Μπάρα

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Αίγυπτος: Με μια λαμπρή πομπή, οι μούμιες 22 Φαραώ μεταφέρθηκαν στο νέο «σπίτι» τους στο Κάιρο.

Τα οχήματα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να μοιάζουν με τα αρχαία σκάφη που μεταφέρουν νεκρούς Φαραώ στους τάφους τους.

 

A convoy of vehicles transports the royal mummies (AP)
Μια συνοδεία οχημάτων μεταφέρει τις βασιλικές μούμιες (AP)

Η Αίγυπτος πραγματοποίησε μια παρέλαση προβολής το Σάββατο για τον εορτασμό της μεταφοράς 22 από τις Κυριότερες βασιλικές μούμιες της από το κέντρο του Καΐρου στο νέο μέρος ανάπαυσης σε ένα τεράστιο νέο μουσείο πιο νότια στην πρωτεύουσα. Η τελετή, που έχει σχεδιαστεί για να αναδείξει την πλούσια κληρονομιά της χώρας, έφτασε κατά μήκος του Νείλου από το Αιγυπτιακό Μουσείο με θέα στην πλατεία Ταχρίρ, στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στη περιοχή Fustat, όπου βρισκόταν η πρώτη ισλαμική πρωτεύουσα της Αιγύπτου.  

Οι μούμιες μεταφέρθηκαν σε θήκες ελεγχόμενες για το κλίμα φορτωμένες σε φορτηγά διακοσμημένα με φτερά και φαραονικό σχεδιασμό για το ταξίδι μιας ώρας από το προηγούμενο σπίτι τους στο παλαιότερο Αιγυπτιακό Μουσείο.  

Τα οχήματα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να μοιάζουν με τα αρχαία σκάφη που μεταφέρουν νεκρούς Φαραώ στους τάφους τους .

Most of the mummies belong to the ancient New Kingdom, which ruled Egypt between 1539 BC to 1075 BC (AP)
Οι περισσότερες μούμιες ανήκουν στο αρχαίο Βασίλειο, το οποίο κυβέρνησε την Αίγυπτο μεταξύ 1539 π.Χ. έως 1075 π.Χ. (AP)
Οι περισσότερες μούμιες ανήκουν στο αρχαίο Βασίλειο, το οποίο κυβέρνησε την Αίγυπτο μεταξύ 1539 π.Χ. έως 1075 π.Χ., σύμφωνα με το υπουργείο αρχαιοτήτων. 
Περιλαμβάνουν τον Ramses II, έναν από τους πιο διάσημους Φαραώ της χώρας και τη Βασίλισσα Χατσεπσούτ, τη μόνη γυναίκα της Αιγύπτου Φαραώ - που φορούσε ψεύτικη γενειάδα για να ξεπεράσει την παράδοση που απαιτεί από τις γυναίκες να διαδραματίζουν μόνο δευτερεύοντες ρόλους στη βασιλική ιεραρχία. 
Οι μούμιες, 18 Φαραώ και τέσσερις άλλοι βασιλείς, θάφτηκαν αρχικά πριν από 3.000 χρόνια σε μυστικούς τάφους στην Κοιλάδα των Βασιλέων και στον κοντινό χώρο Deir el-Bahri. 
Και οι δύο περιοχές βρίσκονται κοντά στη νότια πόλη του Λούξορ. 
Οι τάφοι ανασκάφηκαν για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. 
 Μετά την ανασκαφή, οι μούμιες μεταφέρθηκαν στο Κάιρο με βάρκες που έπλεαν από το Νείλο. Ορισμένες εκτίθενται σε γυάλινες θήκες, ενώ άλλες αποθηκεύτηκαν.
Η Μούμια του Ramses II μεταφέρθηκαν στο Παρίσι το 1976 για εντατικές εργασίες αποκατάστασης από Γάλλους επιστήμονες. 
Η παρέλαση για τηλεόραση ήταν μέρος των προσπαθειών της Αιγύπτου να προσελκύσει ξένους τουρίστες δημοσιεύοντας την αρχαία της Κληρονομιά. 
Η τουριστική βιομηχανία ξεδιπλώνεται από την πολιτική αναταραχή μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε την αυταρχική Χόσνι Μουμπάρακ και πιο πρόσφατα την πανδημία κοροναϊών.

«Αυτή η παρέλαση είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο γεγονός που δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Khaled el-Anany.


Η ασφάλεια είναι αυστηρή στην πρωτεύουσα, με τις αρχές να κλείνουν μεγάλους δρόμους και διασταυρώσεις σε όλη τη διαδρομή για τα αργά κινούμενα οχήματα. 
 
Οι φρουροί στα άλογα, διασημότητες της Αιγύπτου και τραγουδιστές ακολούθησαν τις μοτοσικλέτες.
 
 
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε αργά το απόγευμα και μεταδόθηκε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση και άλλους δορυφορικούς σταθμούς της χώρας
 .
   
Το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων το παρουσίασε επίσης ζωντανά σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.  
Η Χρυσή Παρέλαση των Φαραώ περιβάλλει την πλατεία Ταχρίρ, όπου οι αρχές αποκάλυψαν επίσημα έναν οβελίσκο και τέσσερις σφίγγες για να διακοσμήσουν την πιο διάσημη πλατεία του Καΐρου.  
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sissi, ο οποίος θα καλωσορίσει τις μούμιες στο νέο μουσείο, έγραψε στο Twitter: «Αυτή η μαγευτική σκηνή είναι μια νέα απόδειξη του μεγαλείου αυτού του λαού, της φύλαξης αυτού του μοναδικού πολιτισμού που εκτείνεται στα βάθη της ιστορίας». Μόλις βρεθούν στο νέο μουσείο, θα εμφανιστούν 20 από τις μούμιες, ενώ οι υπόλοιπες δύο θα αποθηκευτούν, σύμφωνα με το υπουργείο.
 
 «Και πάλι, η Αίγυπτος θαμπώνει τον κόσμο με μια απαράμιλλη εκδήλωση», δήλωσε ο πρωταγωνιστής του κινηματογράφου Hussein Fahmy σε ένα επίσημο διαφημιστικό βίντεο.
 
Παρακολουθήστε τα Βίντεο των εκδηλώσεων και της Μεταφοράς.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου