Μπάρα

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Πολυεθνική άσκηση "Ναϊάς 18"

 
Γράφει: ο Leonidas Blaveris
Ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία η πολυεθνική άσκηση "Ναϊάς 18" που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού, Μυρτώου πελάγους και Κυκλάδων από το ΓΕΝ και το ΓΕΕΘΑ.
Πρόκειται για τεχνική - τακτική πολυεθνική άσκηση τύπου “INVITEX”, μεσαίας κλίμακος, με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες επί των κλασικών μορφών πολέμου, καθώς και των συγχρόνων μορφών απειλών όπως αντιμετωπίσεως της πειρατείας, ασύμμετρων απειλών και ναυτικής αποτροπής κλπ.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Αλβανία, ΗΠΑ, Ρουμανία καθώς και πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ SNMG-2, η οποία ως γνωστόν εμπλέκεται στη Συμμαχική επιχείρηση της αντιμετωπίσεως των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα (ΕΕ).
Από ελληνικής πλευράς, το ΠΝ συμμετείχε με φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατους, πλοία γενικής υποστηρίξεως, ελικόπτερα και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ). Επιπρόσθετα συμμετείχαν και αεροσκάφη της ΠΑ, καθώς και το ΓΕΕΘΑ μέσω του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.
Συμφώνως με το ΓΕΝ, η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα διεξήχθη σε τρεις φάσεις.
---Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση όλων των πλοίων και του προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο ΚΕΝΑΠ (NMIOTC) και την διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων.
---Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και την διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω.
---Η τρίτη και τελευταία φάση της ασκήσεως ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των μονάδων και την απενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Κρήτης.





Ο Διοικητής του ΚΕΝΑΠ Αρχιπλοίαρχος Στ.Κωστάλας ΠΝ απονέμει αναμνηστική πλακέτα με τον θυρεό του Κέντρου στον Διοικητή της ΝΑΤΟϊκής Μόνιμης Ναυτικής Δυνάμεως SNMG-2 που συμμετείχε στην άσκηση. Ο Αρχιπλοίαρχος Κωστάλας στο παρελθόν έχει τελειώσει το Σχολείο των SEAL στις ΗΠΑ, και μεταξύ των άλλων θέσεων που έχει υπηρετήσει έχει διατελέσει Διοικητής της ΔΥΚ καθώς και Υπασπιστής ΠΝ του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ήταν σε καίρια θέση στις ΗΠΑ, προτού αναλάβει τα σημερινά του καθήκοντα (φωτ.: ΓΕΝ)



Πηγή: Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου