Μπάρα

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ-1).


Γράφει: ο  Χαράλαμπος Γιακουβάκης

14 Σεπτεμβρίου 1943, το Υποβρύχιο Κατσώνης (Υ-1) πλέοντας εν επιφάνεια βορείως της Ν. Σκιάθου, το αντελήφθη γερμανική κορβέττα (U.J-2101) και παρά την ταχεία του κατάδυση δέχτηκε δέσμες βομβών βάθους που του προξένησαν σοβαρές ζημιές.

Ο κυβερνήτης διέταξε ανάδυση και επίθεση διά του πυροβόλου. Παρά τον άνισο αγώνα, από τα δραστικά πυρά του εχθρού το Υ/Β βυθίστηκε παρασύροντας στον υγρό του τάφο τους: Αντιπλοίαρχο Β. ΛΑΣΚΟ (Κυβερνήτη), Υποπλοιάρχους: Σ. ΜΥΚΟΝΙΟ - Σ. ΤΡΟΥΜΠΑΚΗ, Σημαιοφόρους: Π. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ - Μ. ΚΑΒΑΛΟΥΔΗ - Κ. ΞΕΝΟ, Αρχικελευστές: (Μηχ) Η. ΧΡΥΣΟΧΕΡΗ - Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΖΑ, Κελευστές: (Αρμ) Δ. ΜΑΡΑΛΕΤΟ - (Πυρ) Λ. ΣΤΑΜΟΥ - (Μηχ) Π. ΜΑΓΙΑΤΗ - (Ηλεκ) Β. ΡΑΝΤΟ, Υποκελευστές:(Τορ) Ν. ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗ - (Ηλεκ) Α. ΒΛΑΧΑΚΗ - Ι. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - Α. ΚΡΕΣΤΑ - (Μηχ) Δ. ΚΟΥΒΕΛΗ - Ε. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - Κ. ΣΕΛΛΑΚΗ - Π. ΤΣΑΚΩΝΑ, Διόπους: (Τορ) Ε. ΠΛΑΤΙΔΗ - Σ. ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ, (Σημ) Χ. ΑΛΕΞΙΟΥ, (Ηλεκ) Ν. ΘΥΜΑΡΑ - (Τ. Χαλκ) Μ. ΛΗΜΝΑΙΟ, Ναύτες: (Αρμ) Χ. ΜΗΤΣΙΑΛΗ - (Τηλ) Γ. ΛΕΝΤΖΑΚΗ - (Μηχ) Ν. ΜΟΣΧΟΝΑ - Α. ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΟ, (Ηλεκ) Ν. ΚΟΥΡΟΥΖΗ - Δ. ΠΡΙΝΤΖΟ - Ζ. ΖΩΓΡΑΦΟ.

Αιχμαλωτίσθηκαν 15 ενώ ο ύπαρχος Ηλ. Τσουκαλάς και οι υπαξιωματικοί Τσίγκρος και Αντωνίου διέφυγαν στην Σκίαθο κολυμπώντας επί 9 ώρες και κατόπιν περιπετειών επανήλθαν στην Μ. Ανατολή.


15 Σεπτεμβρίου 2018, με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθεισαν, και φέτος, οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής υπέρ των απωλεσθέντων του Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ-1). Το Σάββατο έγινε ομιλία από την Κυρία Μπήλιω Τσουκαλά με θέμα το χρονικό της βύθισης του Υ /Β και της διαφυγής των τριών διασωθέντων από το πλήρωμα και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των απωλεσθέντων του Υποβρυχίου και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Σκιάθου, την Αντιπεριφεριάρχη Μαγνησίας, τον Υποναύαρχο Γ. Μπαμπλένη Π. Ν, τον Διοικητή Υποβρυχίων Πλοίαρχο Λ. Αναγνωστόπουλο Π. Ν, τον Ναυτικό Ακόλουθο του Ηνωμένου Βασιλείου Πλοίαρχο Τίμοθυ Φέρνς, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχο Παν. Ραδίτσα Π. Ν ε.α, τις τοπικές αρχές των Σωμάτων Ασφαλείας και από συγγενείς μελών του πληρώματος (Κυρία Μπ. Τσουκαλά - κόρη του διασωθέντος Υπάρχου Υποπλοιάρχου Η. Τσουκαλά, τον κύριο Στέφανο Τρουπάκη - εγγονό του απωλεσθέντος Υποπλοιάρχου Στέφανου Τρουπάκη και τον Ανθυπασπιστή Κ. Τσαμίδη Π. Ν. εγγονό του αιχμαλωτισθέντος ναύτου Δ. Αναγνωστόπουλου.
Στην συνέχεια επέβησαν στην ΤΠΚ ΣΤΑΡΑΚΗΣ και μετέβησαν στο στίγμα που φέτος βρέθηκε και επιβεβαιώθηκε το βυθισμένο Υ/Β και έγινε ρίψη στεφάνου από τον Δήμαρχο Σκιάθου, τον Υποναύαρχο Γ. Μπαμπλένη Π. Ν. και τους συγγενείς των μελών του πληρώματος του Υποβρυχίου. Σε παράλληλη πορεία με την ΤΠΚ ΣΤΑΡΑΚΗΣ ήταν και απέδωσε τιμές και το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S-123).

ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης  Ραδίτσας Π. Ν καταθέτει Στεφάνι στο Μνημείο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου