Μπάρα

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Φεύγουν οι Αμερικάνοι. Άρχισε ο Εμφύλιος μεταξύ Μουσουλμάνων

ζζζζ

Οι Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τη διαδικασία αποχώρησής τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ είπε επίσης ότι στην επιχείρηση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον στόχου του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν δύο μέλη του ενώ ένας τρίτος Τζιχαντιστής τραυματίστηκε.

Ο Τέιλορ δεν αποκάλυψε τα ονόματα των θυμάτων, λέγοντας μόνο ότι επρόκειτο για έναν “οργανωτή” και έναν “αυτουργό”.

“Μπορώ να επιβεβαίωσω, τώρα που λάβαμε περισσότερες πληροφορίες, ότι δύο σημαντικοί στόχοι του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε” από το πλήγμα αυτό. “Δεν υπάρχουν, εξ όσων γνωρίζουμε, θύματα μεταξύ των πολιτών”, πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι από την πλευρά του αρνήθηκε να διευκρινίσει αν τα πρόσωπα αυτά σχετίζονταν άμεσα με την επίθεση της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και 13 Αμερικανοί στρατιώτες. “Πρόκειται για οργανωτές και αυτουργούς του ΙΚ, αυτός ο λόγος αρκεί”, απάντησε όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα πλήγματα. Κανείς δεν λέει ότι “δεν χρειάζεται πια να ανησυχούμε για το ΙΚ”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός παραμένει “επικεντρωμένος” σε αυτήν την “ακόμη ενεργή απειλή”.

“Το γεγονός ότι αυτά τα δύο πρόσωπα δεν βρίσκονται πια στη Γη είναι καλό πράγμα”, είπε ο Κίρμπι.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν συνεχίζεται και, όπως είπε ο Τέιλορ, έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί ήδη 1.400 άτομα που θα επιβιβαστούν σήμερα σε πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν απομακρυνθεί περίπου 111.900 άνθρωποι από τις 14 Αυγούστου, μία ημέρα προτού να μπουν οι Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Απομακρυνθείτε από το αεροδρόμιο

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ζήτησε χθες Παρασκευή από Αμερικανούς υπηκόους να φύγουν “αμέσως” από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της επίθεσης που σκότωσε τουλάχιστον 85 ανθρώπους.

“Οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πύλη Άμπι, στην Ανατολική Πύλη, στη Βόρεια Πύλη ή Πύλη Νέου Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να φύγουν αμέσως από εκεί”, ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια ημέρα πριν την επίθεση της Πέμπτης, είχε εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση.

“Λόγω απειλών ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε στους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου”, τόνισε η πρεσβεία.

Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει “απτές και αξιόπιστες απειλές”.

Αυτή η προειδοποίηση ασφαλείας έρχεται την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Από την τρομοκρατική επίθεση τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι μια άλλη επίθεση είναι “πιθανή”, επικαλούμενη ειδικούς ασφαλείας.

Οι αερομεταφορές ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν συνεχίζονται μέσω του αεροδρόμιου της Καμπούλ, λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα, μετά από 20 χρόνια πολέμου.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να καταφεύγουν στο αεροδρόμιο προσδοκώντας να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο, σύμφωνα με τον στρατηγό Χανκ Τέιλορ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων θα γίνουν “μέχρι την τελευταία στιγμή”.

Η γιγαντιαία επιχείρηση αερομεταφοράς ανθρώπων έχει μέχρι στιγμής επιτρέψει την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν περισσότερων από 100.000 αλλοδαπών και Αφγανών.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν δίνουν στους Αφγανούς διορία επτά ημερών να παραδώσουν όπλα και πυρομαχικά

Οι Ταλιμπάν διέταξαν χθες όσους εξακολοθούν να έχουν στην κατοχή τους όπλα, πυρομαχικά και κυβερνητικά οχήματα στην Καμπούλ να τους τα παραδώσουν εντός μιας εβδομάδας, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τιμωρητικά μέτρα.

“Στην πόλη Καμπούλ, όλοι όσοι έχουν οχήματα μεταφοράς, όπλα, πυρομαχικά και άλλα κρατικά αγαθά καλούν να τα παραδώσουν εθελουσίως στις αρμόδιες αρχές του Εμιράτου εντός μιας εβδομάδας”, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Προειδοποίησε τους “παραβάτες” ότι θα διωχθούν αν βρεθούν στην κατοχή τους τα εν λόγω αντικείμενα.

Οι Ταλιμπάν απέσπασαν στρατιωτικό υλικό ξένης κατασκευής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τις εβδομάδες πριν πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, μετά την υποχώρηση των αφγανικών κυβερνητική δυνάμεων που εγκατέλειψαν πίσω τους τα πάντα, από τυφέκια εφόδου έως αμερικανικά ελικόπτερα.

Ηγέτης των ISIS: Εχθροί μας οι Ταλιμπάν, θα τους επιτεθούμε όταν φύγουν οι Αμερικανοί

Ενδεικτικό του τι θα επακολουθήσει σε λίγες ημέρες είναι και οι δηλώσεις ηγετικού στελέχους των των ISIS-K που παραχώρησε συνέντευξη στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο του CNN, Clarissa Ward, λίγες ημέρες πριν από την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Θέλοντας να αποκρύψει τα πραγματικά του στοιχεία, ήταν άλλωστε ο όρος που έθεσε για να δεχθεί τη συνέντευξη, συστήθηκε ως «Αμπντουλάχ Μουνίρ». Εξήγησε ότι ο ίδιος έχει περίπου 600 άντρες – μαχητές στη διάθεση του οι οποίοι είναι Ινδοί, Πακιστανοί και από άλλες περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Εξέφρασε τη δυσφορία του προς τους Ταλιμπάν, επικρίνοντας τους ότι δεν μένουν «πιστοί» στην ιδεολογία τους και ουσιαστικά έχουν «πουληθεί» σε ξένες επιρροές.

Οι Ταλιμπάν δεν εφαρμόζουν τον νόμο της Σαρίας

Τους καταλόγισε ότι δεν εφαρμόζουν τον νόμο της Σαρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν κάνει καμία εκτέλεση, λιθοβολισμό ή να τιμωρήσουν κάποιον που έκλεψε με ακρωτηριασμό. «Όσοι ακολουθούν την Σαρία είναι αδελφοί μας. Όσοι δεν το κάνουν αυτό, είναι πολέμιοι μας», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Δεν μας εκπροσωπούν πλέον οι Ταλιμπάν», προσθέτει κατηγορώντας τους ότι υπακούν σε ξένες δυνάμεις. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτονομήθηκαν επιλέγοντας να «πολεμήσουν» δίπλα στους ISIS. Για το μέλλον, έχουν ως στόχο να αναπτύξουν δυνάμεις Χαλιφάτου όπως οι ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Η συνέντευξη αυτή, είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν από την αιματηρή επίθεση στην Καμπούλ, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 170 ανθρώπους ανάμεσα τους και Αμερικανούς στρατιώτες, με τον «Μουνίρ» να υπονοεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες στο επόμενο διάστημα μόλις απομακρυνθούν εντελώς οι αμερικανικές δυνάμεις. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την διεθνή τρομοκρατία και τα σχέδια της οργάνωσης, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα αυτή αλλά ανήκει σε υψηλότερα κλιμάκια.

Ορκισμένος εχθρός των ΗΠΑ ο ISIS-K

Το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν (ISIS-K) είναι «θυγατρική» του ISIS στο Αφγανιστάν και αποτελεί ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ αλλά και των Ταλιμπάν. Την Πέμπτη, ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης. Μια ημέρα αργότερα, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Περιοχή που θεωρείται προπύργιο των ισλαμιστών.

Την ίδια ώρα, μέσα στο σαββατοκύριακο μια μετά την άλλη οι χώρες της Δύσης ολοκληρώνουν τις επιχειρήσεις εκκενώσεις των πολιτών από την Καμπούλ. Παρίσι και Λονδίνο, ανακοίνωσαν ότι ήδη ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις τους, ενώ ανάμεσα στους πολίτες είναι και Αφγανοί που θέλησαν να φύγουν από την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου