Μπάρα

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Πως να μη γίνεις θύμα (Πατ Μακναμάρα)

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Ballistic» διαβάσαμε αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ζωντανού θρύλου του χώρου, κυρίου Πατ Μακναμάρα. Πρόσφατα είδαμε ότι το περιοδικό «Ballistic» δημοσίευσε και ελεύθερα στο διαδίκτυο το ίδιο άρθρο και έτσι θα το αναδημοσιεύσουμε και εμείς εδώ σε ελληνική απόδοση. Μπορείτε να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο στα Αγγλικά ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο. Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2019 και ο τίτλος του είναι «Tradecraft: Pat Mac on Spy Knowledge and Not Becoming a Victim» (Μυστικά του επαγγέλματος: Ο Πατ Μακ περί κατασκοπευτικών γνώσεων και πως να μη γίνεις θύμα).



Πηγή: BallisticMag.org

Για τον κύριο Πατ Μακναμάρα δε χρειάζονται πολλά λόγια. Ένα από τα πιο έμπειρα πρώην στελέχη της πρώτου επιπέδου (Tier 1) στρατιωτικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, της Delta Force. Με πολεμική εμπειρία από κάθε γνωστό και άγνωστο μέρος του πλανήτη και αμέτρητες ειδικές επιχειρήσεις σε δεκάδες χώρες υπό κάλυψη. Παρακάτω βλέπετε το εν λόγω άρθρο που παραθέτουμε ευθύς αμέσως σε ελληνική απόδοση. Απολαύστε το.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο


Ευφυΐα του Δρόμου: Οι δεξιότητες και εξοπλισμός που χρειάζεσαι για να παραμείνεις ζωντανός στη πατρίδα ή στο εξωτερικό
του Πατ Μακναμάρα

Είχα μία δουλειά στην Ανατολική Ευρώπη κατά το Ψυχρό Πόλεμο όπου, εν συντομία, αποτελούνταν από δημιουργία δικτύων κατασκόπων για μελλοντικούς διπλούς πράκτορες. Ήταν μεγάλης ταχύτητας κατασκοπευτικές δράσεις της δεκαετίας του 1980 με τη χαμηλή τεχνολογία του κόσμου της δεκαετίας του 1980. Η εξάσκηση της «κατάλληλης συμπεριφοράς» ήταν καθημερινότητα. Η καλή συμπεριφορά ήταν αργκό της εποχής, είχαμε ακόμα και εκπαιδεύσεις συμπεριφοράς. Αυτό μου φαίνονταν αστείο. Όταν μιλάμε για έλεγχο συμπεριφοράς, είτε το έχεις είτε δε το έχεις. Ακόμα και ο Στίβι Γουόντερ θα μπορούσε να επιλέξει μερικούς άντρες των ειδικών επιχειρήσεων που να περνάνε ως αποβράσματα της Ευρώπης.

Τέλος πάντων, για να χαθείς στο πλήθος, έπρεπε να κινείσαι σε μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο να μη σε ενδιαφέρει τίποτα και να είσαι σε απόλυτη ετοιμότητα την ίδια στιγμή. Και αν νομίζεις ότι ένας πραγματικός κατάσκοπος περπατάει χαλαρά παντού, χωρίς να είναι προετοιμασμένος για τα χειρότερα, τότε κάνεις λάθος.

Τα σωστά πράγματα
Υπάρχουν πολλοί οδηγοί για συλλογές που σε βοηθούν να επιβιώσεις μίλια από οπουδήποτε, αλλά πόσο συχνά είσαι μίλια από οπουδήποτε; Τι γίνεται με τη καθημερινότητα, απλές καταστάσεις που βρίσκεις συνεχώς τον εαυτό σου να λέει «Μακάρι να είχα τώρα (βάλε ότι θέλεις εδώ)». Πρέπει να σκεφτείς να ετοιμάσεις μία συλλογή επιβίωσης για αστικό περιβάλλον με τα πράγματα που χρειάζεσαι όπου και αν πας, συμπεριλαμβανομένου και ενός σημειωματάριου και ενός μολυβιού, ψαλίδι, κολλητική ταινία, και ένα σουγιά ή πολυεργαλείο.

Όποτε πετάω με αεροπλάνο, πάντα δίνω στις αποσκευές μία βαλίτσα. Αυτό μου επιτρέπει να έχω ένα μαχαίρι, αναπτήρα, πολυεργαλείο και άλλο εξοπλισμό στο προορισμό μου. Ένας καλός φακός τσέπης είναι απαραίτητος. Αυτές τις ημέρες, τα μοντέλα με LED είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι μικροσκοπικοί, μπορείς να τους κρατήσεις με το στόμα για να έχεις ελεύθερα χέρια, και είναι τρομακτικά φωτεινοί και με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Δυνατή κόλλα, κολλητική ταινία και αρτάνη αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι όταν χρειάζεσαι να ενώσεις δύο πράγματα. Χάνζαπλαστ, αντιβακτηριδιακό σπρέι και αντιβιοτική κρέμα και άλλα ιατρικά υλικά είναι απαραίτητα επίσης. Αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι της συλλογής επιβίωσης αστικού περιβάλλοντος δε μπαίνει ποτέ σε τσάντα, γιατί δε μπορείς να πακετάρεις τη γνώση. Για να είναι αυτά τα αντικείμενα χρήσιμα σε εσένα, πρέπει να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς. Πόσο χρήσιμη σου είναι η αρτάνη αν δε ξέρεις να κάνεις ένα κόμπο;

Κανόνες του δρόμου
Όταν ταξιδεύεις μόνος ή με την οικογένεια σου, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες για να ακολουθήσεις. Πρώτον, άκου το ένστικτο σου. Εάν ένα συγκεκριμένο άτομο, μία κατάσταση ή μία περιοχή σε κάνει να αισθάνεσαι ότι κάτι δε πάει καλά ή σε κάνει να ανησυχείς, φύγε το ταχύτερο δυνατόν. Είναι πολύ προτιμότερο να φύγεις περπατώντας, ακόμα και εάν φαντάζει υπερπροστατευτικό, παρά να μείνεις σε μία κατάσταση που ίσως να εξελιχθεί σε κάτι επικίνδυνο.

Εάν νοιώθεις ότι παρακολουθείσαι, εκτέλεσε μία διαδρομή εντοπισμού παρακολούθησης (SDR). Χρησιμοποίησε τις αντανακλάσεις στους αυτόματους πωλητές και στις στάσεις λεωφορείων. Σταμάτα να διαβάσεις το μενού ενός εστιατορίου για να μπερδέψεις όποιον σε ακολουθεί. Μη γυρνάς να κοιτάς πίσω. Το να γυρνάς δε μπορεί απλά να προκαλέσει κάποιον καβγατζή, μπορεί να δημιουργήσει κάποιον που δεν ήταν καν εκεί. Ακόμα και σε κακές συνοικίες, οι περισσότεροι είναι απλοί άνθρωποι που ζουν τις ζωές τους. Ίσως να έχουν προκαταλήψεις, αλλά τους ενδιαφέρει κυρίως η δουλειά τους. Το να είσαι ευγενικός και να σέβεσαι μπορεί να σε πάει πολύ μακριά.

Οι εγκληματίες πηγαίνουν συνήθως σε αυτούς που φαίνονται δειλοί ή χαμένοι. Προσπάθησε να φαίνεσαι ήρεμος και με αυτοπεποίθηση. Τίποτα δε βάζει μεγαλύτερο στόχο στη πλάτη σου σε μία κακή συνοικία από το να δείχνεις χαμένος και μπερδεμένος. Αν μπορείς, κάνε έρευνα για τη συνοικία πριν φτάσεις. Δες χάρτες και φωτογραφίες. Μάθε που πας και στο μυαλό σου αποστήθισε τους δρόμους αρκετά καλά ώστε εάν χαθείς, να μπορείς να βρεις το δρόμο σου χωρίς να κοιτάξεις κάποιο χάρτη ή να ρωτήσεις για οδηγίες. Το να γνωρίζεις κάτι τόσο απλό όπως «εάν πηγαίνω βόρεια στην Οδό Μούρεϊ, θα βγω στο κεντρικό δρόμο» ίσως να είναι αρκετό. Ακόμα και εάν χαθείς, προσποιήσου ότι ξέρεις που πηγαίνεις.

Δεν αρκεί να κοιτάς και στις δύο κατευθύνεις προτού περάσεις ένα δρόμο. Κοίτα επάνω και κάτω, όπως επίσης και αριστερά και δεξιά. Ο κίνδυνος μπορεί να έρχεται από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Μην είσαι αφελής. Η επίγνωση της κατάστασης είναι το κλειδί.

Εάν περπατάς με κάποιον, συνέχισε τη ροή της συζήτησης. Απέφυγε θέματα που ίσως να αποκαλύψουν που πας, από που είσαι ή τι πράγματα έχεις. Επίσης, απέφυγε τις σκάλες, ανελκυστήρες και υπόγεια πάρκινγκ εάν έχεις μία κακή διαίσθηση για τη συνοικία. Παρατήρησε τις εξόδους κινδύνου στα πολυκαταστήματα, εστιατόρια και χώρους διασκέδασης.

Εάν περπατάς προς ένα άτομο ή ομάδα ατόμων που σε παρατηρούν προσεκτικά, προσπάθησε να περπατήσεις σε διαφορετική κατεύθυνση για να τους αποφύγεις τελείως. Μη το κάνεις εμφανές. Εάν περάσεις στον απέναντι δρόμο, για παράδειγμα, μπες σε ένα μαγαζί ώστε να φαίνεται ότι γι’αυτό πήγες εκεί. Να θυμάσαι, θέλεις να αποφεύγεις επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά δε θέλεις να φαίνεσαι ως παρανοϊκός ή φοβισμένος. Κατά το ελάχιστο, να είσαι σε εγρήγορση ώστε να εντοπίσεις κάποια πιθανή διαμάχη αρκετά νωρίς ώστε να περάσεις το δρόμο χωρίς να το κάνεις εμφανές ότι είσαι φοβισμένος.

Προστάτεψε το χώρο σου
Ντύσου για επιτυχημένη επιβίωση. Μη φοράς σαγιονάρες, φαρδιά ρούχα, χρυσαφικά που κρέμονται, ακουστικά, συσκευές και ρουχισμό που περιορίζει τις κινήσεις σου όταν είσαι μόνος και ειδικά όταν είσαι με την οικογένεια σου. Κρύψε το κινητό σου. Μη στέλνεις μηνύματα όταν περπατάς και, το πιο σημαντικό, πρόσεχε τι συμβαίνει γύρω σου. Εάν είσαι ψηφιακά συνδεδεμένος, τότε είσαι αποσυνδεδεμένος από τη πραγματικότητα.

Όταν πας σε ένα ξενοδοχείο, πάρε δύο κάρτες ή σπιρτόκουτα που να γράφουν το όνομα του ξενοδοχείου και τη διεύθυνση του. Βάλε το ένα δίπλα από το τηλέφωνο στο δωμάτιο ώστε να ξέρεις που βρίσκεσαι και κράτα το άλλο επάνω σου όταν βγαίνεις από το δωμάτιο ώστε να ξέρεις που να επιστρέψεις. Εάν χαθείς, θα έχεις τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου διαθέσιμα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να λες στο ταξιτζή σου να σε πάει στο Marriott και να σε ρωτάει «Ποιο απ’όλα;» Αυτό μπορεί να γίνει μία πολύ ακριβή διαδρομή, ή εάν είσαι σε μία χώρα όπου δε μιλάς τη γλώσσα, μπορείς απλά να δείξεις τη διεύθυνση στον οδηγό και να σε πάει στο ξενοδοχείο.

Κάνε το δωμάτιο σου μη ελκυστικό για τους κλέφτες. Δώσε στο χώρο σου την εμφάνιση ότι κατοικείται. Όταν φεύγεις από το δωμάτιο, πάντα να αφήνεις τη τηλεόραση ανοικτή. Βάλε το «Μην Ενοχλείτε» στη πόρτα και βρες όλες τις πιθανές διαδρομές για να πας από και προς το δωμάτιο σου.

Μη δείχνεις το κλειδί του δωματίου σου δημοσίως ή ακόμα και μέσα στο ξενοδοχείο ή στη πισίνα. Οι κακοποιοί συχνά περπατούν χαλαρά, παρατηρούν τον αριθμό δωματίου εάν αναγράφεται στο κλειδί και κάνουν χρεώσεις στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, στο μπαρ ή σε καταστήματα που επιτρέπουν αγορές με τον αριθμό δωματίου.

Πήρατε μία ιδέα από τη συμπεριφορά, προετοιμάστε τον εαυτό σας για επιβίωση στους δρόμους μιας ξένης χώρας, ή ακόμα και για να επιβιώσετε σε μία κατάσταση στην ίδια σας τη γειτονιά. Ετοιμάστε τον εξοπλισμό σας και περπατήστε σωστά ώστε να μην έχετε ένα στόχο ζωγραφισμένο στο μέτωπο σας.







Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου