Μπάρα

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Η εντυπωσιακή και ξεχασμένη υπόγεια λίμνη στα έγκατα του Λαυρίου [εικόνες & βίντεο]



ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
Η εντυπωσιακή και ξεχασμένη υπόγεια λίμνη στα έγκατα του Λαυρίου [εικόνες & βίντεο]
Στιγμές πριν την έναρξη των ερευνών

Έρευνες και καταγραφή μιας εντυπωσιακής υπόγειας λίμνης στα μεταλλεία του Λαυρίου πραγματοποίησαν έμπειροι σπηλαιολόγοι με την συνδρομή σπηλαιοδυτών.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Νίκος Λελούδας περιγράφει την επιχείρηση και δίνει στο iefimerida.gr αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την επιχείρηση σε αυτή την άγνωστη -για τους πολλούς- υπόγεια λίμνη της Αττικής.

«Τέλη 19ου αιώνα ο μεταλλειολόγος Ανδρέας Κορδέλας, μετά από υπόδειξη ντόπιου τσοπάνη, εκμεταλλεύτηκε τα νερά φυσικής υπόγειας λίμνης, που βρέθηκε σε βάθος 20 μέτρων κάτω από την πόλη του Λαυρίου για λογαριασμό της ΕΜΜΕΛ (Ελληνικής Μεταλλευτικής - Μεταλλουργικής Εταιρείας Λαυρίου) για την πλύση των μεταλλευμάτων που επεξεργαζόταν η εταιρεία. Αυτό συνέβαινε μέχρι πριν 50-60 χρόνια. Η πρόσβαση προς την λίμνη είναι φυσικό σπηλαιοβάραθρο βάθους 20 μέτρων. Η εταιρεία διάνοιξε και τεχνητή πρόσβαση -πηγάδι λίγα μέτρα πιο πέρα από το φυσικό, στον πυθμένα του οποίου υπήρχαν οι αντλίες και οι σωληνώσεις για την άντληση του νερού», τονίζει χαρακτηριστικά ο Νίκος Λελούδας.
Λίγο πριν την έναρξη των ερευνών στην υπόγεια λίμνη του Λαυρίου
Λίγο πριν την έναρξη των ερευνών στην υπόγεια λίμνη του Λαυρίου

Και συνεχίζει: «Η υπόγεια αυτή λίμνη είχε ξεχαστεί εντελώς τις τελευταίες δεκαετίες, και την επανεντοπίσαμε πριν 15 μέρες, μετά από πρόσκληση και προσωπικό ενδιαφέρον του δημάρχου Λαυρίου κ. Δημήτρη Λουκά, οι σπηλαιολόγοι Ηρακλής Κατσάρος και Νίκος Λελούδας, όπου και κατεβήκαμε από την παμπάλαια και σκουριασμένη μεταλλική σκάλα στα τοιχώματα του τεχνητού πηγαδιού. Την Κυριακή 3/11/2019 επανήλθαμε μαζί με τον σπηλαιολόγο Ηλία Καζάη και τον σπηλαιοδύτη Φώντα Πιτσινέλη, για να καταδυθεί στην λίμνη, ψάχνοντας πιθανές συνέχειες της καθώς και την τροφοδοσία της με νερό. Η λίμνη είναι διαστάσεων 20Χ20 μέτρων περίπου, και μετά από την σπηλαιοκατάδυση εντοπίστηκε και δεύτερη εντελώς πλημμυρισμένη αίθουσα διαστάσεων 7Χ7 μέτρων περίπου, καθώς και πολύ στενή δίοδος προς τρίτη αίθουσα. Η εξερεύνηση σταμάτησε στην στενή δίοδο, και θα επανέλθουμε με μικρές, αυτή τη φορά, μπουκάλες οξυγόνου, ώστε να χωρέσουν (;) με δυσκολία στο πέρασμα, για να διαπιστωθεί η πιθανή συνέχεια της λίμνης».






Πηγή: iefimerida.gr -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου