Μπάρα

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Φυσίγγια Hornady Critical Defense

Ένα από τα πιο διαδεδομένα φυσίγγια για όπλα αυτοάμυνας στις μέρες μας είναι χωρίς αμφιβολία το «Critical Defense» (Κρίσιμη Άμυνα) της αμερικανικής εταιρίας Hornady. Είναι ένα φαινομενικά συνηθισμένο φυσίγγιο αλλά έχει πολύ υψηλή αξιοπιστία και ποιότητα κατασκευής με προσοχή στη λεπτομέρεια. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.


Πηγή: SurplusAmmo.com

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία Hornady η περιγραφή του είναι η εξής, «Τα πυρομαχικά Critical Defense αναπτύχθηκαν για να παρέχουν τη καλύτερη απόδοση για αυτοάμυνα και είναι η απόλυτη επιλογή για κρυφή οπλοφορία ή για τυφέκια αυτοάμυνας». Όπως αντιλαμβάνεστε από τη περιγραφή, τα Critical Defense υπάρχουν διαθέσιμα για μία πληθώρα από διαφορετικά διαμετρήματα. Ας ξεκινήσουμε όμως με τα χαρακτηριστικά τους που τα ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.

Πηγή: BudsGunShop.com

Όπως βλέπετε τα φυσίγγια είναι ασημένιου χρώματος. Ασφαλώς αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο κάλυκας είναι από χαλκό αλλά έχει υποστεί επινικέλωση για αντοχή στη διάβρωση. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρία το ασημένιο χρώμα βοηθά στο να μπορεί γρήγορα να ελέγξει κανείς οπτικά εάν το όπλο του είναι γεμάτο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Πάμε τώρα στο εσωτερικό του, στη πυρίτιδα που χρησιμοποιεί.

Πηγή: Hornady.com

Δεν αναφέρεται πουθενά η ακριβής πυρίτιδα που χρησιμοποιείται, αλλά αναφέρεται ότι είναι ταχείας καύσης και χαμηλής λάμψης το οποίο μειώνει την ανάκρουση του όπλου αλλά και τη λάμψη από την έξοδο των αερίων από τη κάννη. Η πυρίτιδα χαμηλής λάμψης επιλέχθηκε ώστε να επηρεάζει κατά το λιγότερο δυνατό την όραση του χειριστή κατά τη διάρκεια βολών σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού.

Πηγή: BulkAmmo.com

Και πάμε και στο βλήμα του φυσιγγίου που κρύβει και αυτό μερικά μυστικά. Καταρχάς, στη μύτη του έχει το πατενταρισμένο σύστημα FTX (Flex Tip, Εύκαμπτη Μύτη). Το κόκκινο αυτό συνθετικό υλικό στη μύτη αποσκοπεί στο να επιτρέπει στο βλήμα κοίλου σχήματος να διαπεράσει τα ρούχα του στόχου χωρίς να αρχίσει να διαστέλλεται. Έτσι ο στόχος θα δεχθεί το βλήμα με τη μέγιστη ταχύτητα και μόνο όταν το βλήμα θα βρεθεί μέσα στο σώμα του στόχου θα αρχίσει η διαστολή του για το μέγιστο δυνατό τραυματισμό και αποφυγή τραυματισμών τρίτων από υπερβολική διατρητικότητα.

Πηγή: MidwayUSA.com

Με απλά λόγια, το FTX προστατεύει το βλήμα ώστε να μη «μπουκώσει» από τα ρούχα το στόχου. Το βλήμα τώρα, είναι από μολύβι με επίστρωση χαλκού και έχει κοίλο σχήμα. Αυτό έχει διπλό ρόλο. Όταν το βλήμα χτυπήσει στο σώμα του στόχου από τη πίεση που θα αντιμετωπίσει θα αρχίσει να διαστέλλεται/ανοίγει όπως του επιτρέπουν οι χαραγές του που λειτουργούν ως οδηγοί. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι έτσι προκαλείται μεγαλύτερος τραυματισμός στο στόχο που συνεπάγεται με αυξημένες πιθανότητες ακινητοποιήσης του με λιγότερες βολές. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι και ο λόγος που κατασκευάστηκαν ιστορικά τα βλήματα κοίλου σχήματος, η προστασία τρίτων. Δηλαδή, καθώς το βλήμα διαστέλλεται όπως περιγράψαμε αντιμετωπίζει μεγαλύτερη αντίσταση και έτσι μειώνεται η ταχύτητα του πολύ γρήγορα. Για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο ένα βλήμα κοίλου σχήματος να διαπεράσει το στόχο και να πλήξει κάποιον άλλον που βρίσκεται κοντά.

Πηγή: GunBelts.com

Στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε καλύτερα πως διαστέλλεται το βλήμα από τρία διαφορετικά διαμετρήματα αυτού του φυσιγγίου ανάλογα με την αντίσταση που αντιμετωπίζει.

Πηγή: ShootingIllustrated.com

Οπότε εάν ψάχνετε φυσίγγια για όπλα αυτοάμυνας δοκιμάστε τα Critical Defense της Hornady και ίσως να καλύπτουν τις ανάγκες σας. Προσωπικά τα θεωρούμε από τις καλύτερες επιλογές για όπλα αυτοάμυνας.

Πηγή: Tactical-Life.com

Πηγή: defensegr.wordpress.com


.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου