Μπάρα

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Σπρέι αυτοάμυνας X-Marker

Σε μία πρόσφατη επίσκεψη μας στην Ολλανδία συνομιλήσαμε με έναν ειδικό σε θέματα αυτοάμυνας και μας εντυπωσίασε το ότι σχεδόν κάθε εργαλείο (πυροβόλα όπλα, μαχαίρια, σπρέι πιπεριού, κτλ.) θεωρείται παράνομο για καθημερινή μεταφορά. Ένα ολλανδικό εργαλείο αυτοάμυνας που είναι νόμιμο είναι το σπρέι αυτοάμυνας X-Marker που θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο μας. Αγοράσαμε δύο, ένα για δοκιμή και ένα για καθημερινή μεταφορά εάν αποδειχθεί καλό μέσο. Ας ξεκινήσουμε τη παρουσίαση μας σε αυτό το περίεργο αλλά νόμιμο για την Ολλανδία όπλο αυτοάμυνας.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το κόστος από αυτό το σπρέι αυτοάμυνας είναι στα €19 ανά τεμάχιο και είναι αρκετά μικρό και ελαφρύ ώστε να μην επιβαρύνει ιδιαίτερα στη καθημερινή μεταφορά. Στη περίπτωση μας, το σπρέι συμπεριελάμβανε ένα απλό φυλλάδιο γραμμένο στα ολλανδικά και μία μικρή μεταλλική περόνη ανά τεμάχιο. Τα βλέπετε αυτά στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εάν μεταφράσουμε στα Ελληνικά αυτά που αναφέρονται ως σημαντικά χαρακτηριστικά σε αυτό το φυλλάδιο, τότε έχουμε τα ακόλουθα.
  • Νόμιμο και μη βλαβερό για την υγεία
  • Εφαρμόζεται σε όλους και είναι εύκολο στη χρήση
  • Δε περιέχει τοξικές ουσίες
  • Σημαδεύει τον επιτιθέμενο με μπλε χρώμα στο πρόσωπο που διαρκεί 1 με 3 ημέρες
  • Ευστοχία σε έως και 2.5 μέτρα απόσταση
  • Εύκολο για μετέπειτα αναγνώριση του επιτιθέμενου
  • Σταματάει τον επιτιθέμενο εμποδίζοντας την όραση του
  • Διάρκεια ζωής 3 ετών
Πηγή: UrbanSurvival.nl

Παραπάνω βλέπετε το πως λειτουργεί. Αρχικά δημιουργεί ένα πυκνό αφρό (παρόμοια υφή με τον αφρό ξυρίσματος) που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Έπειτα μένει ένα στρώμα μπλε χρώματος που πράγματι δε φεύγει με πλύσιμο και παραμένει στο δέρμα έως και 3 ημέρες. Αναφορικά με τη μεταλλική περόνη, τοποθετείται στη πρώτη εγκοπή του σπρέι ώστε να μη μπορεί να πιεστεί η σκανδάλη του εάν το επιθυμούμε για προστασία από ακούσια πίεση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Πέραν αυτής της περόνης ασφαλείας, όταν αγοράσετε αυτό το σπρέι η σκανδάλη δε μπορεί να πιεστεί λόγω μίας πλαστικής ασφάλειας που υπάρχει στο επάνω μέρος τους. Πρέπει να την αφαιρέσουμε-σπάσουμε με το δάχτυλο μας για να έχουμε το σπρέι σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρία, ο προτεινόμενος τρόπος μεταφοράς είναι με βγαλμένη τη πλαστική ασφάλεια που βλέπετε παρακάτω αλλά τοποθετημένη τη περόνη ασφαλείας που περιγράψαμε. Προσωπικά, θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη του σπρέι και άρα προτιμούμε τη μεταφορά του δίχως καμία εκ των δύο ασφαλειών.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από προσωπική δοκιμή μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας το ότι κάνει όσα αναφέρει. Δηλαδή, έχει μία σχετικά ευθεία δέσμη που για απόσταση 1-2 μέτρων είναι ικανοποιητική, όταν προσκρούσει κάπου δημιουργεί για 2-5 δευτερόλεπτα αυτό το πυκνό αφρό, και στο δέρμα το χρώμα παραμένει ακόμα και έπειτα από καλό πλύσιμο για μερικές ημέρες.

Βλέπετε και ένα σχετικό βίντεο στη συνέχεια.




Παρ’ όλα αυτά, κατά τη προσωπική μας άποψη, το X-Marker είναι μία πολύ κακή ιδέα, καθόλου χρήσιμο μέσο αυτοάμυνας, και δε θεωρούμε ότι θα σταματήσει οποιονδήποτε εγκληματία έχει αποφασίσει να μας βλάψει. Ο λόγος που το θεωρούμε πολύ κακή πρόταση είναι γιατί πρώτον δίνει τη ψευδαίσθηση του ότι έχουμε ένα μέσο αυτοάμυνας, και δεύτερον προδιαθέτει το άτομο που το φέρει ότι εάν το χρησιμοποιήσει ο επιτιθέμενος θα σταματήσει ως δια μαγείας την επίθεση του. Κάτι το οποίο το θεωρούμε πολύ απίθανο. Άρα παρότι υλοποιεί μία ενδιαφέρουσα ιδέα, δε θα το προτείναμε ποτέ και σε κανέναν. Εάν ζείτε σε ένα μέρος με ανάλογους νόμους, καλύτερα να επενδύσετε χρόνο και χρήμα σε πολεμικές τέχνες και να μάθετε να χρησιμοποιείται οτιδήποτε έχετε γύρω σας ως αυτοσχέδιο όπλο, παρά να βασίζεστε σε τέτοια μέσα.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου