Μπάρα

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Αόρατο σκάφος HSwMS Smyge

Αυτό ήταν ένα πειραματικό αόρατο (stealth) σκάφος ειδικών επιχειρήσεων των Σουηδικών ενόπλων δυνάμεων που δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό. Πρώτη φορά μάθαμε γι’αυτό το 2015 και μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων θα γράψουμε αυτό το άρθρο ώστε να κάνουμε πιο γνωστό αυτό το σκάφος και στο ελληνικό κοινό.


Πηγή: Wikipedia.org

Ο σχεδιασμός του είναι κάτι ξεχωριστό διότι συνδυάζει δύο διαφορετικούς τύπους σκαφών, ταχύπλοα και αερόστρωμνα (hovercraft). Παρότι πρώτη φορά εμφανίστηκε στο διεθνή τύπο το 2015, σύμφωνα με τις σουηδικές υπηρεσίες η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 1991. Το σκάφος Smyge κατασκευάζεται από τη σουηδική εταιρία Karlskronavarvet AB και εικάζεται ότι υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμο μέχρι σήμερα και χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς και δοκιμαστικούς σκοπούς.

Πηγή: Wikipedia.org

Λέγεται ότι είναι κατασκευασμένο σχεδόν αποκλειστικά από κέβλαρ και φάιμπεργκλας με σχεδιασμό που μειώνει το ίχνος του στα ραντάρ, απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία, και έχει πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου. Οι επιφάνειες του έχουν μία ειδική επίστρωση και γωνίες ώστε να διασπούν τα σήματα των ραντάρ κάνοντας το «αόρατο», ενώ διαθέτει σύστημα ψύξης των καυσαερίων ώστε να μην αφήνει κάποιο θερμικό ίχνος. Τέλος, έχει υποβρύχια τζετ νερού για προώθηση με τα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα θορύβου.

Πηγή: Flickr.com

Όπως βλέπετε και από τη παραπάνω φωτογραφία, το 80% της καρίνας του σκάφους έχει φουσκωτούς σωλήνες τα οποία το ανασηκώνουν σαν αερόστρωμνα (hovercraft). Έτσι έχει μικρή επαφή με τη θάλασσα (μόνο οι δύο άκρες του), μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ίχνος του και τις ανάγκες του για ισχύ. Αυτό έγινε κυρίως για να μη μπορεί να ενεργοποιήσει θαλάσσιες νάρκες που πυροδοτούνται από την αλλαγή στη πίεση του νερού. Επίσης, χάρη σε αυτό το σχεδιασμό είναι πιο ανθεκτικό στις υποβρύχιες εκρήξεις.

Πηγή: Alchetron.com

Για λόγους «αορατότητας» όλες του οι κεραίες είναι μηχανικά πτυσσόμενες ώστε να βγαίνουν μόνο όταν χρειάζεται. Στα τεχνικά, έχει μήκος 30.4 μέτρα και πλάτος 11.4 μέτρα με βάρος 142.2 τόννων. Η ταχύτητα του είναι άνω των 55 κόμβων και διαθέτει δύο πετρελαιοκινητήρες MCR των 2040kW που οδηγούν τα υποβρύχια τζετ νερού KaMeWa Waterjet «63» για τη προώθηση του. Για το φούσκωμα των ανεμιστήρων για το αερόστρωμνα (hovercraft) διαθέτει δύο πετρελαιοκινητήρες Scania DSI 14 των 460kW.

Πηγή: JamesAxler.com

Το πλήρωμα του αποτελείται από 14 άτομα και το σκάφος διαθέτει ένα μεγάλο όγκο πυρός με τα ακόλουθα όπλα.
  • Πτυσσόμενο όπλο 40 χιλιοστών τύπου Bofors
  • Δύο πυραύλους RBS-15
  • Δύο ελαφρές τορπίλες 400 χιλιοστών Saab Type 45
  • Θαλάσσιες νάρκες
  • Ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό μάχης
  • Ναρκαλιευτικό εξοπλισμό μάχης
Πηγή: Alchetron.com

Σήμερα το σκάφος αυτό εμφανίζεται περιστασιακά στο χώρο της Ναυτικής Ακαδημίας της Σουηδίας αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για το που και πως χρησιμοποιείται. Εάν γνωρίζετε περισσότερα σας προτρέπουμε να τα μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια του άρθρου.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου