Μπάρα

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

ΑΘΑΝΑΤΟΣ! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ MIRAGE 2000-5 Mk2 ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

balta1

Στην περιοχή βρέθηκαν συντρίμμια, η κάσκα του, η μικρή σωστική λέμβος, το κιτ επιβίωσης, καθώς και στοιχεία που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι είναι νεκρός

baltadoros_main01

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος που υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο ιπτάμενος που έχασε την ζωή του, στην πτώση του Mirage 2000-5 που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου. Στην περιοχή βρέθηκαν συντρίμμια, η κάσκα του, η μικρή σωστική λέμβος, το κιτ επιβίωσης, καθώς και στοιχεία που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι νεκρός

pilotos-miraz

Ο 34χρονος Σμηναγός (γεννημένος το 1984) ήταν πατέρας δύο παιδιών,  είχε γεννηθεί στο Μαυροβούνι Καρδίτσας και διέμενε στην Πετρούπολη.

baltadoros1

Στο προφίλ, που διατηρούσε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, δεσπόζει μια φωτογραφία με Μιράζ η οποία έχει δεχθεί τα σχόλια φίλων του στο facebook, ενώ πολλοί από αυτούς είναι και αυτοί «ιπτάμενοι». Επίσης υπάρχει άλλη μία φωτογραφία από ανέμελες διακοπές του αδικοχαμένου πιλότου.

baltadoros

Τι λένε τα Ξένα ΜΜΕ
Τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα σημειώνουν πως η συντριβή του αεροσκάφους έρχεται λίγες ημέρες αφότου Έλληνες στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά τουρκικού ελικοπτέρου
Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της συντριβής του ελληνικού Mirage με τον πιλότο του αεροσκάφους να αγνοείται.

63779

Τα διεθνή ΜΜΕ παραθέτουν χάρτες και μεταδίδουν τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνοντας ότι ο πιλότος του αεροσκάφους που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου,συμμετείχε σε επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.
Τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα σημειώνουν πως η συντριβή του αεροσκάφους έρχεται λίγες ημέρες αφότου Έλληνες στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά τουρκικού ελικοπτέρου. Ελλάδα και Τουρκία ερίζουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Γαλλικό δίκτυο ouest-france
Το γαλλικό δίκτυο υποστηρίζει ότι το Mirage – 5 κατέπεσε βόρεια της Σκύρου ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο πιλότος χρησιμοποίησε επιτυχώς το σύστημα εκτίναξης .Το ελληνικό μαχητικό συνετρίβη στη θάλασσα κοντά στη Σκύρο.
Ο Έλληνας πιλότος που αγνοείται συμμετείχε σε μια επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.Ακτοφυλακές και ναυτικά σκάφη «χτενίζουν» την περιοχή κοντά στη Σκύρο.
Γερμανικό δίκτυο N-tv:Κατέπεσε ελληνικό αεροσκάφος
«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ψάχνει έναν πιλότο της», γράφει το γερμανικό δίκτυο N-tv.
«Ένα Mirage-5 που πετούσε πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος κατέπεσε στη θάλασσα λίγο πριν προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σκύρου. Ο Έλληνας πιλότος συμμετείχε σε διαδικασία αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών», γράφει το γερμανικό δίκτυο και προσθέτει:
«Τα δύο γειτονικά κράτη «παλεύουν» εδώ και δεκαετίες για τα κυριαρχικά δικαιώματα πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος».
Bρετανική εφημερίδα Express
Ελληνικό μαχητικό κατέπεσε έπειτα από αερομαχία με τουρκικό αεροσκάφος, γράφει η βρετανική εφημερίδα Express.
Ένα αεροσκάφος συνετρίβη ανοιχτά της Σκύρου μετά από ισχυρισμούς για αερομαχία με τουρκικό αεροσκάφος σε διαφιλονικούμενο εναέριο χώρο λίγες μέρες αφότου Ελληνες στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ελικοπτέρου.To Mirage 2000-5, που κατέπεσε κοντά στη Σκύρο,φέρεται να επέστρεψε στη βάση μετά την αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών αεριωθούμενων.
Ωστόσο, η Τουρκία αρνήθηκε να έχει αεροπλάνα στην περιοχή. Η συντριβή του ελληνικού Mirage έρχεται την ώρα που αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο.
Τη Δευτέρα, Έλληνες στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά τουρκικού ελικοπτέρου στο Αιγαίο.
Daily Mail
Ελληνικό μαχητικό συνετρίβη σήμερα στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια της Σκύρου, δύο μέρες αφότου Έλληνες στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τουρκικού ελικοπτέρου, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Η συντριβή του αεροσκάφους σημειώνεται μετά από καθημερινές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα που παραθέτει στο άρθρο του φωτογραφία της Σκύρου.
«Το ελληνικό Mirage 2000-5 συνετρίβη βόρεια της Σκύρου», όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.
331 Μοίρα Παντός Καιρού
Παράσταση: Ο Θησέας δείχνει το στόχο σε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.
Χαρακτηριστικό Κλήσης: ΘΗΣΕΑΣ
Η 331 Μοίρα ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την ΠΑ. Έμβλημα της Μοίρας είναι ο αρχαίος ήρωας Θησέας.
Τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της ΠΑ.
Ο κύριος ρόλος της 331 Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Για το σκοπό αυτό διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου. Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.
Την 1η Μαρτίου 2007 η Μοίρα ξεκίνησε η προετοιμασία της παραλαβής των νέων αεροσκαφών Mirage 2000-5. Στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους τα πρώτα Μ2000-5 ICMS Mk-III προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιπταμένων από Γάλλους Ιπταμένους της FAF και της DASSAULT έτσι ώστε τον Μαΐο του 2008 να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Μοίρας. Η επιτυχής πορεία της Μοίρας συνεχίστηκε καθώς αναβαθμίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα όπλα όπως βλήματα MICA EM/IR και αλλά και το υποστρατηγικό βλήμα SCALP με το οποίο δύναται πλέον να εκτελέσει προσβολές στόχων εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.


Το χρονικό της τραγωδίας με το Mirage 2000 – 5
Ο συναγερμός στις τάξης της Πολεμικής Αεροπορίας σήμανε λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης (12.04.2018). Τότε έγινε γνωστό πως είχε χαθεί το στίγμα αεροσκάφους Mirage 2000 – 5 που επέστρεφε στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο μετά από επιχείρηση αναχαίτισης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας «σήμερα στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου».
Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεφε στη βάση του μετά από επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών. Η πτώση του, αξίζει να σημειωθεί, δεν σχετίζεται με την αναχαίτιση. Μάλιστα, τόσο το ελληνικό υπουργείο Άμυνας όσο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή στην πτώση του ελληνικού μαχητικού.
Ο πιλότος του δεύτερου μαχητικού ήταν εκείνος που ενημέρωσε ότι έχασε την επικοινωνία με το Mirage 2000 – 5. Το μοιραίο αεροσκάφος ανήκε στην Μοίρα 331 Παντός Καιρύ Θησέας που εδρεύει στην 104 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα απο τα αεροσκάφη επιφυλακής.
Άμεσα, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις όλων των σωμάτων για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Συμμετείχαν: η φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού που άλλαξε πορεία για να συμμετάσχει στις έρευνες, δυο ελικόπτερα Sikorsky, ένα Super Puma, κι ένα Chinook στο οποίο επιβαίνει μονάδα των ΟΥΚ. Από πλευράς Λιμενικού, στις έρευνες για τον πιλότο του μαχητικού συμμετείχαν τέσσερα σκάφη και ένα ελικόπτερο.





Πηγή:  makeleio.gr


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου