Μπάρα

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Αυτοσχέδιος εκτοξευτής εκρηκτικών μηχανισμών Καΐρου

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψη μας μία είδηση με ένα πολύ περίεργο Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (ΑΕΜ), ή πιο σωστά, αυτοσχέδιο εκτοξευτή για ΑΕΜ. Στις 5 Ιανουαρίου του 2019 κυκλοφόρησε μία είδηση ότι μία ειδική αστυνομική ομάδα τραυματίστηκε σε μία επιχείρηση εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών μπροστά από το ναό Αμπού Σιφάν, στη πόλη Νασρ στο Κάιρο της Αιγύπτου. Για την ακρίβεια, ο Σεΐχης του τζαμιού απέναντι από το ναό κάλεσε τις αρχές όταν είδε κάποιον να πετάει κάτι αντικείμενα επάνω στο ναό. Βλέπετε ένα από αυτά τα αντικείμενα στο πρεβάζι από το αριστερό παράθυρο στη συνέχεια.





Πηγή: Baaz.com

Εκεί έφτασε μία ειδική μονάδα η οποία κατά την εξουδετέρωση των εκρηκτικών μηχανισμών πυροδότησε ακούσια τον έναν που οδήγησε στο θάνατο τον αστυνομικό Μουσταφά Αμπίντ, ενώ επίσης τραυματίστηκαν δύο ακόμα αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων ήταν και ο διοικητής του τμήματος καταπολέμησης εκρηκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου. Βλέπετε παρακάτω φωτογραφίες του Μουσταφά Αμπίντ που έχασε τη ζωή του εκείνο το βράδυ.




Πηγή: Twitter.com/mahmouedgamal44

Αυτό μας οδήγησε στο να ψάξουμε λίγο παραπάνω το τι έγινε εκείνο το βράδυ στο Κάιρο ώστε ο ίδιος ο διοικητής της υπηρεσίας να χρειαστεί να επέμβει. Σύντομα είδαμε ένα αρκετά ενδιαφέρον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν πολύ περιορισμένης χρήσης σε συγκεκριμένες ομάδες της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη του πριν από αυτή την είδηση. Βλέπετε παρακάτω έναν από τους ΑΕΜ που βρέθηκαν στην οροφή του ναού.




Πηγή: Twitter.com/mahmouedgamal44

Αυτό που βλέπετε είναι μία μεταλλική συσκευασία από υδραυλικούς σωλήνες που στο εσωτερικό του περιέχει εκρηκτικό βήμα 40 χιλιοστών. Η μεταλλική ράβδος που έχει στο κάτω μέρος του είναι κάτι που θα δούμε στη συνέχεια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποιοι λένε ότι έχει και μηχανισμό παγίδευσης ώστε αν κάποιος προσπαθήσει να το ξεβιδώσει να πυροδοτηθεί αυτόματα. Στη συνέχεια βλέπετε το ακριβές σημείο της επίθεσης.




Πηγή: Google.com

Αυτή η ράβδος στη βάση του ΑΕΜ λειτουργεί ως σημείο προσάρτησης του στο μηχανισμό εκτόξευσης του ο οποίος ήταν κρυμμένος σε μία μικρή σκούρο μπλε βαλίτσα ταξιδίου με ρόδες, σε κτίριο απέναντι από το ναό. Βλέπετε καλύτερα το πως μοιάζει αυτή η βαλίτσα παρακάτω.




Πηγή: Twitter.com/oded121351

Πρακτικά, μέσα στη βαλίτσα υπάρχει μία ειδική μεταλλική βάση επάνω στην οποία είναι τοποθετημένοι τρεις αυτοσχέδιοι εκτοξευτές στους οποίους προσαρμόζονται οι μεταλλικές ράβδοι από κάθε ένα από τους ΑΕΜ. Έτσι ο τρομοκράτης χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα για να εκτοξεύει τους ΑΕΜ αυξάνοντας την ισχύ τους.




Πηγή: Twitter.com/oded121351

Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε τους τρεις εκτοξευτές που είναι συνδεδεμένοι με κάποια καλώδια τυλιγμένα σε μαύρη μονωτική ταινία. Με βάση αυτό υποθέτουμε ότι λειτουργούν με ηλεκτρική πυροδότηση. Επίσης υπάρχει και ένα κομμάτι από λευκό προστατευτικό αφρολέξ που υποθέτουμε ήταν εκεί για να προστατεύει τις κεφαλές των ΑΕΜ κατά τη μεταφορά.




Πηγή: Twitter.com/oded121351

Μία ακόμα καλύτερη εικόνα των τριών αυτοσχέδιων εκτοξευτών βλέπουμε και στη παρακάτω φωτογραφία όπου έχουν αφαιρεθεί από τη βαλίτσα. Δυστυχώς, οι πυροτεχνουργοί χρειάστεικε να χαλάσουν μέρος τους για να αφαιρέσουν τις εκρηκτικές κεφαλές άρα δε μπορούμε να καταλάβουμε πολλά περισσότερα από αυτή τη φωτογραφία.




Πηγή: Twitter.com/oded121351

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε δημόσια φωτογραφίες για αυτό το τύπο αυτοσχέδιου εκτοξευτή, αλλά και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που εκτοξεύει και έτσι το θεωρήσαμε χρήσιμο να το μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας. Βλέπετε μία κοντινή φωτογραφία των εκρηκτικών αυτοσχέδιων κεφαλών εδώ.




Πηγή: Twitter.com/mahmouedgamal44

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη για αυτή την επίθεση, αλλά αυτό το σπάνιο σχέδιο ΑΕΜ είναι ένα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το ΙΚ, άρα δε θα μας έκανε εντύπωση εάν αποδειχθεί ότι πίσω από την επίθεση ήταν η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ.




Πηγή: Twitter.com/mahmouedgamal44

Κλείνοντας, θα σας παραθέσουμε και ένα βίντεο από το Αιγυπτιακό ειδησιογραφικό πρακτορείο Αλ-Μασρί Αλ-Γιούμ που δείχνει το τρομοκράτη δευτερόλεπτα πριν από την επίθεση.

videos.files.wordpress.com
 

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου