Μπάρα

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

GEOINT: Χρήση του Google Maps

Με μεγάλη διαφορά το Google Maps είναι από τα πιο εύκολα προσβάσιμα μέσα για συλλογή πληροφοριών GEOINT (Geospatial Intelligence, Γεω-διαστημικές Πληροφορίες). Σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψουμε μερικές χρήσιμες τεχνικές συλλογής GEOINT μέσω του Google Maps. Υπάρχουν και άλλες που ίσως να δούμε σε μελλοντικά άρθρα. Περιμένουμε στα σχόλια σας άλλες τεχνικές που ίσως να έχετε χρησιμοποιήσει και θεωρείτε άξιες αναφοράς.


Πηγή: GIS.e-education.psu.edu

Δορυφορικές φωτογραφίες
Σε εκατοντάδες άρθρα μας έχουμε κάνει χρήση των δορυφορικών φωτογραφιών του Google Maps. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάτω δεξιά αναγράφει τη πηγή της φωτογραφίας καθώς και τις διστάσεις της. Για παράδειγμα, εδώ βλέπετε τη ναυτική βάση Ερντέκ της Τουρκίας. Όπως διαβάζουμε κάτω δεξιά η φωτογραφία είναι από το 2019 και πηγές είναι οι υπηρεσίες δορυφορικών φωτογραφιών Airbus και DigitalGlobe. Επίσης, βλέπουμε ένα χάρακα που αντιστοιχεί σε απόσταση 100 ποδών.

Πηγή: Google.com

Τοπογραφικές διαφορές
Όταν σχεδιάζουμε μία διαδρομή μπορούμε να βρούμε τοπογραφικές διαφορές είτε μέσω των δορυφορικών φωτογραφιών, είτε με την επιλογή τρισδιάστατης απεικόνισης που έχουμε κάτω δεξιά στην υπηρεσία Google Maps. Έτσι έχουμε μία ιδέα των τοπογραφικών χαρακτηριστικών προτού να βρεθούμε στο σημείο. Κάτι πολύ σημαντικό για οτιδήποτε, από μία πεζοπορία έως και επέμβαση με εναέρια μέσα ή υπολογισμός σημείων κάλυψης από τα ραντάρ. Βλέπετε για παράδειγμα μία τρισδιάστατη απεικόνιση από την αεροπορική βάση «Доброславци» (Ντομπροσλάβσκι) της Βουλγαρίας εδώ.

Πηγή: Google.com

Ένα πιο ακριβές χάρτη μπορούμε να δούμε πατήσουμε στο μενού επάνω αριστερά και επιλέξουμε τη μορφή «Terrain» (Έδαφος). Βλέπετε την αντίστοιχη αναπαράσταση της αεροπορικής βάσης «Доброславци» της Βουλγαρίας παρακάτω σε μορφή «Terrain».

Πηγή: Google.com

Δρόμοι και μονοπάτια
Ακόμα και αν δεν είναι χαρτογραφημένα, από τις δορυφορικές φωτογραφίες μπορούμε να εντοπίσουμε δρόμους και μονοπάτια που μπορεί να αποτελούν στοιχεία κλειδιά για την εκτέλεση μίας επιχείρησης, ή πιο απλά, για να οργανώσουμε μία πορεία στην ύπαιθρο. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σπουδαίο εργαλείο GEOINT. Ενδεικτικά, παρακάτω έχουμε μία δορυφορική φωτογραφία από το κέντρο της Δαμασκού στη Συρία. Αυτή η χρήση είναι πολύ σπουδαία και αν ταξιδεύουμε συχνά ώστε προτού φτάσουμε να έχουμε μία λίστα με σημαντικές διαδρομές για περιπτώσεις ανάγκης.

Πηγή: Google.com

Εντοπισμός συντεταγμένων
Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να καθοδηγήσουμε κάποιο άτομο, μία ομάδα, ή ένα αυτόνομο όχημα σε ένα γεωγραφικό σημείο. Με το Google Maps μπορούμε να βρούμε το σημείο ενδιαφέροντος και πολύ απλά να κάνουμε ένα δεξί κλικ και να πατήσουμε «What’s here» (Τι είναι εδώ), αυτό θα μας εμφανίσει σε ένα μικρό παράθυρο στο κάτω μέρος τις ακριβείς συντεταγμένες του σημείου. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα με ένα χώρο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ από τη βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν εδώ.

Πηγή: Google.com

Δημιουργία χαρτών
Ανάλογα με το τι θέλουμε να επιτύχουμε, η υπηρεσία Google Maps μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ανάλογους χάρτες. Ένα παράδειγμα ήταν στο άρθρο μας «Τουρκική Ναυτική Βάση Ακσάζ» όπου με τη χρήση του Google Maps αναγνωρίσαμε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Έπειτα θα μπορούσαμε να το εκτυπώσουμε με περαιτέρω πληροφορίες εάν αυτό χρειάζονταν. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με χάρτες για πεζοπορίες, εξορμήσεις στη φύση, κτλ.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Υπολογισμός διαστάσεων/απόστασης
Μία άλλη χρήσιμη λειτουργία της υπηρεσίας Google Maps είναι ο χάρακας για μέτρηση αποστάσεων επί του χάρτη. Πέρα από το αυτονόητο που είναι η μέτρηση αποστάσεων για χάρτες, διαδρομές, εμβέλειες, κτλ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο χάρακα για να αναγνωρίσουμε τις διστάσεις από αντικείμενα ενδιαφέροντος στο έδαφος. Από κτίρια έως πλοία, αεροσκάφη, και οτιδήποτε άλλο, με αυτό το τρόπο μπορούμε να δούμε τις διαστάσεις τους που ίσως να μας βοηθήσουν στην αναγνώριση τους, κατασκευή χώρου εκπαίδευσης ίδιων διαστάσεων, κτλ. Αυτό το κάνουμε πατώντας δεξί κλικ και «Measure distance» (Μέτρηση απόστασης). Για παράδειγμα, παρακάτω μετράμε το μέγεθος ενός μαχητικού αεροσκάφους από την Αμερικανική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία. Σε συνδυασμό με το σχήμα του μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι ένα General Dynamics F-16 Fighting Falcon.

Πηγή: Google.com

Φωτογραφίες αναγνωρίσεως (Street View)
Μία άλλη ενσωματωμένη λειτουργία της υπηρεσίας Google Maps είναι η υπηρεσία Street View. Χάρη σε αυτή την υπηρεσία μπορούμε να γλιτώνουμε κάτι που μερικές φορές μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Τις επιτόπου φωτογραφίες αναγνώρισης. Στο Street View μπορούμε να μπούμε είτε σύροντας το κίτρινο ανθρωπάκι στο σημείο ενδιαφέροντος, είτε κάνοντας εστίαση με το σύμβολο + στο σημείο αυτό. Ως παράδειγμα μπορείτε να δείτε στη συνέχεια μία φωτογραφία από το Street View από τη Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Πηγή: Google.com

Μία άλλη δυνατότητα του Street View είναι το ιστορικό αρχείο. Επάνω αριστερά μας γράφει ποτέ λήφθηκε η φωτογραφία που βλέπουμε. Εάν πατήσουμε στο ρολόι που έχει εκεί, τότε θα δούμε όλες τις παλαιότερες φωτογραφίες. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να κάνουμε μία γρήγορη ιστορική αναδρομή για το τι ακριβώς έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Google.com

Ένα ακόμα ενδιαφέρον «κόλπο» του Street View είναι η ανακάλυψη ευαίσθητων εγκαταστάσεων με αντίστροφη αναζήτηση. Με απλά λόγια, αρκετές χώρες ζητούν από τη Google να αφαιρεί στοιχεία από συγκεκριμένες ευαίσθητες για τη χώρα αυτή εγκαταστάσεις. Άρα αν δούμε ότι ενώ υπάρχει μεγάλη κάλυψη ξαφνικά έχουμε ένα κενό, τότε μάλλον έχουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον εκεί. Δείτε για παράδειγμα το Street View για τη περιοχή γύρω από το προεδρικό παλάτι της Τουρκίας. Όπως βλέπετε από τις μπλε γραμμές έχουμε στοιχεία από όλη τη περιοχή εκτός από αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Με ανάλογο τρόπο μπορούμε να εντοπίζουμε στρατιωτικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις ακόμα και αν δεν είναι τόσο προφανείς όσο το παλάτι αυτό.

Πηγή: Google.com

Εάν θέλετε ακόμα περισσότερες δυνατότητες όπως ιστορικές αναδρομές στις δορυφορικές φωτογραφίες, περιστασιακό έλεγχο για μεταβολές σε περιοχές ενδιαφέροντος, φωτογραφίες από ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, κτλ. Τότε καλύτερα να ρίξετε μία ματιά στην υπηρεσία Google Earth που προσφέρει όλα όσα αναφέραμε και αρκετά περισσότερα. Παρ’όλα αυτά, για απλές δημοσιογραφικές έρευνες, προετοιμασία ασκήσεων, εξορμήσεις στη φύση, ασφάλεια ταξιδίων, κτλ. το Google Maps είναι υπέρ αρκετό για το μέσο πολίτη. Βλέπετε παρακάτω μερικά αεροσκάφη Sukhoi Su-22 στην αεροπορική βάση Ντμεΐρ στη Συρία από το Google Earth.

Πηγή: LuftwaffeAS.blogspot.com

Όπως αναφέραμε και κατά την εισαγωγή του άρθρου, εργαλεία όπως τα Google Maps, Street View, και Google Earth είναι εξαιρετικά για δωρεάν συλλογή GEOINT για κάθε άνθρωπο. Εδώ αναφέραμε μερικές απλές χρήσεις τους για αυτό το σκοπό. Εάν τα έχετε χρησιμοποιήσει για άλλες σας παρακαλούμε να τις μοιραστείτε στα σχόλια του άρθρου μας.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου