Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη λήξη του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα από την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου, θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις στο νησί της Λήμνου, με αιχμή Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.
Πρόκειται για το Διεθνές επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο “Lemnos Island, Armistice of Mudros and the End of WW1: History and Legacies, που θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο στις 25-28 Μαΐου 2018, με την συμμετοχή πολλών σημαντικών και διακεκριμένων, Ελλήνων και ξένων, επιστημόνων.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αμυνας, Ναυτιλίας και του ΕΟΤ, ενώ συνδιοργάνωτές είναι η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΓΕΣ/ ΔΙΣ), η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λήμνου, και ο Σύλλογος «Φίλοι των ΑΝΖΑΚ από την Λήμνο» κ.α.
Στο συνέδριο μία μεγάλη ομάδα από ομιλητές, ιστορικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, ειδικούς αναλυτές γνώμης καθώς και επιχειρηματίες θα μιλήσουν την ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημασίας της υπογραφής της Συνθήκης (ανακωχής) του Μούδρου, αλλά και για την χρήση της ιστορικής κληρονομιάς ως πόρος ανάπτυξης ενός τόπου.
Πέραν του Συνεδρίου, συνδιοργανώνονται επίσης μια σειρά δράσεων για το καλοκαίρι του 2018 τιμώντας την προαναφερόμενη εκατονταετηρίδα, που τελείωσε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή μας.
«Έτσι, αναφερεται, 100 χρόνια μετά προχωράμε όλοι μαζί να δούμε τι έγινε εκείνη την εποχή, τι προκάλεσε αυτή η Συνθήκη στην πολιτική ιστορία της χώρας μας, και βέβαια πως αυτή η σημαντικότατη υπόθεση, πως μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς στην πολιτιστική διαχείριση παρόμοιων δράσεων».
Κύριος καλεσμένος του συνεδρίου είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Για την σημασία του συνεδρίου μίλησαν χθες στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), όπου έγινε η παρουσίαση του, από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου.
Συγκεκριμενα μίλησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φίλων ΑNΖAK Λήμνου (“Lemnos’ Friends of Anzac”) , κ.Στέλιος Μάντζαρης , ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού Ταξίαρχος Ν.Δελατόλας, η Ζωζώ Λιδωρίκη, Πρόεδρος της Εταιρείας « Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου) και ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Γιώργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ), ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Αντιπτέραρχος ε.α. Γρ. Πρεζεράκος, εκπρόσωπος του ΑΝΥΕΘΑ κ Φ. Κουβέλη, εκπρόσωποι όλων των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Ισμήνη Α. Κριάρη, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. Αθανάσιος Παναγόπουλος, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι επιστημονικών, επιχειρηματικών και πολιτιστικών και φορέων της Λήμνου και πολλοί άλλοι.
Ποια είναι η ANZAC;
Στις αρχές του 1915, ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ελπίζοντας ότι η κατάληψη των Δαρδανελλίων θα είχε ως αποτέλεσμα τη διεκδίκηση της Κωνσταντινούπολης, έδωσε την άδεια στη Μεγάλη Βρετανία να χρησιμοποιήσει τη Λήμνο ως ναυτική βάση.
Στόχος των συμμαχικών δυνάμεων ήταν να χρησιμοποιήσουν το νησί ως ορμητήριο για την απόβαση στην Καλλίπολη και ως βάση για την εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη των στρατιωτών.
Στην Καλλίπολη θα ήταν η πρώτη φορά που το νεοσύστατο σώμα ANZAC, δηλαδή το Αυστραλιανό και Νεοζηλανδέζικο Εκστρατευτικό Σώμα (Australian and New Zealand Army Corps- ANZAC) θα έπαιρνε μέρος σε πολεμική αναμέτρηση.
Μεταξύ των στρατιωτών της ΑΝΖΑC υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες, οι οποίοι είναι θαμμένοι σε στρατιωτικά νεκροταφεία, στην χερσόνησο της Καλλίπολης.
Οι τραυματίες νοσηλεύονταν στην Λήμνο, σε νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στο χωριό Σαρπί Λήμνου, καθώς και σε πλοία.
Περίπου 4.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες νοσηλεύθηκαν στην Λήμνο με την συνδρομή 96 Αυστραλίδων νοσοκόμων.
Όμως, πολλοί πέθαναν και θάφτηκαν σε δύο συμμαχικά νεκροταφεία στην Λήμνο, στο Πορτιανού και στον Μούδρο.
Συνολικά, στην Λήμνο είναι θαμμένοι 148 Αυστραλοί και 76 Νεοζηλανδοί στρατιώτες.
Το Συνέδριο, που αποτελεί όχι μόνο γεγονός Εθνικής αλλά και Παγκόσμιας σημασίας, τελεί υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, παραρτήματος της UNESCO και του Γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα καθώς και μιας ολόκληρης σειράς οργανισμών και Υπηρεσιών.
Υποστηρίζεται δε απο την οργάνωση EYCH 2018 (Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018), που το έχει ήδη εντάξει στα Ευρωπαϊκά Δρώμενα υψηλής αξίας για το 2018.
Ιδιαίτερη θεωρείται η συμβολή του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, το οποίο θα ενισχύσει τις εκδηλώσεις με εκθέματα.
Πηγή: militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου