Μπάρα

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Κομμένος ουδέτερος... Προσοχή σε ότι πάει ''στραβά'' στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας

Κομμένος ουδέτερος... Προσοχή σε ότι πάει ''στραβά'' στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας

Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό, ας θυμηθούμε τι γίνεται με τον
κομμένο ουδέτερο σε στύλο του ΔΕΔΔΗΕ ή πριν τον κόμβο στο μετρητή γενικότερα.
Κατ αρχήν οτιδήποτε μας δείχνει σημάδια ότι δεν είναι η... καθημερινότητα στο σπίτι όπως ήταν, πρέπει να δείνουμε την δέουσα σημασία, διότι μπορεί το παραμικρό να είναι επικίνδυνο για ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά!
Πρόσφατα, κλήθηκα σε νυχτερινή βλάβη. Αμέσως ανταποκρίθηκα διότι η κυρία που με πήρε αργά τη νύχτα μου ανέφερε ότι είχε τρία παιδιά, μάλιστα το ένα με προβλήματα υγείας. Η μικρή ιστορία έχει ως εξής...
Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα γύρω στις 22:40 πριν λίγες ημέρες. Μια κυρία μου είπε ότι τους χτυπάει το ρεύμα όπου αγγίζουν σε μεταλλικά (βρύσες, ψυγείο κλπ) και ότι έχει τα παιδιά στο σπίτι και ο σύζυγος είναι ακόμη στη δουλειά. Με ρώτησε πότε μπορώ να πάω.... Αμέσως, της απάντησα, διότι είναι κλασική περίπτωση βλάβης και πολύ επικίνδυνη! Φτάνοντας στο σπίτι αντίκρυσα το ένα παιδί σκαρφαλωμένο σε ένα σκαμπό να έχει μπει το μισό μες στο ψυγείο, ξυπόλητο μάλιστα! Τα άλλα δύο παιδιά έτρεχαν ξυπόλυτα παίζοντας μέσα στο σπίτι. Είπα στη μητέρα τους να τα πάει στο δωμάτιο γιατί δε πρέπει να είναι ξυπόλητα όταν καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τα ηλεκτρολογικά! Όπως και έγινε.
Η πρώτη δοκιμή, της είπα να ανοίξει ένα μάτι κουζίνας, το μικρό μάλιστα και εγώ ήμουν στον ηλεκτρικό πίνακα. Αφού τον είχα ανοίξει και είχα ελέγξει όλες τις συνδέσεις, μπάρα ουδέτερου γείωσης κλπ και μέτρησα τάση 228V της είπα να ανοίξει το μάτι το μικρό της κουζίνας. τότε ως δια μαγείας η τάση στον ηλεκτρικό πίνακα ήταν κάτω από 180V!!! Εννοείται ότι έπεσε και η φωτεινότητα, μόνο με το μικρό ματάκι της κουζίνας. Μόλις ανοίξαμε το μεγάλο ....έσβησαν τα πάντα!!!! Είχε πέσει κάτω από τα 150V!!
Επόμενη κίνηση να μετρήσω στο μετρητή. Μη βιαστείτε μερικοί να μου πείτε ότι απαγορεύεται να ανοιχτεί το καβούκι. Και βέβαια θα το άνοιγα από τη στιγμή που συνεργείο για τέτοιες βλάβες δεν πρόκειται να ανταποκριθεί ποτέ στην επαρχία τέτοια ώρα. Επίσης, το καβούκι ήταν ήδη χωρίς ασφάλεια από προηγούμενους. Τελοσπάντων και κλειστό να ήταν θα το άνοιγα. Η ''παρανομία'' είναι μικρή. Εξάλου μια μέτρηση θα παίρναμε. Όπως και έγινε. Πρίν την ασφάλεια λοιπόν του ρολογιού το όργανο έδειχνε 220κάτι βολτ. Με το που ανοίγαμε κάποια κατανάλωση έπεφτε στα επίπεδα που σας προανέφερα! Άρα η βλάβη ήταν καθαρά από το καλώδιο του ΔΕΔΔΗΕ ή από το δίκτυό τους γενικότερα.
Απεικόνιση συστήματος ΤΝ. Μελετώντας το παρακάτω σχήμα, είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε αν κοπεί ο ουδέτερος πριν τον κόμβο του μετρητή, τι μπορεί να συμβεί... 

tn system

Εδωσα τις απαραίτητες συμβουλές και στο σύζυγο που έφτασε εκείνη την ώρα και φυσικά τα παιδιά δεν κατέβηκαν από τα κρεβάτια τους, μέχρι την επόμενη το πρωί που γύρω στις 9 το πρωί, συνεργείο τρου ΔΕΔΔΗΕ ήταν εκεί!!! Διαπίστωσε τη βλάβη στο καλώδιο (σχεδόν κομμένος εντελώς ο ουδέτερος) αλλάχθηκε και ...τέλος καλό όλα καλά. (Μπράβο πάντως στο ΔΕΔΔΗΕ για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος)
Έφταιγε όμως μόνο το καλώδιο του ΔΕΔΔΗΕ; Φυσικά και όχι. Όταν είμαστε σε σύστημα ΤΝ νομίζουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εγγυάται με την ουδετέρωση για την ασφάλειά μας. Και όμως άπειρες φορές θα διαπιστώσουμε (όπως και αυτή) ότι κανένας ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλειά μας 100%. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγχουμε τακτικά (1 φορά το χρόνο) τη γείωσή μας. Στην προκειμένη περίπτωση η γείωση ήταν σχεδόν έως εντελώς ανύπαρκτη. Υπάρχουν βέρβαια πολλοί άθλιοι ιδιοκτήτες και επαγγελματίες που έχουν ακίνητα χωρίς γειώσεις, αλλά μη σταθούμε σε αυτούς. Αφού δεν υπάρχει εφαρμοστής των νόμων, πρέπει εμείς να μεριμνούμε για την ασφάλειά μας. Ένας ηλεκτρολόγος με γειωσόμετρο, μία φορά το χρόνο ΔΕΝ κοστίζει τίποτα.
Σας ζάλισα με ακόμη μια μικρή ιστορία, διότι πραγματικά καθημερινά περιστατικά που μπορεί να μας φαίνονται απλά, αυτά είναι άκρως επικίνδυνα! Ειδικά όταν 3 παιδιά υπάρχουν και ζουνε σε ένα σπίτι. Προσοχή σε ότι ''περίεργο'' βλέπετε στα ηλεκτρολογικά. Τίποτε δεν είναι φυσιολογικό όταν σας τσιμπάει το ρεύμα ή όταν τρεμοπαίζουν τα φώτα ή σβήνει στα καλά καθούμενα ο υπολογιστής μας και πολλά άλλα.
Όταν μια γείωση δουλεύει καλά, τότε και να κοπεί ο ουδέτερος της ΔΕΗ οπουδήποτε, εμείς είμαστε ασφαλείς και η εγκατάστασή μας μαζί και κυρίως τα παιδιά μας. Άσε που άμα η γέιωση είναι αρκετά καλή, τότε δεν θα καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα του ουδέτερου στην περιοχή, εκτός αν καούν τα πάντα στου γείτονα!!!
Μερικές συμβουλές και πάλι
Τακτικός έλεγχος της γείωσης. Δεν επαναπαυόμαστε επειδή είμαστε σε ΤΝ (ακόμη χειρότερα και πιο ύπουλα θα την πάθουμε)
Έλεγχος του ρελέ διαρροής (αν υπάρχει, αν δεν υπάρχει τότε κακό του κεφαλιού μας)
Τοποθέτηση επιτηρητή τάσης (φάσεων και απώλειας ουδέτερου)

Πηγή: electricalnews.gr

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου