Μπάρα

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Πτέρυγες Αλεξιπτωτιστών ΗΠΑ (πουλάδες)

Συχνά βλέπουμε Έλληνες στρατιωτικούς να φέρουν πτέρυγες αλεξιπτωτιστών των από δυνάμεις των ΗΠΑ. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε τόσο τις διαφορές και τον τρόπο απόκτησης όσο και τη σημασία και σωστή τοποθέτηση στις στολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

 
Aircraft Maintenance

Αρχικά θα περιγράψουμε τα διαφορετικά διακριτικά αλεξιπτωτιστών και τη σημασία τους σε κάθε σώμα των δυνάμεων των ΗΠΑ. Στη συνέχεια θα δούμε τη σχέση τους με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Στρατός ΗΠΑ (US Army)
Καθώς η εκπαίδευση των Ελλήνων αλεξιπτωτιστών είναι πάντα ίδια με αυτή των Αμερικανών τα χαρακτηριστικά των διακριτικών είναι παρόμοια. Έτσι και εκεί υπάρχουν τρείς κατηγορίες για τα άλματα στατικού ιμάντα τα οποία είναι τα ακόλουθα.

  1. Basic Parachutist Badge
    Αυτό το σήμα το λαμβάνει ο αλεξιπτωτιστής στατικού ιμάντα έπειτα από πέντε επιτυχημένα άλματα και ισχύει έως 29 άλματα στατικού ιμάντα.
    parachutist_badge_02
  2. Senior Parachutist Badge
    Το σήμα αυτό το φέρουν άτομα που έχουν κάνει από 30 και πάνω άλματα στατικού ιμάντα ή υπηρέτησαν σε μονάδα αλεξιπτωτιστών για πάνω από 24 μήνες ή έχουν ολοκληρώσει το σχετικό σχολείο με όνομα Jumpmaster στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών.
    parachutist_badge_03
  3. Master Parachutist Badge
    Αντίστοιχα, το επόμενο διακριτικό το φέρουν άτομα που έχουν κάνει πάνω από 64 άλματα στατικού ιμάντα ή έχουν υπηρετήσει σε μονάδα αλεξιπτωτιστών για πάνω από 36 μήνες ή έχουν παρακολουθήσει το σχετικό σχολείο.
    parachutist_badge_04

 
Μία διαφορά του Στρατού των ΗΠΑ με τον Ελληνικό Στρατό είναι ότι για τα άλματα ελέυθερης πτώσης υπάρχουν δύο σήματα, σε αντίθεση με τον Ελληνικό Στρατό που έχει ένα. Τα δύο αυτά σήματα είναι:

  1. Freefall Parachutist Badge
    Για να το οποίο απαιτείται η ολοκλήρωση του σχετικού σχολείου και η εκτέλεση τουλάχιστον ενός επιτυχημένου άλματος ελεύθερης πτώσης με χαρακτηριστικά μάχης, δηλαδή πλήρης φόρτος μάχης, νυχτερινό άλμα και υψηλό υψόμετρο που απαιτεί οξυγόνο.
    parachutist_badge_05
  2. Master Freefall Parachutist Badge
    Αυτό είναι το δεύτερο σήμα ελεύθερης πτώσης του Στρατού των ΗΠΑ το οποίο μπορεί να φέρει όποιος έχει ολοκληρώσει το σχετικό σχολείο, είναι ήδη κάτοχος του προηγούμενου σήματος ελεύθερης πτώσης και έχει φτάσει στη μέγιστη κατηγορία (πάνω από 64 άλματα) στατικού ιμάντα.
    parachutist_badge_06

Παλαιότερα υπήρχαν τρείς κατηγορίες στα σήματα ελεύθερης πτώσης στο Στρατό των ΗΠΑ αλλά από το 1994 υπάρχουν μόνο αυτά τα δύο.

 

Πολεμική Αεροπορία ΗΠΑ (US Air Force)
Αντίστοιχα με τις κατηγορίες του Στρατού, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει τρείς κατηγορίες στατικού ιμάντα και δύο για άλματα ελεύθερης πτώσης. Αυτά είναι:

  1. Basic Parachutist Badge
    Αυτό έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτό του Στρατού των ΗΠΑ αλλά διαφορετικό σήμα που το βλέπετε εδώ.
    parachutist_badge_07
  2. Senior Parachutist Badge
    Αυτό παρότι έχει κάτι κοινό με αυτό του Στρατού είναι αρκετά πιο δύσκολο στην απόκτηση καθώς πέρα από τα απαραίτητα σχολεία και τα τουλάχιστον 30 άλματα στατικού ιμάντα προϋποθέτει τα άλματα να είναι:
    • Τουλάχιστον δύο νυχτερινά άλματα.
    • Τουλάχιστον 15 άλματα με πλήρη φόρτο μάχης.
    • Τουλάχιστον δύο άλματα που είτε να δέχθηκαν επίθεση από το έδαφος είτε να υπήρξε πρόβλημα/εμπλοκή στο αλεξίπτωτο ή τέσσερα άλματα με πειραματικό/δοκιμαστικό εξοπλισμό.
    • Τουλάχιστον δύο νυχτερινά άλματα ως αρχηγός.
    • Τουλάχιστον 15 άλματα ως αρχηγός.

    Αν και μόνο αν ο υποψήφιος καλύπτει όλα τα παραπάνω μπορεί να φέρει το σήμα αυτό.
    parachutist_badge_08

  3. Master Parachutist Badge
    Επίσης αρκετά πιο απαιτητικό από το αντίστοιχο έμβλημα του Στρατού είναι αυτό του Master. Κερδίζεται έπειτα από 65 άλματα στατικού ιμάντα ύπο τον όρο ότι σε αυτά περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
    • Τέσσερα νυχτερινά άλματα.
    • 25 άλματα με πλήρη φόρτο μάχης.
    • Πέντε άλματα τα οποία είτε δέχθηκαν επίθεση είτε υπήρξε τεχνικό πρόβλημα ή 10 άλματα με πειραματικό/δοκιμαστικό εξοπλισμό.
    • Δύο νυχτερινά άλματα ως αρχηγός.
    • 15 άλματα ως αρχηγός.

    parachutist_badge_09

  4. Freefall Parachutist Badge
    Ίδιο σήμα και χαρακτηριστικά με του Στρατού των ΗΠΑ.
  5. Master Freefall Parachutist Badge
    Ίδιο σήμα και χαρακτηριστικά με του Στρατού των ΗΠΑ.

 

Πολεμικό Ναυτικό ΗΠΑ (US Navy)
Και φτάνουμε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Εδώ όλα τα σήματα είναι ίδια με αυτά του Στρατού για άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης πέρα από ένα που υπάρχει μόνο στο Πολεμικό Ναυτικό και τις Δυνάμεις Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Αυτό είναι το παρακάτω.

Navy and Marine Corps Parachutist Insignia
Φέρεται από οπλίτες ή αξιωματικούς που έχουν περάσει το σχολείο βασικής εκπαιδεύσεως αλεξιπτωτιστού στατικού ιμάντα, ελεύθερης πτώσης από σχολεία των ΗΠΑ ή πιστοποιημένες από τη κυβέρνηση σχολές στρατιωτικής εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών. Για να το φέρουν πρέπει έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τα παρακάτω:

  • Όλα τα απαιτούμενα άλματα στατικού ιμάντα για την ολοκλήρωση του σχετικού σχολείου
  • Όλα τα απαιτούμενα άλματα ελεύθερης πτώσης για την ολοκλήρωση του σχετικού σχολείου
  • Όλα τα απαιτούμενα άλματα ελεύθερης πτώσης από μεγάλο υψόμετρο (HALO) για επιχειρήσεις P3 (Premeditated Personnel Parachuting)

parachutist_badge_10

Και έτσι ολοκληρώσαμε και τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

 

Πουλάδες ΗΠΑ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Δύο είναι οι τρόποι για την απόκτηση αυτών των διακριτικών από Έλληνες στρατιωτικούς. Ο πρώτος είναι η παρακολούθηση των εν λόγω σχολείων στις ΗΠΑ που είναι αρκετά διαδεδομένο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, ο πιο σύνηθες τρόπος απόκτησης τους είναι από συνεκπαιδεύσεις σε Συμμαχικές ασκήσεις.

Κάθε Έλληνας στρατιωτικός που έχει αποκτήσει ένα τέτοιο διακριτικό μπορεί να το φέρει πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου. Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα.

 

Εδώ βλέπουμε τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Παπαδάκη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος που φέρει το σήμα Basic Parachutist των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

parachutist_badge_11

 

Στην επόμενη φωτογραφία είναι ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης ο οποίος φέρει το έμβλημα Master Parachutist των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

parachutist_badge_12

 

Τέλος, βλέπουμε τον ΕΜΘ Επιλοχία Πεζικού Λαναρά Ελευθέριο στα καθήκοντα του ως εκπαιδευτής στο Σχολείο Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) που φέρει το σήμα Master Freefall Parachutist των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

parachutist_badge_13


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου