Μπάρα

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο Vz.58 FSN-01

Το τσέχικο τυφέκιο Vz.58 (δηλαδή Μοντέλο 58, το έτος σχεδιασμού του, 1958) είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τυφέκια σε πολίτες και επαγγελματίες στη Τσεχία. Παρότι εκ πρώτης όψεως θυμίζει τα κάποιο AK-47 και χρησιμοποιεί το ίδιο διαμέτρημα, δηλαδή 7.62×39mm, δεν έχει σχεδόν κανένα απολύτως κοινό μαζί του. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε την εμπειρία μας με αυτό το όπλο στην έκδοση FSN-01 που είναι η πολιτική ημιαυτόματη έκδοση του τυφεκίου. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: Gun.Deals

Ξεκινώντας το 1958 στη Τσεχοσλοβακία, το τυφέκιο Vz.58 ήταν το υπηρεσιακό όπλο των κρατικών ενόπλων δυνάμεων. Μέχρι και σήμερα, αρκετές χώρες το έχουν στο βασικό εξοπλισμό τους. Ενδεικτικά, το Βιετνάμ, Ινδία, Κούβα, Αφγανιστάν, και άλλες χώρες. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί σχεδόν ένα εκατομμύριο τέτοια όπλα στη Τσεχία και έτσι δεν είναι περίεργο γιατί είναι τόσο δημοφιλές στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Τσεχία. Η ιστορία του έχει επίσης ενδιαφέρον καθώς Σοβιετική Ένωση υποχρέωνε όλο το Ανατολικό Μπλοκ να κάνει χρήση του διαμετρήματος 7.62×39mm με σοβιετικά τυφέκια. Ωστόσο, η τότε Τσεχοσλοβακία κατάφερε να κάνει μία εντυπωσιακή συμφωνία, να χρησιμοποιήσει το σοβιετικό διαμέτρημα αλλά με δικό της όπλο τόσο σε σχεδιασμό όσο και σε υλοποίηση. Έτσι γεννήθηκε το Vz.58. Σήμερα στη Τσεχία μπορεί να αγοράσει κανείς ένα Vz.58 FSN-01 σε άψογη κατάσταση για κάτω από €350. Έτσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει τέτοια τυφέκια στη κατοχή του.

Πηγή: GunDigest.com

Η προσωπική μας εμπειρία είναι σχετικά εκτενής καθώς έχουμε χρησιμοποιήσει παραπάνω από δέκα διαφορετικά Vz.58 FSN-01 σε διάφορες περιστάσεις (εκπαιδεύσεις, εξάσκηση, ασκήσεις, ψυχαγωγία, κτλ.) με διαφορετικά πυρομαχικά, και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Βάσει αυτής της εμπειρίας γράφουμε τη κριτική μας σε αυτό το άρθρο. Παρακάτω βλέπετε ένα από τα Vz.58 FSN-01 με τα οποία έχουμε προσωπική εμπειρία. Το συγκεκριμένο ήταν στρατιωτικό αυτόματο τυφέκιο που μετατράπηκε σε ημιαυτόματο από την τσέχικη εταιρία ZelenySport.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ας ξεκινήσουμε από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του. Το όπλο έχει ένα αρκετά ενδιαφέρον μηχανισμό λειτουργίας. Σε εμφάνιση θυμίζει ελαφρώς το σοβιετικό AK-47 αλλά δεν έχει καμία σχέση. Ένα ολόκληρο τμήμα του επάνω μέρους του είναι ο μηχανισμός του κλείστρου, έτσι το όπλο δεν έχει απλά ένα άνοιγμα απόρριψης καλύκων, αλλά όλο το επάνω μέρος είναι ανοικτό κατά τη μετακίνηση του κλείστρου. Αυτό κάνει τις εμπλοκές από κάλυκες που σφηνώνουν μέσα στο κορμό του όπλου κάτι σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Αυτή είναι μία από τις χειρότερες εμπλοκές σε τυφέκια τύπου ΑΚ-47 αλλά το Vz.58 λύνει αυτό το πρόβλημα. Επίσης, επιτρέπει γέμισμα του γεμιστήρα από επάνω, χωρίς να τον αφαιρέσουμε από το όπλο εάν θέλουμε.

Πηγή: CzechPoint-USA.com

Συνεχίζοντας, το έμβολο για τη πίεση του μηχανισμού του κλείστρου δεν είναι ενωμένο με το μηχανισμό αλλά είναι στο μπροστινό μέρος του όπλου. Έτσι δε μεταφέρει δονήσεις και τραντάγματα στο μηχανισμό του κλείστρου, παρά μόνο ένα «σπρώξιμο» προς τα πίσω με κάθε βολή. Κάτι που σε συνδυασμό με το διπλό επανατατικό ελατήριο του και το «βαρύ» κλείστρο κάνουν την ανάκρουση πολύ πιο ήπια από αυτή των όπλων τύπου AK-47. Η λειτουργία του φαίνεται πιο καλά από το ακόλουθο βίντεο αργής κίνησης.




Προχωρώντας στη σκανδάλη τώρα, δεν έχει σφύρα όπως τα όπλα τύπου ΑΚ-47 αλλά έχει επικρουστήρα υπό πίεση, δηλαδή παρόμοιο σχεδιασμό με τα σύγχρονα πιστόλια όπως είναι για παράδειγμα τα Glock. Με κάθε όπλισμα του κλείστρου ένα ελατήριο συμπιέζει τον επικρουστήρα και με το πάτημα της σκανδάλης απλά απελευθερώνεται ο επικρουστήρας. Αυτό του προσφέρει πολύ πιο απαλή σκανδάλη που δίνει με μεγάλη διαφορά καλύτερη αίσθηση στο χειριστή απ’ότι τα όπλα τύπου AK-47.


Πηγή: Pinterest.com

Τελειώνοντας με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, ο επιλογέας πυρός και ασφαλείας έχει τη μορφή διακόπτη αντίχειρα με διαφορετικές σκάλες, και όχι το σχεδιασμό των όπλων τύπου ΑΚ-47. Υπάρχουν και άλλες πολλές μικρές διαφορές αλλά πιστεύουμε αυτά ήδη σας δίνουν μία ιδέα του γιατί το Vz.58 είναι ένα όπλο που δεν έχει κοινά με τα όπλα τύπου ΑΚ-47. Παρότι χρησιμοποιεί το ίδιο διαμέτρημα δεν έχουν σχεδόν τίποτα κοινό μηχανικά ή σε παρελκόμενα.

Πηγή: TheTruthAboutGuns.com

Μιλάμε για ένα όπλο βάρους μόλις 2.95 κιλών στο διαμέτρημα 7.62×39mm με πιο ελεγχόμενη ανάκρουση και καλύτερη αίσθηση σκανδάλης από τα περισσότερα όπλα τύπου AK-47. Αυτό από μόνο του είναι μία μεγάλη επιτυχία. Επιπρόσθετα, έχει πολλά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που το κάνουν εντυπωσιακά αξιόπιστο αλλά και εύχρηστο όπως π.χ. το άνοιγμα του κλείστρου, ο επιλογέας πυρός και ασφαλείας, κτλ. Άρα δεν έχουμε και πολλά αρνητικά για αυτό το τυφέκιο.

Πηγή: TheTruthAboutGuns.com

Εάν θα έπρεπε να βρούμε κάτι αρνητικό θα ήταν η δυσκολία τοποθέτησης σκοπευτικών συστημάτων, και οι απαρχαιωμένες λαβές, χειροφυλακτήρες, και κοντάκια που δεν είναι τόσο εργονομικά όσο αυτά που συναντάμε σε πιο μοντέρνα τυφέκια. Ευτυχώς όμως, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες που διορθώνονται αρκετά εύκολα και με σχετικά λίγα χρήματα.

Πηγή: Military-Today.com

Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι είναι όπλο από το Ψυχρό Πόλεμο, για την εποχή του ήταν σίγουρα μία εξαιρετική επιλογή. Κάτι που πρέπει να θυμάστε είναι ότι είτε μοιάζει με AK-47 είτε όχι, τα εξαρτήματα του ενός δε ταιριάζουν στο άλλο, ούτε καν οι γεμιστήρες! Άρα να υπολογίζετε ότι ίσως να χρειαστείτε περισσότερα χρήματα για εξαρτήματα και παρελκόμενα. Συνήθως είναι πολύ φτηνά αλλά καλό είναι να το γνωρίζετε.

Πηγή: Pinterest.com

Και το ερώτημα με το οποίο κλείνουμε όλα τα άρθρα μας από αυτή τη κατηγορία, «αξίζει να το αγοράσει κανείς;», η απάντηση μας είναι «ναι». Είτε μιλάμε για όπλο αυτοάμυνας (στο σπίτι, αυτοκίνητο, κτλ.), είτε για όπλο σκοποβολής, ψυχαγωγίας ή οτιδήποτε άλλο, το Vz.58 FSN-01 δε θα σας αφήσει δυσαρεστημένους. Είναι ένα πολύ αξιόπιστο όπλο, σχετικά εύκολο στο χειρισμό αλλά και στη συντήρηση, και για την αναλογία τιμής και απόδοσης δεν υπάρχουν πολλά να πούμε. Δύσκολα μπορεί να το ανταγωνιστεί κανείς. Ένα άλλο θετικό είναι ότι είναι σχεδιασμένο για το πιο δημοφιλές διαμέτρημα τυφεκίου στο κόσμο έτσι ακόμα και από αυτή την άποψη είναι πιο οικονομικό από άλλες επιλογές. Το μόνο που θα σας προτείναμε να προσέξετε είναι η φθορά του καθώς τα περισσότερα απ’όσα πωλούνται είναι μεταχειρισμένα. Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες από το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου