Μπάρα

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ο γιγάντιος βάτραχος της λίμνης Τιτικάκα




Το είδος Telmatobius coleus είναι ένα είδος πολύ μεγαλόσωμων βατράχων που ζουν μόνον στη λίμνη Τιτικάκα της Νότιας Αμερικής. Οι ντόπιοι πληθυσμοί τους κυνηγούς για το κρέας τους και έτσι απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση.

Ο Τελματόβιος ο σάκος Telmatobius culeus (ασκός) κοινώς γνωστός ως βάτραχος στα νερά της Τιτικάκα είναι ένα πολύ μεγάλο και άκρως απειλούμενο είδος βατράχου στη λίμνη Τιτικάκα και τα ποτάμια που εκβάλλουν σε αυτή. Το μήκος του μπορεί να φθάσει το μισό μέτρο και το βάρος του το ένα κιλό· διαθέτει τεράστια πίσω πόδια.


Το περίεργο είναι ότι, αν και θεωρητικά είναι αμφίβια ζώα και έχουν πνεύμονες, δεν χρειάζεται να ανέβουν στον αέρα για να αναπνεύσουν, επειδή έχουν συνηθίσει να προσλαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται μέσα από το νερό με το δέρμα τους. Κατά τον Κουστώ, η προσαρμογή αυτή οφείλεται στο ότι έτσι κι αλλιώς η ατμόσφαιρα είναι πολύ αραιή σε τέτοιο υψόμετρο (3.854μ.) και η χρήση των πνευμόνων θα ήταν δύσκολη, αν δεν αυξανόταν υπερβολικά το μέγεθός τους, ενώ η απευθείας παραλαβή του οξυγόνου είναι απλούστερη.

Εντωμεταξύ τον Οκτώβρη του 2016 Μυστηριώδης ήταν ο θάνατος 10.000 βατράχων απειλουμένου είδους στη λίμνη Τιτικάκα


Οι αξιωματούχοι άγριας ζωής στο Περού διερευνούν το μαζικό θάνατο χιλιάδων σπάνιων βατράχων κοντά στα σύνορα με την Βολιβία.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων, περίπου 10.000 βάτραχοι της λίμνης Τιτικάκα έχουν βρεθεί νεκροί, τόσο στη λίμνη όσο και σε παρακείμενα ποτάμια. Τα άκρως απειλούμενα αμφίβια πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους από τα μολυσμένα νερά των βιοτόπων τους.
Μετά την εμφάνιση χιλιάδων νεκρών βατραχιών στην επιφάνεια του ποταμού Κοάτα στο νότιο Περού τις τελευταίες ημέρες, η Εθνική Υπηρεσία Δασών και Άγριας Φύσης (Serfor) ξεκίνησε να ερευνά τις συνθήκες πίσω από το ανησυχητικό φαινόμενο.
«Σύμφωνα με τις δηλώσεις κατοίκων και δείγματα που λήφθηκαν κατά τις ημέρες μετά το περιστατικό, πιστεύεται ότι περισσότερα από 10.000 βατράχια επλήγησαν σε μία έκταση περίπου 50 χιλιομέτρων», αναφέρει η υπηρεσία σε επίσημη ανακοίνωσή της.
Το περιστατικό ανέφερε πρώτη μια περιβαλλοντική ομάδα με το όνομα «Επιτροπή κατά της μόλυνσης του ποταμού Κοάτα», η οποία κατηγορεί τις αρχές ότι αγνοούν τη σοβαρή ρύπανση του ποταμού. Για να διαμαρτυρηθούν, τα μέλη της οργάνωσης έφεραν 100 νεκρούς βατράχους στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της επαρχίας, Πούνο.
Οι συγκεκριμένοι μεγάλοι, πράσινοι βάτραχοι, το δέρμα των οποίων διαθέτει χαρακτηριστικές ρυτίδες και ζάρες, ζουν μόνο στη λίμνη Τιτικάκα, τη μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής, και τα ποτάμια που καταλήγουν σε αυτή. Οι πτυχώσεις του δέρματος βοηθούν τους βατράχους να αναπνέουν στο μεγάλο υψόμετρο των βιοτόπων τους στα βουνά των Άνδεων, το οποίο αγγίζει έως και τα τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το είδος έχει χαρακτηριστεί ως «κρίσιμα απειλούμενο» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, η οποία εκτιμά ότι ο πληθυσμός του μειώθηκε κατά 80% τα τελευταία 15 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου