Μπάρα

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Γιώργος Μπαλταδώρος: Σκάφος σπεύδει από την Κρήτη στο σημείο όπου κατέπεσε το Mirage 2000 – 5! (BINTEO)

vythos1-768x532

Μια ακόμα δύσκολη αποστολή καλούνται να φέρουν τις πέρας οι ερευνητές και τα στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που εδρεύει στην Κρήτη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μεταδίδει το ekriti.gr, σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ πρόκειται να αποπλεύσει τις επόμενες ώρες. Τελικός προορισμός η θαλάσσια περιοχή της Σκύρου και το σημείο που έπεσε το Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας. Εκεί δηλαδή όπου έχασε την ζωή του ο ήρωας σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος.
Γιώργος Μπαλταδώρος – Οι τελευταίες λεπτομέρειες
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάς, περίπου στις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας, 16.04.2018, καθορίζονταν οι τελευταίες λεπτομέρειες της επιχείρησης, καθώς η Πολεμική Αεροπορία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα επιχειρήσει να «πάρει απαντήσεις» για τα αίτια που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία και στην απώλεια ενός έμπειρου αεροπόρου, αλλά και ενός εκ των δύο πιο σύγχρονων τύπων μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει στο οπλοστάσιό της.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιχείρηση αναμένεται με αγωνία από τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης που έχει συσταθεί από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, προκειμένου οι Αξιωματικοί της ΠΑ να έχουν στα χέρια τους κάθε διαθέσιμο στοιχείο. Και τι περισσότερο από το ίδιο το αεροσκάφος, το οποίο (σ.σ. το μεγαλύτερο τμήμα του) βρίσκεται σε βάθος 800 μέτρων. Ενώ κομμάτια του έχουν «απλωθεί» σε μια ακτίνα που υπολογίζεται στα 400 μέτρα!
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και σε αυτή την αποστολή, οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ θα χρησιμοποιήσουν τα ηχοβολιστικά και τα τηλεχειριζόμενα οχήματα που διαθέτουν προκειμένου να φτάσουν στο μαχητικό που χειρίζονταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος, να το καταγράψουν και στη συνέχεια – αν είναι εφικτό – να το ανελκύσουν. Οι δυσκολίες είναι δεδομένες, ωστόσο το εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό του σκάφους εγγυάται ουσιαστικά το ίδιο το αποτέλεσμα, το οποίο είναι και ένα μεγάλο «στοίχημα» για όλους τους συμμετέχοντες.
Το έχουν ξανακάνει!
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως από την Τρίτη 28 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, είχε πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ανέλκυση τμημάτων και μειζόνων συγκροτημάτων αεροσκάφους F-16 Blk 52+, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 4 Δεκεμβρίου 2014 (με το πλήρωμα να κάνει με επιτυχία χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων και να διασώζεται) προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του. Το αεροσκάφος ανήκε στη δύναμη της 343 Μοίρας και είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής.
Στην –τότε- επιχείρηση ανέλκυσης του αεροσκάφους, από βάθος περίπου 1000 (!) μέτρων, συμμετείχαν ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Διερεύνησης του Αεροπορικού Ατυχήματος της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), δύτες της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της ΠΑ και ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο είχε και την ευθύνη υλοποίησης της ανέλκυσης. Οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση επέβαιναν και τότε στο Ωκεανογραφικό Σκάφος «Αιγαίο».
Βέβαια, στην επιχείρηση που πρόκειται να αρχίσει τις επόμενες ώρες, με τη «σφραγίδα» των ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ, η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγαλύτερη, καθώς η πτώση του αεροσκάφους Mirage 2000-5 στοίχησε τη ζωή σε έναν μαχητή του Αιγαίου…

Δείτε το βίντεο από την επιτυχημένη αποστολή ανέλκυσης του F-16, από το σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ


 Πηγή: ekriti.gr

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου