς κανένα εργαλείο ολόκληρο το μηχανισμό του όπλου για εύκολη συντήρηση. Γι’αυτό το λόγο ο εξωτερικός πλαστικός κορμός δε θεωρείται βασικό μέρος του πιστολιού, αλλά ένα εξωτερικό εξάρτημα. Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο σειριακός αριθμός του όπλου είναι χαραγμένος επάνω σε αυτό το εξάρτημα και όχι στον εξωτερικό κορμό. Βλέπετε αυτό το εξάρτημα όταν έχει αφαιρεθεί από το πιστόλι στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: HandgunsMag.com

Το τελευταίο αξιόλογο χαρακτηριστικό του που και πάλι έχει σχέση με τα παραπάνω, είναι ότι η κατασκευάστρια εταιρία προσφέρει συλλογές μετατροπής για χρήση με όλα τα διαθέσιμα διαμετρήματα. Πρακτικά, η συλλογή συνήθως είναι μία κάννη, το επανατατικό ελατήριο, και ο γεμιστήρας. Μία μετατροπή που μπορεί να γίνει οπουδήποτε σε δευτερόλεπτα χάρη σε αυτόν τον αρθρωτό σχεδιασμό.

Πηγή: Guns.com


Συντήρηση
H λύση και αρμολόγηση του πιστολιού P320 είναι πολύ εύκολη και γρήγορη, παρόμοια με τα περισσότερα σύγχρονα πιστόλια. Πρακτικά, ο χειριστής αφαιρεί το γεμιστήρα, κλειδώνει τον ολισθητήρα στην ανοικτή θέση, περιστρέφει το διακόπτη λύσης, και χωρίζει το όπλο στα βασικά του εξαρτήματα. Μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία στο παρακάτω επεξηγηματικό βίντεο.




Ρύθμιση Σκοπευτικών
Όλα τα πιστόλια P320 εκτός των RX έρχονται με σταθερά, μη ρυθμιζόμενα σκοπευτικά δύο σημείων. Δηλαδή, στόχαστρο εμπρός και κλισιοσκόπιο πίσω. Όπως συνηθίζει η εταιρία SIG Sauer, έτσι και εδώ το σκοπευτικό σύστημα έχει τρεις λευκές τελείες για ταχύτερη σκόπευση.

Πηγή: PersonalDefenseWorld.com

Στη σειρά RX τώρα χρησιμοποιείται το σκοπευτικό ερυθρής κουκκίδας Romeo1. Αυτό το σκοπευτικό στην αριστερή πλευρά του διαθέτει δύο κουμπιά που ρυθμίζουν την ένταση της κουκκίδας και στο επάνω μέρος έχει μία βίδα ρύθμισης που ρυθμίζει το ύψος της κουκκίδας. Αυτά φαίνονται και από την επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: MidwayUSA.com

Στη δεξιά πλευρά η διόπτρα ταχείας σκόπευσης ερυθρής κουκκίδας Romeo1 έχει ακόμα μία βίδα ρύθμισης που ορίζει τη διεύθυνση (δεξιά-αριστερά). Ο σκοπευτής πρέπει να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε διεύθυνση και ύψος ώστε η κουκκίδα να δείχνει σωστά στο σημείο στόχευσης μετά την αγορά του όπλου.

Πηγή: GrayGuns.com


Σκόπευση
Για τη σωστή σκόπευση απαιτείται η ευθυγράμμιση του στόχαστρου μέσα από το κλισιοσκόπιο όπως με κάθε σύστημα σκόπευσης δύο σημείων.

Πηγή: RealGunReviews.com

Για το σκοπευτικό ταχείας σκόπευσης ερυθρής κουκκίδας Romeo1 είναι πολύ πιο απλό καθώς είναι σκοπευτικό σύστημα ενός σημείου. Δηλαδή το μόνο που έχει να κάνει ο σκοπευτής είναι να τοποθετήσει την ερυθρή κουκκίδα στο σημείο που θέλει να πετύχει.

Πηγή: KenziesOptics.com


Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Το όπλο αυτό δε χρησιμοποιείται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: Tactical-Life.com

Πηγή:defensegr.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου