Μπάρα

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Η οικονομική “ασπίδα” του Αιγαίου και η απόρρητη αποστολή Θεοφανίδη στα Ίμια το 1974!

 
 

Η οικονομική “ανάσταση” νησιών και νησίδων στο Αιγαίο ήταν, είναι και θα παραμείνει, η καλύτερη άμυνα και ο χειρότερος εφιάλτης της Τουρκίας! Το γράψαμε χθες με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε για τις σημαίες που ύψωσαν νεαροί σε βραχονησίδες. Επισημάναμε ότι οι σημαίες μόνες τους δεν κάνουν τίποτα. Η ζωή στα νησιά μας, η οικονομική δραστηριότητα είναι αυτή που μπορεί να τα θωρακίσει.
Υπενθυμίσαμε τη τελευταία προσπάθεια που έγινε το 1995 από τον τότε υφυπουργό Μανώλη Μπεντενιώτη. Οι Τούρκοι αντέδρασαν με τα Ίμια. Υπήρχε κι άλλη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 1974!!! Πρωταγωνιστής ήταν ο αείμνηστος ναύαρχος του ΠΝ και Βατραχάνθρωπος Γιάννης Θεοφανίδης.

1995- Πρόγραμμα αξιοποίησης βραχονησίδων
Ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Μανώλης Μπεντενιώτης, πρότεινε στον Ανδρέα Παπανδρέου την υλοποίηση ενός προγράμματος εγκατάστασης πολιτών σε μικρά νησιά του Αιγαίου.Προέβλεπε να δοθούν κίνητρα για την εγκατάστασή τους σ΄ αυτά με στόχο να υποστηριχθεί η χλωρίδα και η πανίδα τους. Το κράτος θα εξασφάλιζε τη στέγαση και τις βασικές ανάγκες για τη διαβίωση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε αμέσως το πράσινο φως.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε άμεσα και αφορούσε 18 βραχονησίδες. Προβλεπόταν εγκατάσταση στη Ρω, το Φαρμακονήσι, την Ψέριμμο, τη Στρογγύλη.
Το πρόγραμμα προχωρούσε ταχύτατα και κάποιες βραχονησίδες κατοικήθηκαν. Οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι αυτή η υπόθεση θα έβαζε ταφόπλακα στις διεκδικήσεις τους. Έκαναν τα Ίμια και η κυβέρνηση Σημίτη που στο μεταξύ είχε πάρει την εξουσία , έβαλε το πρόγραμμα στο “χρονοντούλαπο της ιστορίας”.

Η αποστολή Θεοφανίδη -Γιαννακάκου το 1974
1974. Η χούντα μόλις έχει πέσει, τα γεγονότα της Κύπρου έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό. Η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αναβρασμό με τον τουρκικό κίνδυνο να καραδοκεί.
Αρχηγός του ΓΕΝ έχει αναλάβει ο Αντιναύαρχος Σ. Κονοφάος.
Εκείνη τη περίοδο φώναξε στο γραφείο του δύο βατραχανθρώπους. Τον Θεοφανίδη και τον Γιαννακάκο.
Τους ανέθεσε μια αποστολή την οποία πολλά χρόνια μετά, με αφορμή τη κρίση στα Ίμια ο Γιάννης Θεοφανίδης είχε αποκαλύψει στον αείμνηστο στρατιωτικό συντάκτη Σαράντη Μιχαλόπουλο, ο οποίος και την έγραψε στο βιβλίο του “Φλογισμένα Κύματα”.

Η αποστολή ήταν η εξής:
Θεοφανίδης και Γιαννακάκος θα νοίκιαζαν ένα σκάφος και θα πήγαιναν σ΄ όλες τις νησίδες και τα μικρά νησάκια του Αιγαίου.
Μαζί τους ένας γεωπόνος ο οποίος θα αποφάσιζε ποιες απ΄ αυτές τις νησίδες θα μπορούσαν να κατοικηθούν!

Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε το 1974!
Οι δύο “βάτραχοι” περιπλανήθηκαν” για μήνες στο Αιγαίο. Πέρασαν από παντού. Και φυσικά από τα Ίμια!

Επιστρέφοντας μαζί με το γεωπόνο, συνέταξαν μια αναλυτική αναφορά η οποία κατατέθηκε στον Α/ΓΕΝ και φυσικά στον τότε ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αβέρωφ. Τι έγινε εκείνη η αναφορά του 1974… κανείς ποτέ δεν έμαθε.
Όταν ξέσπασε η κρίση των Ιμίων, ο Θεοφανίδης πήρε τηλέφωνο όποιον δημοσιογράφο και πολιτικό γνώριζε. Και γνώριζε πολλούς.

”Υπάρχει η αναφορά μας από το 1974, βρείτε τη, χρησιμοποιήστε τη”, φώναζε με τη γνωστή βροντερή φωνή που είχε.

Κανένας δεν έσπευσε να τη βρει. Ή μήπως τη βρήκαν και προτίμησαν να την αφήσουν καταχωνιασμένη στα συρτάρια τους;

Όπως και να ΄χει η αποστολή του 1974, δείχνει ότι όσα ζήσαμε 22 χρόνια μετά στα Ίμια, μάλλον δεν ήταν και τόσο απρόβλεπτα.

Πηγή; militaire.gr

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου