Μπάρα

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Glock 42 Gen4

Το Glock 42 κυκλοφόρησε το 2014 για το μικρό διαμέτρημα .380 ACP. Είναι ένα πάρα πολύ μικρό όπλο, διαστάσεων «ultra compact» σύμφωνα με την αυστριακή εταιρία, και γι’αυτό χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από οπλοφόρους που θέλουν κάτι εύκολο στην απόκρυψη, ελαφρύ, και διακριτικό, όσο και από γυναίκες που εκ φύσεως είναι πιο δύσκολο να μεταφέρουν πιστόλια πλήρους μεγέθους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Glock 42 είναι το μικρότερο σε διαστάσεις Glock που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: AllOutdoor.com

Τον Ιανουάριο του 2013 βγήκε στην αγορά η νέα γενιά των Glock, η τέταρτη γενιά που περιγράφεται εν συντομία ως Gen4 (Generation 4). Τον επόμενο χρόνο, το 2014, είδαμε το πρώτο Glock 42 με το οποίο γρήγορα αρχίσαμε να αποκτούμε εμπειρία. Από τότε έχουν περάσει περίπου πέντε χρόνια και έπειτα από αρκετές χιλιάδες βολές με αυτό το πολύ μικρό πιστόλι, θα γράψουμε τη κριτική μας σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ας ξεκινήσουμε με το διαμέτρημα του, το .380 ACP (Automatic Colt Pistol, Αυτόματο πιστόλι Κολτ), ή .380 Auto για συντομία, σχεδιάστηκε από τον Τζον Μπράουνινγκ για λογαριασμό της εταιρίας Colt το 1908. Ο στόχος του ήταν ένα μικρό διαμέτρημα κεντρικής πυροδότησης για αυτοάμυνα για τον καθημερινό οπλοφόρο. Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε σήμερα χάρη στην εκτενή χρήση του κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το διαμέτρημα αυτό είναι τόσο μικρό που δεν είναι πολύ αποτελεσματικό. Βλέπετε παρακάτω ένα φυσίγγιο .380 ACP αριστερά, δίπλα από ένα φυσίγγιο 9×19mm Parabellum (δεξιά).

Πηγή: Diffen.com

Αρκετά με το διαμέτρημα όμως, πάμε στο Glock 42. Καταρχάς, είναι ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα πιστόλια Glock με γεμιστήρα μονής στοίβας. Αυτό έγινε για εξοικονόμηση μεγέθους καθώς χάρη σε αυτό το γεμιστήρα το πλάτος του όπλου είναι μόλις 2.5 εκατοστά! Γι’αυτό το όπλο κατηγοριοποιείται από την εταιρία ως «slimline» (λεπτής γραμμής). Ασφαλώς, ένας τόσο μικρός γεμιστήρας έχει και τα μειονεκτήματα του. Για την ακρίβεια έχει χωρητικότητα μόλις 6 φυσιγγίων διαμετρήματος .380 ACP. Υπάρχουν στην αγορά μακρύτερες βάσεις γεμιστήρα που αυξάνουν τη χωρητικότητα κατά 1-2 φυσίγγια αλλά αυξάνουν και το μήκος του γεμιστήρα.

Πηγή: GreyArsenal.com

Παραμένοντας στις διαστάσεις, το Glock 42 έχει μέγιστο μήκος 14.6 εκατοστά και μέγιστο ύψος (με το γεμιστήρα) 10.5 εκατοστά. Επίσης, έχει ένα καινούργιο σύστημα κλειδώματος κάννης και νέα κάννη μήκους 8.3 εκατοστών. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχουν πολλά αξιόπιστα και ποιοτικά πιστόλια να μπορούν να το ανταγωνιστούν σε αυτές τις διαστάσεις.

Πηγή: TheTruthAboutGuns.com

Πέρα από το ότι είναι τόσο λεπτό και μικρών διαστάσεων, όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του δε διαφέρουν σε τίποτα από οποιοδήποτε άλλο Glock της Gen4. Στα του χειρισμού τώρα, σίγουρα απαιτεί μεγάλη εξοικείωση. Οι διστάσεις του το κάνουν να διαφέρει πολύ από τα πιστόλια πλήρους μεγέθους. Γι’αυτό θέλει εξάσκηση ώστε να συνηθίσει κανείς την αίσθηση του στη λαβή, στις αλλαγές γεμιστήρα, επίλυση εμπλοκών, κτλ. Όσον αφορά τη σκόπευση είναι ίδια ακριβώς με τα υπόλοιπα Glock, και η σκανδάλη του είναι σχεδόν ίδια με το 17άρι, το μεγάλο αδελφάκι του. Για την ακρίβεια, διατηρεί την ίδια αίσθηση αλλά απαιτεί λίγο μεγαλύτερη πίεση.

Πηγή: TheTruthAboutGuns.com

Γενικά είναι εντυπωσιακά άνετο και εύχρηστο αναλογικά με τις διαστάσεις του. Μέχρι και σήμερα δεν είχαμε καμία εμπλοκή λόγω προβλημάτων του πιστολιού. Είναι ένα τυπικό Glock όσον αφορά τα επίπεδα αξιοπιστίας του. Αντίστοιχα, η ευστοχία του είναι εξίσου άψογη για αποστάσεις ακόμα και 20 μέτρων (σύμφωνα με τα στατιστικά ένοπλων συμπλοκών αυτοάμυνας του FBI οι αποστάσεις στο παραπάνω από το 90% των περιπτώσεων είναι 0-3 μέτρα).

Πηγή: GunsAmerica.com

Παρ’όλα αυτά, η μικρή χωρητικότητα του 6+1 (φυσίγγια στο γεμιστήρα + στη θαλάμη) είναι κάτι που μας προβληματίζει. Σίγουρα μπορεί εύκολα να έχει κανείς μαζί του μερικούς εφεδρικούς γεμιστήρες καθώς είναι εξίσου μικροσκοπικοί, αλλά επτά φυσίγγια σε μία ένοπλη συμπλοκή στις μέρες μας δεν είναι και η καλύτερη θέση από τακτικής απόψεως.

Πηγή: LlifeInTheGreatMidwest.blogspot.com

Το Glock 42 σήμερα κοστίζει καινούργιο γύρω στα $480 (μπορεί να το βρείτε και φτηνότερο σε προσφορές) και κάνει όλα όσα γράφει στη συσκευασία. Είναι πάρα πολύ μικρό, ελαφρύ, εύχρηστο, και πάρα πολύ αξιόπιστο. Προσωπικά, αντιλαμβανόμαστε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες ίσως να είναι η καλύτερη επιλογή για οπλοφορία. Π.χ. αν γυρνάτε όλη μέρα έξω με μαγιό ή κάτι αντίστοιχο. Αλλά αν επιλέξετε κάτι τέτοιο να θυμάστε, έχει ένα σχετικά ασθενές διαμέτρημα και πολύ μικρή χωρητικότητα γεμιστήρα. Οπότε, πρέπει να επενδύσετε πολύ στην εκπαίδευση και εξάσκηση με το όπλο σας γιατί απλά δεν έχετε τα ίδια περιθώρια που σας δίνει ένα όπλο μεγαλύτερου διαμετρήματος με σχεδόν το τριπλάσιο αριθμό φυσιγγίων.

Πηγή: HandgunPlanet.com

Οπότε, σίγουρα το Glock 42 Gen4 είναι ένα πολύ καλό πιστόλι. Επίσης, το θεωρούμε ένα πολύ ωραίο όπλο για δώρο σε γυναίκες γιατί είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση, μεταφορά, και δε είναι «τρομακτικό». Γενικότερα είναι καλό ειδικά για τον/την οπλοφόρο που αναζητά κάτι τόσο μικρό και διακριτικό. Αλλά δεν αποτελεί πανάκεια, οι περιορισμοί του μεταφράζονται σε μεγάλες επενδύσεις για περισσότερη εκπαίδευση και πολύ χρόνο για εξάσκηση. Προσωπικά, δε θα σας λέγαμε να μη το αγοράσετε εάν έχετε κάποια περίπτωση που κάτι τέτοιο θα σας εξυπηρετούσε, αλλά αν το αγοράσετε να εξασφαλίσετε ότι θα αφιερώσετε τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο απ’ότι είχατε υπολογίσει για εκπαίδευση και εξάσκηση με το όπλο σας.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου