Μπάρα

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

SOS κινδυνευει η Λεσβος !

Εχουν καταλαβει την πλατεια και κανεις δεν αντιδρα.....
Κανενας νομος δεν εφαρμοζεται....
Αυριο οταν θα μπουν στα σπιτια με το ετσι θελω ; 
Τι θα γινει ;
 


Για κατάληψη της πλατείας Σαπφούς μίλησε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος όπως είπε, επικοινώνησε με τον Υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα και με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το θέμα και ζητώντας φυσικά να κάνουν ότι είναι απαραίτητο ώστε να λήξει το συντομότερο η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς.


Σε απόγνωση στην κυριολεξία είναι οι κάτοικοι στην Μυτιλήνη από την τρίτη ημέρα κατάληψης της κεντρικής πλατείας του νησιού, προκαλώντας έντονους πονοκεφάλους ενόψει τουριστικής περιόδου και πολλών αφίξεων τουριστών στην χώρα μας γενικώς.

Διορία μιας ώρας έδωσε η αστυνομία στους δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν στήσει αντίσκηνα πάνω στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, προκειμένου να αποχωρήσουν.

Yπάρχουν φόβοι μήπως το σκηνικό αυτό επαναληφθεί και σε άλλες πλατείας άλλων ελληνικών νησιών από την απόγνωση που υπάρχει.

Περισσότεροι από 200 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, παραμένουν στην πλατεία «Σαπφώ» στο κέντρο της Μυτιλήνης στη Λέσβο για τρίτη συνεχή ημέρα σήμερα Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου αλλά και κακές συνθήκες διαβίωσης στον στρατόπεδο της Μόρια .

Ο δήμαρχος της Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός ζήτησε από την αστυνομία να εκκενώσει αμέσως την πλατεία και να αποκαταστήσει την τάξη, δηλώνοντας ότι οι πολίτες και η πόλη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο άσκησης πίεσης στις αρχές.

Η πορεία και οι διαμαρτυρίες τροφοδοτήθηκαν από φήμες ότι ένας Αφγανός πρόσφυγας που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί στη Μόρια λόγω των ανεπαρκών υπερπλήρων εγκαταστάσεων, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πέθανε εκεί.

Στο μεταξύ, η ένταση έχει ανεβεί στην πλατεία αφού έγινε γνωστό ότι τελικά πέθανε ο Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο και εδώ και τέσσερις μέρες καταγγέλλεται πως είχε πεθάνει εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό.

Ο Αφγανός πρόσφυγας νοσηλευόταν με σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.



Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωναν ότι ο 40χρονος έφθασε με τη σύζυγό του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν από 20 μέρες στη Λέσβο. Και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

Με τη γνωστοποίηση του θανάτου του 40χρονου Αφγανού σήμερα, στα αιτήματα των διαδηλωτών για την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει, τον απεγκλωβισμό τους από το νησί καθώς και την άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής στον καταυλισμό, προστέθηκε και αυτό της τιμωρίας των υπευθύνων για το θάνατο του συμπατριώτη τους.

Οι συνθήκες στη Μοριά συνεχίζουν να παρουσιάζουν πολλά προβλήματα , καθώς σήμερα φιλοξενούν περισσότερους από 6.500 μετανάστες που υπερβαίνουν κατά πολύ την ικανότητα του στρατοπέδου, ενώ ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων στη Λέσβο έχει ανέλθει σε σχεδόν 9.000.

Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τις επόμενες ώρες αλλά η παρουσία τόσων προσφύγων έχει δημιουργήσει προβλήματα στους καταστηματάρχες και τους έμπορους της περιοχής , ενώ πάντα υπάρχει και ο φόβος να ξεσπάσουν επεισόδια .

Αντιδράσεις από το δήμο

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε πως επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το θέμα και ζητώντας φυσικά να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να λήξει το συντομότερο η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, πέραν της συνάντησης το μεσημέρι για τον καθαρισμό της πλατείας, ο κ. Γαληνός έχει συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους των μεταναστών και προσφύγων στην πλατεία από τους οποίους απαίτησε να αποχωρήσουν άμεσα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας και πάνω από όλα την τοπική κοινωνία που τους φιλοξενεί».
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Γαληνός δήλωσε πως «η τοπική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και τέτοιες προκλητικές ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλληλοβοήθεια, το σεβασμό και την αλληλεγγύη -δεν βοηθούν κανένα. Αντίθετα, υποδαυλίζουν την κοινωνική συνοχή και υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά».

Η κατάσταση στα νησιά μας είναι σε οριακό σημείο και εφόσον ο Ερντογάν, ειδικά ενόψει τουρκικών εκλογών» αυξήσει και πάλι τις ροές προσφύγων τότε θα αντιμετωπίσουμε ως χώρα πάρα πολύ μεγάλα και σοβαρότατα προβλήματα.

Η Τουρκία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το υπόλοιπο ποσό από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες για τους Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει δεχτεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και η ΕΕ ήδη χορηγεί 3 δισεκ. ευρώ για να τους στηρίξει, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ωστόσο ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

«Οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Είπαν ότι θα έδιναν 3 δισεκ. ευρώ και άλλα 3 δισεκ. ευρώ για στήριξη, αλλά μέχρι τώρα έχουν μπει στα ταμεία μας 850 εκατομμύρια. Αν σκοπεύετε να δώσετε αυτά τα χρήματα, δώστε τα. Αυτό το έθνος έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας», είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: www.pentapostagma.gr
 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου