Μπάρα

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Αγοράζουμε στολές παραλλαγής made in China and Bangladesh;

 

 Ktenas    By Χρήστος Γ. Κτενάς

Σύμβαση (νο. 0005Α/21) με 5 ελληνικές εταιρίες υπέγραψε το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την προμήθεια στολών παραλλαγής δάσους νέου τύπου για την επόμενη διετία, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν τόσο για χορηγία των στελεχών, για τους μαθητές των παραγωγικών σχολών όσο και για τους παρουσιαζόμενους στις επόμενες ΕΣΣΟ. 
Η σύμβαση είναι τύπου “πλαίσιο”, δηλαδή καθορίζει τις σχετικές προδιαγραφές και στη συνέχεια θα εκτελείται όταν ο αγοραστής (οι Ένοπλες Δυνάμεις) υποβάλλει σχετική τμηματική παραγγελία με την ανάθεση εκτελεστικής σύμβασης. 
 
Οι πέντε εταιρίες είναι οι εξής: Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΕΛΒΕ, ΕΛΒΙΤΕΞ, Εριουργία Τρία Αλφα, Μόραγλης.

Το ζήτημα είναι πως 3 από αυτές, δήλωσαν ως εργοστάσιο κατασκευής μονάδα του εξωτερικού, συγκεκριμένα σε Μπαγκλαντές και Κίνα. Αναλυτικά και με βάση τη σύμβαση έχουμε τα εξής στοιχεία:

Η Α.Τ.Ε.Σ.Ε. θα κατασκευάσει εως 280.000 στολές με τιμή μονάδος 25,80 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στο εργοστάσιο AMS International στο Μπαγκλαντές.

Η ΕΛΒΕ θα κατασκευάσει εως 280.000 στολές με τιμή μονάδος 26,34 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στο εργοστάσιο Fountain Garments στο Μπαγκλαντές.

Η Μόραγλης θα κατασκευάσει εως 280.000 στολές επίσης, με τιμή μονάδος 26,48 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στο εργοστάσιο Wuhan Jinteng στην Κίνα.

Η ΕΛΒΙΤΕΞ θα κατασκευάσει εως 280.000 στολές με τιμή μονάδος 26,45 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στο εργοστάσιο της στον Πολύσιτο Ξάνθης.

Η Εριουργία Τρία Άλφα θα κατασκευάσει εως 280.000 στολές με τιμή μονάδος 26,20 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στο εργοστάσιο της, στη Νέα Ιωνία Αττικής.

Να επισημάνουμε πως το ζήτημα δεν προσφέρεται για βιαστική ανάλυση και με ένταση του τύπου «δεν μπορούμε να φτιάξουμε τίποτα στην Ελλάδα». 
Οι διαγωνισμοί είναι ανοικτοί, και μπορεί να μετέχει οποιαδήποτε ελληνική εταιρία τηρεί τις σχετικές προδιαγραφές του υλικού και προσφέρει καλή τιμή (η οποία ήταν και το κριτήριο επιλογής). 
Το ό,τι στην Ελλάδα ο εγχώριος κλάδος της υφαντουργίας έχει εδώ και πολλά χρόνια καταρρεύσει με κλείσιμο πολλών εργοστασίων, μετακίνηση παραγωγικών μονάδων σε άλλες χώρες (κυρίως στα Βαλκάνια), ενώ αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από φθηνές εισαγωγές από ασιατικές χώρες είναι κάτι δεδομένο. 
Οπότε οι ανάλογες προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων για τέτοια υλικά αναγκαστικά θα «ακολουθήσουν» την δυναμική παραγωγής που υπάρχει στην Ελλάδα, η οποία είναι μικρή. 
 
Εντυπωσιακό είναι πάντως πως οι ίδιες στολές αγοράζονται σε πολύ παρεμφερές κόστος, είτε κατασκευάζονται στην Ελλάδα είτε εισάγονται από το εξωτερικό.

Πηγή: ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου